24. jan. 2024

Ukraina Grenselandet mellom øst og vest av Morten Strand

 


Det eneste jeg angrer på, at jeg ikke har lest boken Ukraina Grenselandet mellom øst og vest tidligere. 

Boken skrevet av Morten Strand ble utgitt i 2015 og jeg kjøpte den høsten 2022. Selv om jeg følger rimelig godt med på det som skjer i Ukrainia etter Russlands invasjon i 2022 og har en rimelig oversikt det som skjedde i 2014, blir det ofte korte nyhetssendinger. Boken til Morten Strand på litt over 300 sider omhandler Ukrainas historie fra 1000 år frem til 2015 fordelt på 15 kapitler. Rett og slett en lærerik bok.

Forlagets omtale:

«Putin har på brutalt vis reist debatten om hva Ukraina er ved å annektere Krim og støtte krigen i Øst-Ukraina. Denne boka gir en bakgrunn for å forstå hva som skjer i Ukraina. Er Ukraina en ulykkelig, men naturlig forlengelse av Russland, slik Putin selv har hevdet, eller har et av Europas nyeste land en stolt og lang historie som egen distinkt nasjon, til tross for at landet med korte unntak etter 1. verdenskrig bare har vært en stat i 24 år?

Forfatter Morten Strand forteller Ukrainas dramatiske historie fra kristningen for mer enn 1000 år siden fram til og med den dramatiske situasjonen landet befinner seg i nå. Samtidig rapporterer han blant annet fra Den oransje revolusjonen, fra revolusjonen i februar 2014, fra annekteringen av Krim, og fra Øst-Ukraina i forbindelse med folkeavstemningen i mai 2014. I tillegg får leseren innblikk i de små, men talende historiene, som det aldrende ekteparet forfatteren møtte i den urene sonen Tsjernobyl i 2006, som ikke visste helt hvem de var: ukrainere, russere og hviterussere?»

 


2 kommentarer:

  1. Denne hørte jeg som lydbok i aug/sept, men fikk aldri tid til skrive ferdig om den og blogge om den . En skikkelig lærerik og flott oppbygd bok som jeg også lærte mye av.
    Ang. Historiske hendelser, språk, kriger og hva de har blitt utsatt for opp gjennom alle år. Et land som Harald Hardråde beskrev som rikt. Vi hadde jo i Norge en ukrainsk dronning Ellisiv fra Kiev.
    Jeg hadde begynt på et innlegg ser jeg og spesielt i kap 7 har skrevet om Hungersnøden fra 1929, forferdelige historier. 2 verdenskrig var grusom, og hvor så utrolig mange mennesker døde ca 3,5 millioner, pluss alle de som led sultedøden, uff.
    En bok mange flere burde lese for å forstå Ukrainas forferdelig historie.
    Lydboka ble fantastisk godt lest av Christian Borch.

    SvarSlett
  2. Takk for supert lyttetips! Har ikke valgt meg denne type bøker, men nå skal jeg sannelig lytte meg gjennom denne her.
    Ha en fin søndag Tone!

    SvarSlett