3. sep. 2016

Barnebok: Marens lille ugle av Finn Havrevold - grunnlag for filmen Ugler i mosen


Jeg var ikke kjent med at filmen Ugler i mosen hadde sitt grunnlag i en bok. Det var Ivo Caprinos første spillefilm, filmen er restaurert og er å få kjøpt på DVD. Den hadde premiere 2. juledag i 1959 og var den eneste filmen Ivo Caprino laget  med levende mennesker. Hovedrollen som Maren hadde Lille Grethe (Grethe Kausland).Boken som filmen har sitt grunnlag i er Marens lille ugle skrevet av Finn Havrevold og ble utgitt i 1957. Jeg kom over boken ved et innlegg som ble lagt ut på Facebook av Nasjonalbiblioteket og det var på Nasjonalbiblioteket.no jeg leste boken.

Jeg kan godt forstå at boken var populær og er gitt ut i flere opplag, senest i 1991, for jeg ble sjarmert i senk av den. Den er morsom, fantasifull og spennende. Ikke et eneste dødpunkt. Jeg tar like godt kortversjonen av handlingen slik den presenteres her på Wikipedia:

«Familien Monsen består av mor Monsen og far Ole Henrik Monsen, barna Trine og Maren, undulaten Fridtjof den frue og ugla «Maltas skrekk». De har arvet et falleferdig landsted på Sørlandet etter onkel Pavel. Da de besøker huset kommer søstrene på sporet av onkel Pavels skatt. Mens de to leter etter den skjulte skatten, forsøker far fortvilet å ringe til kontoret. Og mens mor kjemper tappert for å holde humøret oppe, skjer det merkelige ting i det gamle huset.»

Familien bor i Oslo. Som tradisjonen var dengang jobbet far, og mor var hjemme. De to døtrene er svært ulike. Trine er eldst, rotete og full av futt. Maren er ryddig, og mer ettertenksom. Maltas skrekk er Marens tøyugle som blir levendegjort i kontakten med Maren. Når de får brev at de har arvet landstedet, er det ingen gledelig nyhet for faren på grunn av familiens dårlige økonomi. Men da faren samtidig i avisen kan lese at de har vunnet i lotteri, går han med på at de skal reise til Sørlandet i helgen. Familien reiser sjøveien med dampskipet Bæla II. Spenningen starter allerede på turen da en av mannskapet prøver seg på et mytteri – i ekte sjørøverstil. Det blir ikke mindre spennende når de kommer ned til landstedet, et skikkelig kråkeslott.

Jeg mener at denne boken fint kan leses som barnebok i dag. Det er synd jeg ikke kjente til boken som barn. Jeg var fantasifull, og det jeg leste i bøker og så på TV var med når vi unger lekte sammen.


Her er bildet av en av Furbyene min datter hadde, i tillegg til de elektroniske. Om den skal forestille en ugle vet ikke jeg. Men de var populære, og det er synd at jeg heller ikke fikk lest boken til henne. Når man først skal leses bøker høyt for barn, er det gøy at de er morsomme og spennende. Jeg siterer igjen fra biografien om Tove Jansson - spenning er viktig også for barn: 

"Tove har sagt at det å innramme glede og frykt er veien til ting som de voksne lett glemmer, som kontakten med de enkle tingene, følelsen av trygghet, skrekken som finnes overalt. Hun ville ikke utelukke noe som hørte til barnas verden, som det uforklarlige, det ømme og det grusomme: «I alle ærlige barnebøker tror jeg det finnes en skrekkopplevelse. Både engstelige og selvsikre barn trekkes mot den, og mot ødeleggelsen, ubevisst. Det farligste er mørkeredselen, trusselen uten navn. Men også den kan fungere bra som bakgrunn bak tryggheten og gi den mening og kontrastvirkning.»


16 kommentarer:

 1. Ah, Marens lille ugle er en nydelig bok. Jeg leser den gjerne opp igjen med jevne mellomrom. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å lese at andre også synes det er god bok.

   Slett
 2. Ja her var det mye nostalgi. Både boka og filmen gir fine minner. Artig å finne slike gamle perler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde vært gøy å lese den for barn; det er de som sitter med fasiten om den fortsatt oppleves spennende.

   Slett
 3. Jeg husker at filmen gjorde dypt inntrykk på meg da jeg så den på tv som liten. Jeg husker ikke innholdet i filmen, bare at jeg var fullstendig fasinert. Det hadde vært artig å se den igjen, og også artig å lese boken. Får se om det kan ordne seg...
  Hilsen Brit (Alice in W.-damen...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett filmen, men er usikker når. Det gikk fint å lese den på nettet. Har forresten kjøpt biografien om Beatrix Potter som du tipset meg om; på Amazon. Har planer å kjøpe alle 23 bøkene etterhvert; de har dem samlet hos Bokklubben.

   Slett
  2. Neimen, grattis med Potter-biografien! Så spørs det om du får samme "godhet" for den damen som jeg fikk. Litt vittig, men jeg husker mer og mer om henne... Det der hodet mitt er ikke godt å bli klok på... lol...

   Jeg ble fristet av den nye biografien selv. Men holder igjen, for nå skal jeg lese "Beatrix Potter's Gardening Life" i første omgang. Og så var nok den biografien jeg allerede har lest mer omfattende enn den nye, ut fra sidetall.

   Hva jeg faktisk HAR bestilt nå er "Alice i eventyrland" på norsk. - Blir rart å lese... Når "catterpillar" blir kålmark (var det ikke det?), og jeg har alltid tenkt "åme", for det sier vi her på Vestlandet. Og dessuten alle de språklige finurlighetene og leken med det engelske språket... Det blir interessant å se hvordan oversettelses-utfordringen er løst. Nesten litt skummelt, for en ihuga Alice-fan som meg... Jeg valgte Oxenbury-utgaven framfor Jansson, fordi det var den siste jeg leste litt av og reagerte på språket i. Jansson-utgaven er oversatt av Zinken Hopp, hvis jeg husker rett, og Hopp var en fantastisk forfatter, men som oversetter var språket hennes for stivt.

   Oxenbury-utgaven har en nyere oversettelse. Jeg har Alice-bøkene med begge illustratørene fra før, på engelsk. Så valg av illustratør var hipp som happ...

   Slett
 4. Når det gjelder Potters fortellinger, så er det denne boken jeg har :

  https://www.amazon.co.uk/Beatrix-Potter-Complete-Tales/dp/0723268126/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1473198768&sr=1-1&keywords=beatrix+potter+complete

  Det er en stasutgave med slipcase (blir det bok-kassett på norsk ???).

  Der er "look inside" funksjon på siden jeg viser adressen til på Amazon. Da jeg fikk den, så leste jeg en del historier utover, husker jeg. Og de er sjarmerende, både historiene og illustrasjonene. Men det er beregnet på småbarn, så hele boken i en jafs ville vært overdose. Selv med humor av den typen som jeg siterte i den andre "samtalen" vår. Men jeg kommer nok til å lese litt i den igjen nå, når den likevel er plukket fram... ;-)

  SvarSlett
 5. Ps. Boken jeg viser adressen til på Amazon kommer på 299.75 norske kroner inkludert porto hos den billigste selgeren på Amazon.

  Boken £19.15 + porto £7.00 til sammen £26.15 og Amazon gjør om til norske kroner så man ser altså nøyaktig sum som her ble 299.75 Jeg betalte sikkert i sin tid mer...

  Bøkene er først dyre, så synker de i pris, så blir de sjeldne (i alle fall i ny tilstand) og dermed dyrere enn opprinnelig ny-pris.

  Jeg må liksom sammenligne når det gjelder pris... Samme bok er til 475.- hos Bokklubbene her i Norge, til 418.- hos Adlibris, og til 366.- hos BookDepository.

  Igjen hilsen Brit

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg betalte 235,- for biografien inkl porto. Jeg kunne valgt å kjøpe samleutgaven av bøkene hennes der, men kanskje greit at jeg venter med å kjøpe til jeg har lest biografien, eller i det minste mottatt og bladd i den. Jeg har i tillegg til bøker fått en ny interesse, og det er foto der jeg er på begynnerstadiet. Til helga skal jeg på macro-kurs. Da tenker jeg at Beatrix Potter, i tillegg til at det er gøyale historier som jeg kun har sett litt av på film sammen med datteren min da hun var barn, kan være inspirerende opp mot foto. Foto og interesse for litteratur lar seg fint kombinere har jeg funnet ut. Jeg har tenkt at jeg kjøper bøkene gjennom bokklubbenhttp://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1968189 - de koster da kr 323,- og så får jeg 16, bonuskroner. Jeg tenker at det ikke er så verst å betale kr 300,- for denne.

   Slett
  2. Det så ut som Potter-biografien var illustrert av rikelig med bilder, både nye og gamle. Så da får vi håpe at den boken også kan inspirere foto-hobbyen !!!

   Den boken du har plukket deg ut som "KANSKJE-BOK" på Bokklubben ser flott ut ! Den har samme størrelse som min, 27 x 21 cm, og alle fortellingene med alle illustrasjonene. Det kan jo ikke bli feil...

   Jeg har bestilt meg "Ugler i mosen"-filmen fra Platekompaniet. Og "Marens lille ugle" fra en dame på finn.no , fikk bekreftet nettopp at hun fortsatt har boken og er villig til å sende. Stas !!!

   Så inspirasjon går begge veier. Når det gjelder bøker, så er jeg ganske åpen for inspirasjon, for å si det sånn. (Jeg så man kan lese den på nett, men det gjør jeg helst ikke, det er for mye stirring på skjerm som det er... Og så liker jeg å ha bøkene rent fysisk, å kunne ta dem ned fra hyllen...)

   Hilsen Brit (Alice in W.-damen)

   Slett
  3. Tenkte også på å kjøpe filmen. Men jeg må av og til ta meg tid til å tenke meg om. Jeg er litt vel impulsiv opplever jeg i ettertid, spesielt opp mot tida jeg har å bruke på litteratur. Jeg lar meg lett inspirere. Jeg liker også å lese papirbøker. Men det er ikke alltid jeg får tak i gamle bøker, og da er Nasjonalbiblioteket fint å ha.

   Slett
  4. Da er boken lest og filmen sett.

   Boken var artig på en nostalgisk måte, det var slik at når man hadde begynt å lese, så hadde man lyst til å fullføre. Den er veldig annerledes enn nåtidens bøker, men det er også mye av sjarmen.

   Filmen følger ikke boken helt. For eksempel er Sebaldus en kjekk ung mann, som ikke gjør mytteri, men som derimot faller for Trine... Og det er Maren som drar ut på egenhånd i robåten...

   Jeg tror det må ha vært Caprino's ugledukke og den skumle musemann-dukken, som stadig er på farten med fantestreker, som fasinerte meg slik "den gang da". Det var i en tid med bare nrk, så vi var ikke bortskjemte med spesialeffekter. Filmen er mer passende som nostalgi-tripp for oss som så den som små, enn som barnefilm for nåtidens barn, tror jeg.

   Brit (Alice in W.-damen)

   Slett
  5. Litt synd at filmen var så ulik boken; det er så lenge siden jeg så den at jeg husker ikke. Og jeg hadde heller ikke lest boken da jeg så filmen. Det er som du skriver, det var andre tider den gang.

   Slett
 6. Caprino var helt konge. Møtte ham tilfeldig på en bytur til Tigerstaden en gang da jeg var liten og fikk autografen hans:):):)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må være et fint minne å ha.

   Slett