8. feb. 2020

Nora av Merete Pryds Helle – en roman fritt etter Henrik Ibsens Et dukkehjemStudent Helmer kommer oftere og oftere til Lysgården,og faren til Nora er glad for a ha en ung mann i huset, nå som skjebnen har vært så hard mot ham. Det blir fort sånn at Nora kjører med StorePetter til Molde og henter Torvald Helmer ved båten, og på veien tilbake hopper de to av og går en tur rundt Skarvatnet og forteller hverandre hva som har skjedd siden sist, for de drar hjem. Det er Nora som har mest å fortelle, om Gerd som har sett et tre flytte seg litt høyere opp på fjellet, så det fikk bedre utsikt, om at Nora hørte hønsene flakse opp og løp ut med lykten og jagde bort reven; når hun forteller, snur Helmer ansiktet mot henne og ser på henne med det vidunderlig milde blikket sitt og ler høyt midt i den stille luften ved vannet. Nora forteller at hun har begynt å lese noen vanskelige franske dikt, Les Fleurs du mal, heter de, men de høres ikke ut som noe han har lyst til å høre opplest, sier Helmer, han foretrekker mer oppløftende litteratur. Han forteller om studentlivet, om vertinnen som snorker så det lyder som en melankolsk hest, men at det betyr at han er våken store deler av natten og kan studere flittig. Han forteller om hvordan han går rundt i gatene og samtaler med de andre unge mennene, fordi de ikke har råd til å ga inn noe sted, og hvordan de en dag hadde sett en hel rottefamilie løpe inn i bakeriet. Uansett hva han forteller, lyder det vidunderlig, og Nora må hele tiden se på ham; hvis hun vender blikket bort, kjennes det nesten pinefullt; selv om vannet er der foran henne, og fjellene og fuglene i luften over dem, må hun skynde seg å se på ham igjen.

Det er som om de går i ring, tenker Nora,rundt og rundt, som om de går i ring rundt hverandres kropper, som om årstidenes lys smelter sammen i øynene deres, men aldri om, tenker Nora, aldri om faren hennes kommer til å la henne gifte seg med en så fattig mann.»

Sitatet over er fra romanen Nora av den danske forfatteren Merete Pryds Helle og som er fritt etter Henrik Ibsens Et dukkehjem. Romanen Nora er en del av Ibsen Nor, som i tillegg er Vigdis Hjorth med romanen Henrik Falk og Klas Östergren med romanen Hilde Wangel. Alle tre romaner ble utgitt i 2019. Etter å ha lest Nora, gleder jeg meg til å lese romanene Henrik Falk og Hilde Wangel. Alle tre bøkene har jeg lånt av biblioteketFra bokomslaget:

«Nora vokser opp på staselige Lysgården utenfor Molde sammen med faren og husets tjenestefolk. Moren er død i barsel, og mens faren fører samtaler om viktige samfunnsanliggender bak en stengt kontordør, spinner Nora og venninnene egne drømmer og forestillinger: om livet som skal komme, om barna de skal føde, om mennene de skal elske. Og en dag flytter en ung student inn på Lysgården. Han heter Torvald Helmer og er alt Nora har ventet på.»

I Henrik Ibsens Et dukkehjem følger vi Nora Helmers vei til innsikt gjennom tre akter. I Merete Pryds Helles Nora følger vi Nora Helmer gjennom et liv.


Har sett på Et dukkehjem for er par år siden. Etter å ha lest Merete Pryds Helles roman ble det en helt annen og mye bedre opplevelse å se forestillingen. Tommel opp for denne romanen!

7 kommentarer:

 1. Digger din tommel opp, jeg likte også denne veldig godt. Jeg leste stykket, som faktisk er ganske forskjellig fra romanen. Tror jeg skal ta deg på ordet og se fjernsynsteatrets oppsetning, blir liksom aldri ferdig med Ibsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes Lise Fjeldstad er så god i rollen som Nora. Gleder meg til å lese de andre to romanene :)

   Slett
 2. Jag har också läst den här romanen, och tyckte mycket om den. Jag har Henrik i bokhyllan och skall absolut läsa den också.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du også likte den. Fikk melding i går at Klas Östergrens roman Hilde Wangel er klar til henting på biblioteket. Spennende å se hvordan jeg liker den. Må lese og "se" meg opp på Ibsebs Fruen fra havet og Byggmester Solness som karakteren Hilde Wangel er hentet fra iht. bokbeskrivelsen.

   Slett
 3. Jeg har virkelig tenkt å lese disse tre romanene, men "plutselig" hadde jeg lånt en hel haug bøker og må prøve å lese meg gjennom den først :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det. Jeg har også mange bøker i bokhylla som burde gå foran. Men i og med at jeg låner de neste i serien på biblioteket, må jeg prioritere dem foran andre når jeg får melding fra biblioteket at jeg er rykket fremst i køen :)

   Slett
  2. Ja, det skifter på mine prioritering og. Jeg skulle lest noen leseeksemplar jeg har fått. Men så fikk jeg melding fra biblioteket at lånetiden hadde gått ut på en bok. Jeg fikk fornyet den, men må få lest den før lånetiden går ut igjen. Det er en fjernlånsbok og de får vi bare fornye en gang :-)

   Slett