25. aug. 2013

En smakebit på søndag: Hurtigruta - en litterær reise av Øystein Rottem

Søndag, og en smakebit fra en av bøkene jeg leser i for tiden. Vil du lese flere smakebiter tilknyttet Maris blogg Flukten fra virkeligheten, klikker du på bildet som kommer nå:


Boken Hurtigruta- en litterær reise av Øystein Rottem, er full av smakebiter. Forfatteren skriver innledningsvis; «Vi følger ikke ruta slavisk og ser ikke Kyst–Norge fra fluktstolene på hurtigruta. Det gjør vi også. Vi har med oss noen litterære reisekamerater som sørger for det. Men når det høver seg slik, tar vi omveier og avstikkere for å hilse på forfattere med tilknytning til andre steder langs kysten.»

I går hadde jeg en smakebit ved et dikt av Jacob Sande, strekningen Bergen –Måløy, fra Fjaler der Sande ble født. Min smakebit i dag er en forfatter som oppholdt seg på et sted på strekningen Måløy-Kristiansund.
Forfatteren er Magdalene Thoresen, født Kragh var 23 år da hun i 1842 kom til Norge for å være guvernante for de fem barna til presten i Herøy prestegjeld, Hans Conrad Thoresen. Hun var oppvokst i Frederica i Danmark. Og det første jeg tenkte var; hva i all verden kunne få en 23-åring til å legge ut på denne reisen i 1842? Etter hvert flyttet familien til Bergen og etter at mannen døde flyttet hun tilbake til Danmark. Oppholdet i Norge satte dype spor hos henne og hun utga i 1872 en bok; Billeder fra Vestkysten af Norge. I tillegg skriver han at hun var mor (stemor jf andre kilder) til Henrik Ibsens kone, Suzannah.

Jeg ble så nysgjerrig på denne Magdalene Thoresen. Og finner mye som er skrevet om henne  I Norsk Biografisk Leksikon finner jeg bl a opplysninger som gir svar på det jeg lurer på; «Hun hadde et lidenskapelig kjærlighetsforhold til den islandske studenten Grimur Thomsen, som han avsluttet 1842. Da hun forstod at hun ikke bare hadde kjærlighetssorg, men også var gravid, bestemte hun seg for å bli guvernante hos prost Hans Conrad Thoresen på Herøy. Han hadde fem barn fra 3 til 10 år, og da hun hadde født og satt bort sin sønn i Danmark, giftet hun seg med prosten høsten 1843.»
Hun var altså gravid da hun kom til Herøy og reiste tilbake til Danmark, fødte en sønn, satte han bort og reiste tilbake til Herøy og giftet seg med prosten! Sett med dagens øyne – dette var sterke saker! Hvor kjent var dette tro i den tiden hun levde….

I dag fant jeg en biografi om hennes liv som ble utgitt i 2012 er beskrevet i denne artikkelen i Dagbladet. Men anmeldelsen gir ikke noe godt inntrykk av biografien til Hareide, bl a står det at den er «lang og omstendelig (581 sider med noter) og tidvis preget av knirkete prosa som slår over i pratsom snusfornuft.» Synd, jeg har så lyst til å lese mer om henne. Jeg får tenke på om jeg allikevel gjør et forsøk på å lese den.

Smakebiten fra Rottems bok kommer her:
«I Ibsen-forskningen nevnes hun gjerne som modell for Ellida Wangel i Fruen fra havet. Ibsen skal altså ha hatt sin egen svigermor i tankene da han utformet kvinneskikkelsen, som ikke minst var preget av sin helt særegne og mystiske dragning mot havet. I sin Ibsen-biografi skriver Halvdan Koht om Magdalena Thoresen at hun, da hun kom til Sunnmøre, ble grepet «med veldig makt av den norske naturen og aller mest havet – ho tykte fyrst no ho fann seg sjølv. Ho kunne mest ikkje leva borte frå havet, høgt oppe i alderdomen måtte ho kvar dag ut og symja i bølgjene.»
Et bilde av bokomslaget til biografien om henne:

20 kommentarer:

  1. Dette virker veldig interessant så tusen takk for at du deler med oss. Ikke sikkert at mange visste om hemmeligheten hennes mens hun levde...

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det tror jeg heller ikke. Derfor er biografien interessant; vil det stå noe der.

      Slett
  2. For en spennende bok du viser oss. Fin måte å introdusere kystens forfattere på, med en tur med Hurtigruten. Denne skal jeg se nærmere på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den har stått halvlest i bokhylla siden jeg kjøpte den i 2002, utgivelsesåret. Men nå er det på tide å lese den. Og jeg husket lite hva jeg har lest og startet på nytt.

      Slett
  3. Det var en interessant fortelling du forteller i smakebiten din. Jeg tror det er flere slike sterke historier i fortiden vår og jeg liker godt å oppdage dem :-) Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har så veldig lyst til å lese biografien. Hun var også veldig betatt av Bjørnson. Men vennskapet ble avsluttet etter at han likte dårlig noe hun hadde skrevet. Mener at også Amalie Skram ble uvenner med han.

      Slett
  4. Tack för intressant smakbit.

    SvarSlett
  5. Fantastisk bok du har funnet! Denne vil jeg lese mer om. :)
    Takk for interessant smakebit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror det kan bli litt av hvert som dukker opp. Er bare kommet til side 39 av 239. Men det er en bok en må lese langsomt.

      Slett
  6. Vilket spännande livsöde! Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  7. Intressant bok. Tack för den smakbiten.

    SvarSlett
  8. Verkar vara en väldigt intressant bok, tack för smakebiten!

    SvarSlett
  9. For et interessant innlegg! Jeg ble veldig nysgjerrig på den litterær reise-boken med så mye informasjon og forfattersitater :)

    SvarSlett
  10. Dette var spennende lesning!:) Ble super nysgjerrig på boken, virker som den har interessante historier å by på. Måtte noteres ned:) Takk for ett godt tips og smakebit!:) Ha en herlig mandag!

    SvarSlett