13. jan. 2020

På gyngende grunn. En reise med hurtigruta – av Ola Bremnes illustrert av Ida Larmo – bedre kan ikke en leseopplevelse bli«Hurtigruta ankommer urbane Bodø på formiddagen og ligger ved kai noen timer til klokka 15. Bodø fikk hard medfart av tyske bombefly under krigen. Derfor er det mye femtitall i arkitekturen, men nå skyter samtidsarkitekturen opp for fullt: Høye hoteller og bygg i glass og betong gir byen en ny skyline som vitner om modernitet og fremskritt. Det kan være at den skygger for utsikten til dem som bor bak, men har du penger, har du alltid utsikt til utsikter.

Nede i havna er det kommet et marmorpalass av et kulturhus med det strålende navnet Stormen. For Bodø er vindenes by med nordavind fra alle kanter. Slutter det å blåse, faller alle mann forover og slår seg fordervet. Er det østavind og februar, blir du kjent med ditt eget skjelett. Det råder en vind-vind-situasjon i byen, spør du meg.

I samme kulturkvartal finner du Stormen bibliotek, et herlig sted der du kan sitte og lese deg så bort at du nesten ikke finner tilbake.»

Det var det jeg gjorde når jeg leste boken til Ola Bremnes, På Gyngende grunn, jeg leste meg bort. Eller med, det var som å være med på denne reisen Ola Bremnes skriver om. Selv om jeg hadde gledet meg til å lese boken, er jeg overrasket over hvor godt jeg likte den. Jeg er glad for at jeg har kjøpt den, og kan ta den frem og lese den flere ganger.
Bokens ramme er en reise Ola Bremnes hadde med hurtigruta MS Vesterålen fra Bergen til Kirkenes og tilbake til Harstad:

«Nå vil jeg reise hele strekket med hurtigruta, fra Bergen til Kirkenes og ned til Harstad igjen, og jeg vil ha deg med i et av de 11 skipene som hver dag trafikkerer den gråblå kysten vår. 
Skipet heter Vesterålen, og det er ikke et tilfeldig valg. Det vil du skjønne når det hele er i gang.

Det er mye å se, lukte og høre på vei nordover. Og det flyter fortellinger overalt, så tett at det nesten er en fest og en plage. Å fange dem alle er en umulighet. Jeg vet bare at jeg har en ting jeg vil se når vi er fremme i Kirkenes, helt oppe i Grenseland: et grått teppe, brodert med blomster og bokstaver. Et mål skal man visst ha. Jeg vil se og vise deg det grå teppet til Dagny før jeg reiser hjem.

Sju dager (grovt regnet) tar turen fra Bergen opp til Kirkenes. En skapelsesberetning i seg selv. I begynnelsen var Bergen kunne det stått i bøkenes bok, og så kan vil la fortellingene folde seg ut derfra. La oss starte der, seile nordover langs norskekysten, det vakreste Vårherre har fått til så langt. Betrakte landskapet, treffe folk, høre historier og kanskje få litt historie på kjøpet. Og sjekke om det virkelig er trollbrus som kommer ut akter?

Det finnes en god del bøker om denne sjøreisen. Teksten min speiler hva jeg kan og vet og ikke visste om hurtigruta og kysten vår før jeg begynte på denne hurtigruteferden i Bergen en solfylt fredag i september høsten 2018.»Boken er illustrert av Ida Larmo, og hennes illustrasjoner gjør boken ekstra levende. Hvem har ikke lyst til å reise sporenstreks til Bergen av tegningen over! Ola Bremnes presenterer Ida Larmo slik:

«Jeg har med meg en dyktig tegner på reisen, Ida Larmo. Å tegne handler om det samme som å skrive, eller fortelle. Det handler om å se. Ida behersker kunsten å ta raske skisser av folk og omgivelser i øyeblikket. At hun også er en like stor hurtigrutefantast som meg, trekker ikke akkurat ned.»

Jeg er imponert over boken til Ola Bremnes. Den har hele spekteret fra det humoristiske til det alvorlige. Nåtid og fortid. Mange av temaene, hendelsene og personene han skriver om skal jeg lese mer om. Som Petter Dass: 

«Gåsefjærpennen fløy over rispapiret nå han hadde ledige stunder. Hadde han det sånn som meg at han skrev best og tenkte klarest tidlig om morgenen? Når ovnen durte, katta malte og et forsiktig lys sivet inn gjennom vindusruta? Når hurtigruta stampet nordover en ukristelig time? Å nei, det er sant, hurtigruta fantes ikke da.»

Eget foto

2 kommentarer:

  1. Bare det å lese seg bort, en drøm :) Jeg har vært med Hurtigruta to ganger, begge gangene med 4 overnattinger og helt alene med alle bøkene mine. Har lyst på en tur til, da med mannen, men han mener han er for ung, så nå ga du meg et supert tips til gave til 50 års dagen hans i mai :)

    SvarSlett