14. nov. 2013

Morgen på Jalna (Morning at Jalna) - bok nr 2 i Jalna-serien skrevet av av Mazo De la Roche

"Whiteoak-barna kjente ikke til noe annet liv enn det frie og friske landlivet på Jalna. Det var fire av dem, Augusta Nicholas, Ernest og lille Philip."

Slik begynner bok nr 2 i Jalna-serien: Morgen på Jalna (1960) av Mazo De la Roche. Nostalgi-serien som har fått en egen kategori på bloggen. Som fortsatt oppleves som en feelgood-serie. Særlig etter romanen til Nesbø med handling fra et kynisk og dystert narkomiljø.


Etter at jeg forlot Whiteoak-familien i bok nr 1, har Adeline og Philip fått et barn til: lille Philip. Nå venter familien besøk av ekteparet Lucy og Curtis Sinclair fra Amerika, nærmere bestemt Sør Carolina. Borgerkrigen (1861-1865) raser og ekteparet Sinclair er flyktet til Canada fra bomullplantasjen de eier. Curtis har pukkelrygg og kan ikke delta i krigen. 

Med seg har de tre slaver. Dette går ikke upåaktet hen fordi i nabolaget til Jalna er det mange yankeer som ikke liker at familien Whiteoak huser slaver og slaveeiere. Det blir ikke enklere når Adeline og Philip godtar at Curtis avholder møter for sørstattilhengere som planlegger angrep mot Lincoln & Co. De populære Jalna-eierne, som ikke vil la andre bestemme over seg, kommer seg gjennom dramaet uten større konflikter med naboene. Men selv om Adeline og Philip er gjestfrie mennesker, er lettelsen stor når gjestene forlater Jalna.

Romanen på 273 sider med handling som utstråler optimisme og med mange morsomme episoder og karakterer, handler i tillegg mye om de livlige og udisiplinerte barna. Særlig de eldste guttene. Upassende ord og utrykk i tillegg til rampestreker. T o m papegøyen Boney har økt sitt ordforråd utover indiske banneord: Jeg hater kaptein Whiteoak! skriker den når den blir oppildnet. Læreren som Adeline har ansatt, den irske Madigan, har liten positiv virkning på oppførselen deres:

"- Du er en nokså merkelig lærer, sa Augusta.
-          Jeg driver anskuelsesundervisning, sa Madigan. – Når dere ser på meg, skjønner dere med en gang hvordan dere ikke skal være – hva dere ikke skal gjøre. "

Augusta begynner å bli oppvartet av menn. Adeline, som elsker menns beundring av seg, kan ikke forstå at Augusta ikke utnytter dette bedre:

«Iblant var Augusta barn sammen med brødrene. Andre ganger holdt hun seg overlegent for seg selv og forsøkte forvirret å finne ut av det kaos som rådet i hennes sjel. Hun var så forskjellig fra moren at de hadde vanskelig å forstå hverandre. Det Adeline syntes var latterlig, syntes Augusta var rørende. Det som gjorde Adeline rasende, gjorde som regel ikke inntrykk på Augusta. Det datterens syntes var stort og opphøyet, syntes moren var banalt. Augusta likte å være alene. Adeline elsket mennesker. «


Boken avsluttes med at foreldrene og lille Philip følger de tre eldste barna til England for å begynne på kostskole. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar