Jeg kan
ikke huske siste gang jeg kjøpte en koke-/matbok. Selv om det er noe ymse
kvalitet på oppskriftene som finnes på Internett, er det her jeg finner det det
meste av nye oppskrifter. Men jeg har en del matoppskriftbøker, og en av de beste
jeg har er Høstetid av Ingrid Espelid
Hovig (1993) – en bok om å ta vare på
frukt, bær og grønnsaker.
Fra boken
er oppskriften er «Kirsebærpai» favoritten. Jeg har byttet
kirsebær med andre bærtyper, og nå til jul brukte jeg blåbær. I og med at det
var en elendig høst hva angår blåbær, ble det Rema 1000 sine fryste blåbær. Jeg
lot de ikke tine før jeg la de over paideigen. Det ble veldig godt. I tillegg
til å bruke blåbær, hadde jeg kun halvparten av sukkeret som er i oppskriften.
Å varme opp
en bit i micro’n og la vaniljeis smelte over den varme paien – en av de beste
kakene jeg vet. Paien er også enkel å lage.
Her er oppskriften:
75 g smør eller margarin
1 dl sukker
1 egg
1 1/4 dl hvetemel
FYLL
500 g - eller 1 kurv kirsebær (eller
en annen bærsort)
1 dl sukker ( eventuelt bare
halvparten)
1 ts potetmel
1 dl kremfløte
1 egg
1 dl mandelflak (jeg hakker mandler –
med skall)
Rør smør eller margarin og sukker
hvitt. Rør i egget, og bland så i mel. Stryk røren ut i bunnen og godt opp på
kanten i en smurt ildfast paiform, ca. 24 cm i diameter. Ta ut steinene av bærene.
Legg kirsebærene oppå kakerøren i formen. Dryss sukkeret over bærene.
Visp kremfløten stiv. Visp i
potetmelet og egget og hell blandingen over bærene. Dryss mandelflakene over.
Stek paien på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter eller
til eggestanden er stivnet. Server kirsebærpaien lunken med vaniljeis eller
vaniljesaus til.»
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar