22. jan. 2019

Svarthuset (The Blackhouse) av Peter May – første bok i Lewis-trilogien – og en Anja genser

Privat foto

Svarthuset er første roman i Peter Mays Lewis-trilogi om etterforsker Fin Macleod. De andre to bøkene er Lewismannen og Lewisbrikkene. Alle tre er kjøpt og står i bokhylla mi. Jeg hadde store forventninger til romanen pga gode omtaler av boken. Og - fordi jeg har lest en annen bok av William Shaw som jeg skrev om i innlegget:Svarthuset innfridde. Men det er som Anja genseren jeg strikket ferdig på søndag; det har tatt sin tid. Nesten fjorten dager på en bok på 437 sider. Tre måneder har det tatt å strikke genseren. Underveis har jeg vært i tvil hva angår begge prosjektene – liker jeg den, boken/genseren, egentlig. Men «in the end», ja det var en god bok og jeg ble veldig fornøyd med genseren. Jeg synes romanen var like mye en oppvekstroman som en krimroman.«Et bestialsk mord på Isle of Lewis ligner et annet mord begått på fastlandet noen måneder tidligere, og etterforsker Fin Macleod blir sendt fra Edinburgh for å bistå i saken. Fin er selv oppvokst på denne øya i Ytre Hebridene, og mordutredningen blir samtidig en reise tilbake til hans egen vanskelige oppvekst.

Fin møter personer og steder som han tidligere har flyktet fra. Det vakre, men ødslige landskapet fører ham tilbake i tiden. Klippeøya An Sgeir, fuglefjellet ute i Atlanterhavet der øyas unggutter har sin manndomsprøve på den årlige gugajakten, bærer en hemmelighet som Fin helst ikke vil vite om. Jo nærmere saken kommer en oppklaring, jo nærmere kommer han selv en farlig konfrontasjon med fortiden.»

4 kommentarer:

 1. (veldig fin genser)

  Jeg kjøpte ei Maybok på loppis i forrige uke. Dessverre var det ikke den første. Synd for det flere omtaler jeg ser det mer skjønner jeg at jeg bare må få lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fin genser ble det. Men jeg er i tvil om den er så slitesterk. Bøkene til May jeg har lest så langt er gode de. Så det blir nok til at jeg leser bok to og tre i serien.

   Slett
 2. Nydelig genser. Du er flink. Leste denne boka i fjor. Det er en god krimbok, men ble ikke helt overbegeistret som mange andre. Har bok to stående som jeg skal lese i løpet av året. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var høsten 2017 jeg satte igang med å strikke igjen. Det har vært et lavmål i flere år. Som jeg skriver om boka, var jeg litt i tvil underveis. Mulig det hadde med at jeg kanskje forventet mer rundt etterforskningen. For meg ble det like mye en oppvekstroman. Men en helt grei roman. Og mulig det er en fordel å kjenne så mye om hans oppvekst når jeg leser bok to og tre. Samtidig vet jeg ikke om jeg hadde lest bok og tre om de ikke allerede er innkjøpt. Så ærlig skal jeg være. Ikke for at boken var dårlig. Men det er så utrolig mange bøker jeg har lyst til å lese og da må noen bortprioriteres.

   Slett