13. okt. 2013

En smakebit på søndag: Om å skrive av Hans Olav Brenner

Jeg liker krimromanene Håkan Nesser har skrevet. For noen blir det for kjedelig – de aner fred og ingen fare. For meg er det motsatt. Han får meg til å ane fare og ingen fred. Men han holder meg ikke i skrekk-kabinettet hele tiden. Heldigvis. Den første gangen jeg mistet pusten av skrekk i romanen jeg leser nå, Beretningen om herr Roos, var av en setning på side 168.

Krimromanene skrevet av Jo Nesbøs bøker, der har jeg kun leste halve Snømannen. Jeg avsluttet fordi jeg tenkte at jeg må begynne med den første romanen om Harry Hole og lese meg fremover i rekken av bøker. Det er det hittil ikke blitt noe av. Mulig Nesbøs romaner er for sterk kost for meg. Jeg følte at jeg var innelåst i skrekk-kabinettet da jeg leste i Snømannen. Men etter å ha lest boken jeg har skrevet om i innlegget:
Om å skrive av Hans Olav Brenner – jeg håper det kommet et bind 2!!

har jeg lagt en plan.  Det er som jeg skriver: å lese en bok av hver av forfatterne som intervjues. Jo Nesbø er en av forfatterne.  I intervjuet forteller han bl a om scene fra Marekors – en scene om et lik i en vannseng. Jeg kjente håret reise seg på hodet mitt av skrekk.


Smakebiten min i dag er fra boken til Brenner. Han stiller følgende spørsmål til Nesbø: «Når du leser krim som du synes er dårlig, hva er det som gjør det dårlig?»

Og her er litt av det Nesbø svarer:«Jeg tror det er at forfatterne undervurderer leseren. Enten det, eller at de ikke jobber skikkelig med plott og konstruksjon på forhånd. Ofte har de en halvtenkt idé, og så er de så ivrige etter å komme i gang med å skrive, at de maler seg inn i et hjørne fordi de ikke har planlagt godt nok. Og jeg skjønner på en måte hvorfor det kan bli sånn. Det er fordi forfatterne er for ivrige, og begynner å male for tidlig.

Når jeg hører krimforfattere si ‘jeg setter meg ved skrivemaskinen og lurer på hva som skal skje i dag og er like spent som leseren’, da tenker jeg at det å være spent på hva som skal skje, det er vel et privilegium som den som har betalt fire hundre kroner for å lese boka di bør få ha. Så får heller du som forfatter gjøre unna spenninga di når du skriver synopsis, og så fortelle historien din så godt du kan. Hvis du sier til meg, ’kom, nå skal jeg fortelle deg en historie’ og så begynner å fortelle en historie som du finner på underveis, mens jeg sitter og hører på, da tenker jeg: ‘Dette gidder jeg ikke og sitte og høre på. Underhold deg selv et annet sted.’»

Det var min smakebit. Vil du lese flere smakebiter på søndag, finner du dem linket til Mari’s blogg ved å klikke på bildet som kommer nå:

34 kommentarer:

 1. Jag har ingen aning om hur man skriver böcker, men en sak vet jag med bestämdhet. Både Jo Nesbø och Håkan Nesser är experter på det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Jeg kan se at Nesbø skriver bra selv om jeg pr nå ikke har lest mer enn en halv bok han har skrevet. Får håpe jeg snart får tid til å sette i gang.

   Slett
 2. Høres ut som en god plan å lese en bok av hver som intervjues! Interessant svar fra Nesbø - ha en fin søndag, Tone :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest bøker av en del, men ikke alle. Uansett, jeg skal lese forfatterne i rekkefølge. Jan Kjærstad, bok av han gruer jeg meg litt til. Har triologien i bokhylla, men......Tror jeg tar en av de andre han har skrevet. Håper han har skrevet en med få sider i.

   Slett
 3. Dette er en veldig interessant bok. Jeg har ofte problemer med å sette ord på hvorfor en bok er god eller dårlig, så kanskje det går an å lære noe fra denne boken. Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt av hvert å lese her. De forteller og forteller.

   Slett
 4. For en herlig smakebit! Jeg elsker å lese intervjuer av forfattere. Det er så spennende å høre hva de selv tenker om skriving og andres bøker. Denne boken skal jeg være på jakt etter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også. Noen ganger klipper jeg de ut av avisene. Bokprogrammet på NRK er en av mine favorittprogram på TV. Jeg synes denne var mega.

   Slett
 5. Høres ut som en interessant bok som jeg fikk lyst til å lese! Tusen takk for smakebiten:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg anbefaler den til alle som leser bøker.

   Slett
 6. Veldig interessant smakebit, var interessant lesning:) Boken måtte jeg notere ned for den hørtes veldig bra ut, spesielt etter jeg var å tittet på omtalen din. Tusen takk for supert tips!:) Ha en fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Det er en interessant bok. Og jeg har kjøpt den og skal lese den om igjen.

   Slett
 7. En utmärkt smakebit! Jag blir intresserad att läsa boken. Jag smakebitar från "Writing for dummies" idag förresten. Har du läst den? Jag har bara börjat.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har jeg ikke. Skal sjekke den ut.

   Slett
 8. Jeg måtte gå rett inn i bibliotekkatalogen vår og se etter denne boken, og jammen hadde vi den :-) Da havner den rett på leselisten. Takk for tips og ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Jeg lånte den, men måtte kjøpe den etterpå.

   Slett
 9. Vilket härligt smakprov. Får kolla upp om den finns på svenska nu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det får jeg håpe at den er.

   Slett
 10. Spännande att läsa om författartankar. Det är ett svårt hantverk att skriva bra. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. Og når de får det til kreves det mye av dem ift media og oss lesere.

   Slett
 11. Herlig, denne boka gleder jeg meg virkelig til å lese..
  Av Nesbø har jeg bare lest et par kapitler, i Frelserne , tror jeg det var..
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra å høre at det ikke bare er jeg som har et sånt etterslep.

   Slett
 12. Kan bara hålla med. Att undervärdera läsaren är en fälla många går i. Men inte Jo Nesbo!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og han får spørsmål om han har eksempler på bøker han har lagt bort fordi han synes de er dårlige. Til det svarer han at de er norske, men at det er alt han vil si :)

   Slett
 13. Har ikke lest boka til Brenner ennå, men liker ham godt som programleder.
  Ser du leser Beretningen om Herr Roos av Håkan Nesser. Leste den for noen år siden og likte den kjempegodt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er skikkelig fan av Brenner. Han har en veldig avslappet stil som gjør at alt blir så naturlig. Tar seg god tid med intervjuobjektene osv. Jeg håper han kommer med flere TV program. Akkurat ferdig med boka til Nesser. Og den var helt super.

   Slett
 14. Jag gillar böcker om skrivande och författarintervjuer, så den här boken är definitivt något för mig. Håkan Nesser är för övrigt en stor favorit!

  SvarSlett
 15. Den boka til Brenner har jeg skikkelig lyst på! Og så er jeg helt enig med Jo Nesbø! Bra plan du har lagt deg, forresten! Min Nesbø-favoritt er Marekors, så vet du det ;) Ønske deg en glad dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Dagen i dag har vært veldig merkelig, jobb og hjemme. Jeg har en stund til jeg kommer til Marekors. Hvis jeg ikke blir helt hekta.

   Slett
 16. Ein interessant og uventa smakebit. Jo Nesbø veit kva han snakkar om. Eit skikkeleg gjennomtenkt plott og konstruksjon er superviktig når det gjeld alle slag bøker, ikkje berre krim. Sjølv er eg jo veldig glad i Nesser sine bøker og måten han skriv på, men eg er også begeistra for Nesbø. Dei to har heilt ulik skrivestil, men det dei har til felles er gode og gjennomtenkte historiar som "heng saman" på alle vis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå skal Nesbø i gang, eller er i gang, med et nytt prosjekt. Spennende å følge med på. Akkurat ferdig med historien om herr Roos. En god bok for meg å lese.

   Slett