25. nov. 2020

Kjell Aukrusts Verden – utvalg og presentasjon av Anders Heger – god helse å lese boken

 


Jeg hadde akkurat kjøpt boken Kjell Aukrusts verden da jeg i mai skrev innlegget:

Imens vi venter på biografien om Kjell Aukrust som kommer til høsten – kan vi høre på en samtale om han og se et portrettprogram fra 1985 med Kjell Aukrust som gjest

Selv om jeg ikke er like begeistrer for alt av Aukrust, og da tenker jeg på Flåklypa universet, så er det som å komme hjem å lese det han skrev, fint å se tegningene og det han malte. Jeg har storkost meg. Selv om jeg har lest det meste i boken før i hans samlede verker i bokhylla.  I utvalget til Anders Heger får man noe i tillegg. Tegninger med farger. En bonusbok med Hegers presentasjoner.

Særlig var det et fint gjensyn i den mørke tida vi er i. Det er så morsomt, så lunt og så rikt. Jeg er enig i en anmelder som siteres her hos forlaget:

«Sjelden har en kost seg slik med ei bok til anmeldelse. Hadde jeg vært helseminister, ville jeg på dagen sørget for at det lå minst ett eksemplar hos fastleger og helseinstitusjoner over det ganske land. Dette er ren motgift til dysterheten, for ikke å si dystopien, som i dag plager oss. [...]

Forlagets beskrivelse av boken;

Kjell Aukrusts verden er en stor praktbok med høydepunkter fra Kjell Aukrusts verk. Den utgis i anledning Aukrusts 100-årsjubileum.

Tre generasjoner nordmenn har latt seg trollbinde av Kjell Aukrusts sprudlende fortellerglede og fantastiske strek. På sin unike måte har han fanget et helt folks karakter, og skildret oss i alle varianter - fra Ludvigs vare og poetiske undring, via Reodor Felgens ustyrlige oppfinnsomhet, til Solan Gundersens ryggesløse fandenivoldskhet. Men det Aukrustske univers er større og mer mangfoldig enn de fleste er klar over. Til hans hundreårsdag presenterer vi denne rike og mangfoldige presentasjonen av Kjells verden, der høydepunktene fra hans verk blir presentert for nye og gamle lesere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar