14. jan. 2014

Magnus Carlsen - Verdens beste sjakkspiller av Hallgeir Opedal

Magnus Carlsen fikk stor oppmerksomhet i forbindelse med at han vant sjakk VM i november 2013. Som veldig mange andre fulgte jeg ivrig med selv om jeg kan lite om sjakk. Derfor ble jeg oppriktig glad da jeg fikk boken som Hallgeir Opedal har skrevet om Magnus Carlsen i julepresang av datteren min:


Jeg trodde jeg hadde fått et visst innblikk i sjakkens verden og hvem Magnus Carlsen var etter å ha lest avisartikler, TV-program mv i forbindelse med VM. Men også det jeg har lest om han tidligere. Derfor var jeg spent på om boken til Opedal kun ble en oppramsing av dette. Men det var det ikke. På forsiden er det sitert fra Dagbladet:

«En døråpner inn til en introvert, nerdete og ganske fascinerende verden hvor Magnus Carlsen er konge. «

Det er sånn jeg også opplevde boken Magnus Carlsen – Verdens beste sjakkspiller på 302 sider utgitt i 2013 (Kagge forlag). Boken er en bearbeidet utgave av Smarte Trekk som ble utgitt i 2011. Den har ikke med seg VM i India i 2013. 

Forfatteren skriver på slutten av boken:

«Tre år er gått siden mitt første møte med Magnus Carlsen. Det første året fulgte jeg han tett. Vi var i Berlin, Kristiansand, New York, London, Wijk Aan Zee og Monaco. Det var en reise inn i en annen verden. En liten, underlig, kompleks parallellverden av genialitet og galskap, business og politikk, en verden befolket av alt fra eksentriske og overspente stormestere til entusiastiske klubbspillere og glade amatører. Det er en brokete forsamling med én eneste ting felles: lidenskapen for brettspill. «

I boken får vi vite om oppveksten til Magnus Carlsen, hans utvikling som sjakkspiller, personligheten hans, samarbeidet med Garry Kasparov, om andre sjakklegender og mye mer.


Ved å lese boken har jeg fått et mer nyansert bilde av Magnus Carlsen. Konge i sjakkens verden, men mye mindre geni enn det bildet jeg hadde laget meg om han. Han har et spesielt talent som han får utnyttet som sjakkspiller. Som han fikk lov til å utvikle ved foreldre som støttet han til han selv tok over. Men han er ung, født i 1990, og mye kan skje. Jeg er spent på hvordan han kommer til å forvalte sitt talent fremover. Uansett, det virker som om han har beina godt plantet på jorda og vet hva han vil. Skulle han velge å fortsette med sjakk, skal det bli morsomt å følge med på dette fremover. Særlig etter å ha lest boken til Hallgeir Opedal. 

2 kommentarer:

  1. Det hørtes ut som en interessant bok. Jeg er overhodet ikke flink til å lese biografier og det er en ting jeg skulle ønske jeg kunne bli bedre på :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den var interessant - mye bedre enn forventet.

      Slett