2. feb. 2020

Full spredning av Nina Lykke – en roman som treffer tidsåndenNina Lykkes kritikerroste roman Full spredning utgitt i 2019 har ikke fått drahjelp av bokomslaget. Ufattelig kjedelig.

Utroskaphistorien i romanen kunne lett blitt en traurig affære. Men ikke når en slik historie skrives av Nina Lykke, og at vi i tillegg får servert møtene Elin har med pasientene med Tore, plastskjelettet, som kommentator.

Humoren i romanen traff meg. Som det gjorde med de andre romanene jeg har lest skrevet av Nina Lykke: Oppløsningstendenser (2013) og Nei og atter Nei (2016). Samtidig er det et alvor i den, et alvor som er tidsaktuelt. Det stilles store krav til hva helsevesenet skal kunne gjøres for oss. Forventninger som er skapt av politikere som lover å opprettholde velferdsstaten på et høyt nivå for å sanke stemmer. I tillegg har vi en situasjon der vi mangler fastleger.

All god kritikk mv er vel fortjent er min oppsummering etter å ha lest romanen Full spredning av Nina Lykke. 

Omtale på bokomslaget:

«Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser – med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.»

12 kommentarer:

 1. Hei. Jeg leser denne nå for tiden, og er enig angående bokomslaget. Har aldri likt bokomslag med bare bokstaver. Som deg liker jeg humoren i boka som er veldig sær, noe jeg liker, men usikker på hvor godt jeg liker selve handlingen. Har ikke helt bestemt meg ennå. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å lese hvor du lander på :)

   Slett
 2. Fikk nettopp (vel igår) beskjed om at denne nå er klar for meg på eBokBib. Innser at jeg sikkert er offer for hype, men gleder meg likevel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg mener at du kan glede deg. Stod leeenge i kø på biblioteket få lest den.

   Slett
 3. Jeg synes boka var en ren lesefest. Artig og skarp satire.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok den rette beskrivelsen av den. Tar den med for å levere den tilbake i dag, forsatt er det mange som venter på den :)

   Slett
 4. JA, den skal jeg absolutt lese! :)

  SvarSlett
 5. Enig med Anita, en ren lesefest :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nina Lykke har truffet mange med den. Samtidig er det alltid spennende å lese slike bøker som er så mye omtalt. Men denne var slik jeg hadde forventet.

   Slett
 6. Jeg er helt enig i at denne har et forferdelig kjedelig cover. Men jeg hører og ser at folk liker boken skikkelig godt, så da får jeg jo lyst til å lese den.
  Den har foreløpig havnet på tbr-listen siden jeg leser en haug bøker akkurat nå. Så få vi se om ikke jeg kan finne plass til den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Romanen er blitt en snakkis. Jeg har ennå ikke sett Lindmo der Lykke var gjest i går. I A magasinet denne uka er det en artikkel med grunnlag i intervju med fastleger. Det fastleger kan fortelle tilsier at Lykkes roman ikke er en overdrivelse. I Moss Avis var det en artikkel denne uka om at det er problemer å få fastleger. Herunder at det legesenteret der min fastlege er, var det for 5 år siden 30 søkere til en legehjemmel. Nå var det tre søkere til en ledig hjemmel. Det er ikke en god utvikling. Nina Lykke har virkelig truffet med denne boka.

   Slett