15. nov. 2018

P2 lytternes romanpris – norske romaner utgitt i 2018 skal kåres over nyttår - lesere inviteres til å delta i panelet – frist 25. november 2018
For meg er det ikke viktig hvem som vinner P2 lytternes romanpris; det er juryens diskusjoner som er interessante å lytte på. Prisen ble første gang utdelt i 1998 for romaner utgitt i 2017.

Opplegget er at seks nominerte norske romaner blir plukket ut av et fagpanel fra NRKs litteraturredaksjon. Seks lesere er i panelet. Her er invitasjonen for å delta i panelet som skal kåre prisen for romaner utgitt i 2018 med frist fredag 25. november:  

«Vi har ingen aldersgrense, men siden de nominerte bøkene vil være romaner for voksne, bør deltakerne være over 18 år. Og, nei, du trenger ikke å være en ihuga P2-lytter for å være med heller. Den eneste regelen vi har, er at du ikke kan jobbe profesjonelt med litteratur.»

Under har jeg laget en oversikt over de nominert for årene 2014 – 2017, romanene som kom i finalen og vinneren. Men først har jeg krysset av for hvilken av romanene jeg har lest. Romaner jeg har skrevet innlegg om på bloggen.

Diskusjonene mv om disse bøkene  kan en finne her på NRK Radio. Anbefales!

2014
Lest
Forfatter
BoktittelX
Levi Henriksen
HarpesangX
Brit Bildøen
Sju dagar i august
Finale
Vinner

X
Lars Petter Sveen
Guds barn
FinaleJørgen Gunnerud
Sju dager i september
Liv Mossige
TysklandX
Rune Christiansen
Ensomheten i Lydia Ernemanns liv
Finale

2015
Lest
Forfatter
BoktittelX
Marit Eikemo
Alt inkludert
FinaleIda Hegazi Høyer
Fortellingen om øde
FinaleLars Saabye Christensen
Magnet
Geir Gulliksen
Historien om et ekteskapX
Linn Ullmann
De urolige
Finale
Vinner


Thorvald Steen
Det usynlige bilblioteket


2016
Lest
Forfatter
BoktittelX
Tore Renberg
Du er så lysX
Nina Lykke
Nei og atter nei
Gunstein Bakke
Havende
FinaleDag Johan Haugerud
Enkle antonale
Finale
Vinner

X
Vigdis Hjorth
Arv og miljø
Finale


X
Kyrre Andreassen
For øvrig mener jeg at Karthago må ødelegges


2017
Lest
Forfatter
BoktittelX
Lars Saabye Christensen
Byens spor
FinaleDemian Vitanza
Dette er livet eller det neste
FinaleTormod Haugland
Om dyr og syn
FinaleMerethe Lindstrøm
Nord
Ole Robert Sunde
Penelope er syk
Finale
Vinner


Jan Kjærstad
Berge8 kommentarer:

 1. Har fulgt med på denne prisen de siste årene. Og har pga heftig lesing til Bokbloggprisen lest det meste, ihvertfall i 2016/2015. Ifjor hadde jeg bare lest Berge og Vitanza (#vitanza). Lånte Penelope på bib etterpå, men rakk aldri å lese mer en et par kapittel. Har også kjøpt Havende og Anatonale (men fremdeles ikke lest). Så, prisen påvirker meg tydligvis, selv om jeg sjelden er enig med deltakerne, eller jeg har jo ofte ikke lest vinnerne, så det vet jeg egentlig ikke.

  Har i år lest mindre nytt norsk enn jeg har gjort de siste årene (tviler på at Gjert og Northug havner blant de nominerte, men kanskje Nini?), bli spennende å se hva det gjør med mitt syn på diskusjonene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Forsøkte å lese Penelope, men det stoppet opp rimelig tidlig. Jan Kjærstad har jeg lest en bok av tidligere og forsøkt å lese trilogien. Det ble skivebom, så han tør jeg ikke begi meg inn på flere bøker av han. Uansett; jeg synes det er gøy å lytte til diskusjonene.

   Slett
 2. Oi.. Ikke fulgt med på denne prisen, det bør jeg jo definitivt gjøre! Takk for tipset. Jeg ser jeg har lest enkelte bøker fra foregående år, men er blitt litt sløv igjen når det gjelder nye norske utgivelser. Her får man jo mye "gratis" :) God helg!

  SvarSlett
 3. Bare hyggelig og takk det samme.

  SvarSlett
 4. Fin oversikt, Tone. Jeg liker også å høre på når de diskuterer bøkene. Jeg søkte om å bli med i juryen et år, men fikk ikke. Det er utrolig mange som søker, og de vil ha et bredt spekter.
  Kanskje prøve igjen? Har lest mange av disse de siste årenes bøker pga norskelesingen til BBP. Vet ikke om jeg har lest like mange i år, det vil vise seg når lista over nominerte kommer.. Det er alltid noen ganske ukjente- for meg- som blir med på lista deres..som den som vant i 2016 feks. Jeg hadde jo lest anmeldelser av den, men den virket som en bok som ikke interesserte meg og da forble den mer ukjent, på en måte. Den var jo ikke akkurat en publikumsslager.
  Den jeg skule ha lest, var den som vant i fjor, Penelope.. Den står fortsatt på min leseliste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det synes jeg virkelig du skal gjøre. Det hadde vært gøy med en bokblogger i juryen. Ja, det blir spennende å se hvilke seks bøker som plukkes ut. Jeg håper jeg får lest flere norske bøker utgitt i 2018. Jeg tenker at Trude Marsteins bok kommer med, og den har jeg lest.

   Slett
 5. Denne prisen har jeg ikke følgt med på, men det må jeg absolutt gjøre noe med. Takk for flott tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Fint å ha noe å glede seg til i januarmørket. Jeg får fulgt med lite på dagtid på programmet på radio'n som handler om bøker. Da må jeg høre på programmet i ettertid og da er det lett å glemme. Men disse sendingene har jeg brukt å få med meg.

   Slett