21. des. 2017

Spionen som kom inn fra kulden (The Spy Who Came in From the Cold) av John le Carré



«Han satt og så rullebanen på Tempelhof synke bakover og forsvinne dypt under seg.
Leamas var hverken særlig spekulativt eller filosofisk anlagt. Han visste at han var ferdig - det var et faktum han fra nå av ville bli nødt til å avfinne seg med, som andre måtte leve videre med en kreftsvulst eller i en fengselscelle. Han visste at det ikke var noe å gjøre ved, ingen ting kunne slå bro over kløften mellom før og nå. Han møtte sitt nederlag på samme måte som han en dag sannsynligvis ville møte døden, med en viss kynisk ergrelse og den ensommes mot. Han hadde greid seg lenger enn de fleste; nå var han slått. Det sies at en hund lever så lenge den har tennene i behold; Leamas hadde figurlig talt fått trukket ut alle tennene; og det var Mundt som hadde trukket dem ut.»

Det er ikke siste dagers medieoppslag om nordmannen som er fengslet og anklaget for spionasje i Moskva, som fikk meg til å låne og lese romanen Spionen som kom inn fra kulden av John le Carré, som sitatet over er fra. 

Årsaken er at jeg på sist lørdag helt tilfeldig lånte med meg hans erindringsbok Duenes tunnel Historier fra mitt liv (2016), som ble utgitt på norsk i 2017, og hans siste roman utgitt på norsk i 2017: Spionenes arv (2016).

I og med at jeg ikke har lest hans tidligere bøker, heller ikke Nattportieren  som står ulest i bokhylla, måtte jeg også låne og lese hans gjennombruddsroman. Spionen som kom inn fra kulden. Romanen er filmatisert med Richard Burton i hovedrollen. På Wikipedia leser jeg at i 2006 erklærte Publishers Weekly romanen utgitt i 1963 for å være «den beste spionroman i alle tider». Etter å ha lest den er det å si at jeg mener at den fortsatt er leseverdig og aktuell.

Romanen Spionen som kom inn fra kulden ble første gang utgitt på norsk i 1964, er fortsatt til salgs. Utgaven jeg har lest er fra 1998 der innholdet beskrives slik:
«Den beste spionhistorien jeg noen gang har lest,» skrev
Graham Greene da denne romanen første gang utkom i
1963. Den forteller om en 50-årig britisk hemmelig agent,
Alec Leamas. Etter at ban har opplevd flere mislykte oppdrag
i Berlin, går ban trett av yrket sitt og ønsker å komme
inn fra kulden på den kalde krigens underjordiske front.
Men i stedet får ban sitt livs vanskeligste og farligste oppdrag på
den andre siden av Berlin-muren...

«Spionen som kom inn fra kulden» er en bok som bar
vakt internasjonal oppsikt og er blitt en bestseller i land
etter land. Ikke bare har den en dramatisk og spennende
handling, men den gir også et realistisk og avslørende bilde
av hverdagen og de menneskelige tragedier bak det storpolitiske
maktspillet som foregår i det skjulte. Boka er like
aktuell i dag som den gang den kom ut.

Forfatteren John le Carre fikk sitt gjennombrudd med
denne romanen. Hans virkelige navn er David Cornwell,
opprinnelig lærer ved Eton, senere britisk diplomat stasjonert
i Vest-Tyskland. Diplomatkarrieren fant ban det
klokest å oppgi etter denne boka. Siden har han livnært

seg som forfatter.»

En smakebit fra filmen




2 kommentarer:

  1. Interessant at boka fortsatt er leseverdig. Eg las 'Spionen som kom inn fra kulden' for mange år sidan - fleire gonger faktisk, for eg tykte boka var så bra. No hugsar eg ingenting av innhaldet lenger. Då eg var ung hadde eg ein lang periode der eg kun las spionromanar.

    SvarSlett
  2. Fikk lyst til å se filmen - det er noen som har lastet den inn på You Tube. Bøkene til Graham Greene likte jeg. Ellers kan jeg ikke huske flere spionromaner. Håper at erindringsboken og den siste romanen fenger.

    SvarSlett