24. juli 2014

Kjempenes fall (Fall of Giants) av Ken Follett - en underholdende roman

Foto kilde: ken-follett.com

Det var i 1977 at forfatteren Ken Follett (f.1949) fikk sitt gjennombrudd med spionthrilleren Nålen som ble en bestselger. Kjempenes fall utgitt i 2010 er første bok i en planlagt triologi. Bok nr. 2, Vinter over verden, ble utgitt i 2012.

14 dager har det tatt meg å lese romanen Kjempenes fall som er på 922 tettskrevne sider. Jeg kjøpte den høsten 2011 for å ha den med på en ferietur. Den var med på den turen og flere andre reiser uten at den ble lest. Nå har jeg lest den og jeg angrer ikke på det. Tvert imot. 

Det at historiske hendelser er flettet inn i handlingen gjorde den til en interessant roman. Handlingen foregår i tidsrommet juni 1911- januar 1924 i Wales, England, Russland, Tyskland, Frankrike og USA. Det er mange aktører fra alle samfunnslag som alle er berørt av den store tragedien for Europa i denne perioden, 1.verdenskrig.  Også den russiske revolusjon er flettet inn i handlingen. Derfor tør jeg påstå at man minst må være interessert i historie for å sette pris på denne gigantiske romanen. De ulike aktørene er på et eller annet vis påvirket av hverandre.


«Det tjuende århundre er i sin begynnelse. I Wales fyller Billy tretten år og har sin første arbeidsdag i gruva, som faren og bestefaren før ham. Men det ligger forandring i luften. Mange av gruvearbeiderne er blitt sosialister og ser med beundring på bolsjevikenes opprør i Russland. Her planlegger brødrene Grigori og Lev Peshkov å emigrere til USA, men et mord, en kvinne og en revolusjon gjør at ting ikke går helt som de hadde tenkt.

I London strever det konservative aristokratiet med å holde på sine privilegier. Samtidig er kvinnebevegelsen i fremmarsj, og den vakre lady Maud Fitzherbert er blant dem som kjemper for å få stemmerett. Under slike forhold er krigstrusselen ikke bare et onde. Folket trenger noe å samle seg om. Og mens nye allianser inngås, blir gamle brutt, og Mauds forhold til tyskeren Walter von Ulrich går harde tider i møte. Er deres kjærlighet sterk nok til å overleve en verdenskrig?»

Dette er bare noen av personene vi følger i romanen. I tillegg er viktige personer Mauds bror Jarl Fitzherbert som bor Wales og er den niende rikeste mannen i Storbritannia. Rikdommen er bl a kommet av utvinningsrettighetene til kullgruva er lisensiert ut. Men ikke minst Billys søster Ethel som jobber hos jarlen på hans herregård. Etter at hun blir gravid må hun forlate jobben og flyttet til London. I tillegg møter vi kjente personer som Lenin, Woodrow Wilson, Stalin, David Lloyd George og flere andre.  

Det skjer store forandringer i livene til de involverte. Arbeidsfolk er lei av dårlige arbeidsvilkår og er beredt for å bruke streik som våpen for bedre vilkår. Både rike og fattige kvinner ønsker bedre rettigheter og ser at dette kan de få ved at de krever stemmerett. I Russland er folk lei av tsarens vanstyre.

Romanen er ikke i kategorien stor litteratur, men for meg var den god underholdning med en handling som engasjerte meg. Den favner bredt og omhandler alt fra hverdagslige begivenheter til storpolitikk. Forfatteren får frem kontrastene mellom livsvilkårene til fattige og rike i den tidsperioden handlingen foregår og de store forandringene som skjer. Forandringer som noen kjemper for og andre kjemper mot. Det er ikke fritt for at det var enkelte personer jeg kjente stor sympati med og tilsvarende avsky for andre.

Det som trekker ned var at den var uhåndterlig fordi det er så mange sider.  Å dele den i to bøker hadde vært en fordel. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar