21. feb. 2016

Krim: Jo Nesbø - Snømannen (The Snowman) - Harry Holde bygger rede - vil det gå bra tro?

Harry Hole lurer på hvor han skal hente neste kvist...


Det er vårlig ute. Snøen er borte. Harry Hole på bildet over driver og bygger rede i stor einer vi har i hagen. Harry Hole er en skjære. Det må være en optimist tenker vi, han bygger høyt oppe der eineren har delt seg. Den svaier godt når vinden tar tak. En einer som vi mange ganger har trodd skal visne ned, brun og fæl som den har vært til tider. Men den har tydeligvis ni liv.

Skjæra ga jeg navnet Harry Hole etter å ha lest Snømannen, og etter at jeg for noen timer siden så skjæra var i kamp med en spurvehauk. Spurvehauken fløy etter basketaket opp i et tre på foringplassen, og all fuglekvitter stilnet. Men da jeg fikk hentet kamera var fuglen bokstavelig talt fløyet. Harry Hole lar seg ikke stoppe av en seriemorder, den flyr frem og tilbake med kvist og kvast som den dytter inn til madammen som bygger, og fjærfokket står til tider. Selv om det etterhvert kommer til å bli et lurveleven uten like, håper jeg de lykkes med prosjektet.Hovedpersonen Harry Hole lar seg heller ikke stoppe av en seriemorder som er tema i romanen Snømannen av Jo Nesbø. Snømannen utgitt i 2007 og som er den syvende romanen om politietterforskeren Harry Hole, startet jeg å lese for flere år siden, men jeg avsluttet etter ca 100 sider da jeg tenkte at jeg måtte lese de seks første først. Men slik ble det ikke. Jeg leste romanen Gjenferd som ble utgitt i 2011 og der også Harry Hole er med. Men Gjenferd synes jeg var så mørk og dyster at jeg slo fra meg tanken om å lese flere bøker av Nesbø. Men så kom nyheten at Snømannen skal filmes, og da måtte jeg bare få lest den. Det har jeg gjort, og min oppsummering er at romanen er veldig god.

For Harry Hole er Oslo byen i hans hjerte. Jeg ser at han beskrives som en antihelt. En rufsete politietterforsker som en lett kan få sympati for. Jeg forstår det slik at han i utgangspunktet har et godt utseende, men på grunn av det livet han har levd, er han det man kaller for herjet. Nå strever han med å holde seg unna alkoholen. Det er slutt mellom han og Rakel, som har funnet seg en ny kjæreste som er lege. Men Harry har fortsatt kontakt med Rakel og sønnen hennes Oleg.

Harry er en uortodoks politietterforsker som skaper hodebry for sjefene. Men når det etterhvert viser seg at drap og forsvinningssaker knytter seg til en seriemorder, er det Harry lærte på FBI-kurset en kompetanse som endelig kommer godt med. Han får en ny kollega, den lekre og intelligente Kathrine Bratt fra Bergen.

Forlaget Aschehoug beskriver handlingen slik:

«Det er november og årets første snø har falt i Oslo. Birte Becker kommer hjem fra arbeid og skryter av snømannen som ektemannen og sønnen har laget i hagen. Men de har ikke laget noen snømann. Når familien stiller seg ved stuevinduet og forbauset ser på snømannen, slår det sønnen at den står vendt mot huset. At de sorte kulløynene stirrer mot vinduet. På dem.

Førstebetjent Harry Hole har mottatt et anonymt brev undertegnet Snømannen. Innholdet referer til en seriemorder Harry jaktet på syv år tidligere. Katrine Bratt er nyansatt på Voldsavsnittet og studerer gamle forsvinningssaker. Hun finner et alarmerende fellestrekk - gifte kvinner som er blitt borte samme dag som den første snøen har falt.

Samme natt kaver en kvinne seg gjennom snøen i en skog utenfor Oslo. Hun vet at hun løper for livet, men hun vet ikke hva som er etter henne. Og hun vet heldigvis ikke hva som ligger foran henne.»

Har du ikke lest bøker om Harry Hole før og liker krim, synes jeg du skal få med deg denne. Råspennende og med overraskede vendinger. Ulike karakterer som skaper god dynamikk. Noen som er perifere i begynnelsen, men som etterhvert kommer sterkere inn i historien. Skal bli spennende å se hvordan karakterene vises i filmen.

I tillegg til at jeg har Gjenferd og Snømannen i bokhyllen, står Politi av Nesbø der. Om jeg leser den har jeg ikke helt bestemt meg for. Jeg har ikke kjøpt noen av bøkene av Nesbø, det er andre her i huset som også kjøper bøker.


En privat snømann som ble laget for en del år tilbake av helt andre hensikter enn å signalisere mord. 


7 kommentarer:

 1. Din skjønne innledning fikk meg til å smile gjennom hele omtalen. Likte spesielt godt at du beskriver jenta fra Bergen som lekker og intelligent :) Jeg gleder meg til neste bok om Harry Hole, ja for den kommer vel?

  SvarSlett
  Svar
  1. De holder på å bygge, spennende å se om de får det til. Faktisk første gang jeg har sett spurvehauken på så nært hold- rett utenfor vinduet satt den. Vet ikke om det blir flere bøker om Harry H. Men Nesbø slutter sikkert ikke å skrive. Så noe kommer sikkert.

   Slett
 2. Jeg har Snømannen i bokhylle. Prøvde å lese den for lenge siden, men måtte legge den bort. Klarte ikke Jo Nesbø sine bøker, syntest de var altfor bloddryppende. Jeg har da ikke planer om å bli kirurg og trnger slett ikke detaljerte beskrivelser av hva som har skjedd med kroppene. Men....har funnet etterhvert at det er ikke alle bøkene hans som er like blodige, så ja, etter denne anmeldelsen din så tror jeg nesten at jeg skal prøve meg på Snømannen en gang til. Tusen takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bloddryppende er det jo, men jeg synes den var mindre skummel enn først gang jeg begynte på den. Liker sidehistoriene godt. Veier opp det grusomme i den.

   Slett
 3. Jeg likte Snømannen og Marekors. Har lest noen få andre bøker av Nesbø, men ble ikke helt fenget. Har aldri skjønt meg på Nesbø "storheten".

  Fin kompis du har fått deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Har en kollega som hater skjærer fordi de bråker slik - han bor midt i byen. Der er ikke jeg. Da vi bodde på Eidsvoll Verk hadde vi et skjærerede i en gran like ved verandaen, der satt ungene og glodd på oss når vi var på verandaen.

   Slett
  2. :) Morsomt:) Jeg har ikke noe imot skjærer, eller kråker, spurver. Jeg fyller opp fuglehuset en gang i uken og da får de spise den som vil og bråke så mye som de vil;)

   Slett