21. jun. 2021

Demokratiets svanesang (Twilight of Democracy) av Anne Applebaum

 


Jeg var kommet til siste kapittel i boken til Anne Applebaum bok Demokratiets svanesang som har tilleggstittelen Politikk som svikter og vennskap som tar slutt, da det ble en bråstopp i lesingen. Det ble et ryddeprosjekt i helga. Studenten skal være oftere innom gamlingene i året som kommer, og da var det et ønske om å kvitte seg med ting og tang som jeg har oppbevart pga at jeg er i overkant nostalgisk. Da jeg leste siste kapittel av boken som ble utgitt i 2020 og på norsk i 2021 søndag kveld, hadde motivasjonen og tankene om at jeg skulle lese den om igjen blitt borte i oppryddingen. Boken settes uansett inn i bokhylla med en intensjon om at jeg skal lese den om igjen når motivasjonen er tilbake. 

Uansett; boken til Anne Applebaum som jeg kjøpte i mai (månedens bok i Bokklubben) er interessant og tankevekkende. (Kjedelig bokomslag!!!) De som er interessert i tema og ønsker å lese boken har ikke behov for å lese annet enn Bokklubbens beskrivelse av den her og forlagets omtale av boken:

«Den Pulitzer-prisvinnende historikeren og journalisten Anne Applebaum forklarer med forbløffende klarhet hvorfor ledere i flere vestlige land har kastet kull på liberale demokratiske ideer til fordel for nasjonalisme og autoritarisme.

Over hele verden ser vi den samme tendensen: Demokratier er under angrep, mens ulike former for autoritære styresett er på fremmarsj. Applebaum var en av de første til å rope et varsku om de antidemokratiske bevegelsene som rørte seg i Vesten, i Demokratiets svanesang forklarer hun hvorfor nasjonalisme og autokrati har slik tiltrekningskraft og hvorfor politiske systemer med grunnleggende enkle idéer har en så umiddelbar appell, spesielt hvis de er til fordel for de lojale og ekskluderer alle andre.

Despotiske ledere styrer ikke alene. For å komme seg til makten og holde på den er de er avhengig av hjelp fra politiske allierte, byråkrater og mediepersonligheter. De autoritaristiske og nasjonalistiske partiene som har vokst frem i moderne demokratier over hele verden byr på nye veier til makt og penger for sine tilhengere. Applebaum beskriver flere av verdens fremste forkjempere for frihetsfiendtlige styresett verden over, og viser oss hvordan de bruker konspirasjonsteorier, politisk polarisering, sosiale medier, og til og med nostalgi for å forandre samfunnene de er en del av.»

Demokratiets svanesang er en glitrende dissekering av et verdensomveltende skifte og et engasjerende blikk på veien som leder tilbake til de demokratiske verdiene vi står i fare for å miste.»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar