28. feb. 2016

Krim: Peter Swanson - De som fortjener det (The Kind Worth Killing) - underholdning fra begynnelse til slutt


Det er sjelden jeg får lest bøker som er så «ferske» som romanen De som fortjener det av den amerikanske forfatteren Peter Swanson. Den ble utgitt i 2015 med tittelen The Kind Worth Killing, og på norsk i 2016 av Cappelen Damm som beskriver innholdet slik:

«Ted og Lily møtes tilfeldig i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter – han har akkurat funnet ut at kona er utro. Det begynner som en halvhjertet spøk da han sier at han kunne tenke seg å drepe henne. Uventet svarer Lily at hun kan hjelpe ham. «

På bokomslaget er det sitert fra gode anmeldelser utenfor Norge. Men det var norske anmeldelser som fikk meg til å låne boken av biblioteket. 320 sider. Cappelen Damm siterer fra disse her. Bl a denne:

«De som fortjener det er en finurlig og effektivt fortalt thriller som bærer Alfred Hitchcocks bumerke fra begynnelse til slutt. "Pål Gerhard Olsen, Aftenposten»

Nå har jeg lest romanen, og den skuffet ikke. Tvert imot. Den var bedre enn jeg hadde våget å håpe på. Jeg er ingen ekspert på krim- og spenningsromaner, men den holdt meg i ånde fra begynnelse til slutt. Mange overraskelser underveis. Og slutten ryker det av – wow!

Lily mener at kona til Ted fortjener å dø og uttrykker det bl a slik:

«Som jeg sa tidligere, skal vi alle dø en gang. Hvis du dreper din kone, gjør du bare noe som på et eller annet tidspunkt vil skje uansett. Og du vil redde andre mennesker fra henne. Hun er en negativ størrelse. Hun gjør verden til et dårligere sted. Det hun har gjort mot deg, er verre enn døden. Alle dør, men ikke alle må se en de elsker sammen med en annen. Hun kastet første stein.»

Det er ikke til å komme fra at etterhvert som Ted forteller om kona, fortjener hun ikke å få med seg mye penger i en skilsmisse. Men fortjener hun å dø for det hun har gjort... Hvem er Lily, og hva er det som gjør at hun kommer med forslaget om å hjelpe Ted med å drepe kona. 


«Jeg hatet min kone, men jeg hatet henne fordi jeg engang hadde elsket henne. Var jeg i ferd med å begå et feilgrep, noe jeg kom på å angre på resten av livet? Når jeg tenkte på den måten, når jeg ble skremt av det jeg planla å gjøre, ønsket jeg å ta kontakt med Lily, ville høre henne snakke om mordet på sin ubekymrede måte, som om hun snakket om å kaste ut en gammel sofa.»

Jeg skal ikke røpe noe fra handlingen. Som nevnt tidligere, underholdende roman fra begynnelse til slutt. Den bør falle i smak hos mange som liker spenningsromaner. Det er mange som står i kø for å lese den på biblioteket. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar