25. okt. 2023

Monet av Henri Lallemand – en bok med fokus på Monets kunst


Det er utgitt mange bøker om  den franske maleren Claude Monet, hans liv og kunst. Boken Monet av Henri Lallemand som ble utgitt i 1994 og på norsk i 1998, kjøpte jeg på et loppemarked i høst. Den er i et stort format og inneholder mer enn 100 av Monets bilder. 

Det jeg ikke kjente til er at Monet hadde forkjærlighet for de kalde vintermånedene. Maleriet over som er en malt kopi av Monets Skjære, kjøpte jeg for en del år tilbake. Skjære som Monet malte i 1871 er utstilt på Musee d’orsay i Paris og beskrives slik i boken:

«Denne livløse snescenen er gitt liv ved fuglen på haveporten og aftensolens gylne glød. Skyggene fra muren skaper en livlig rytme i denne symfoni i hvitt."



 

Fra bokomslagets beskrivelse av Monet:

«Claude Monet (1840-1926) hadde mange roller i løpet av sitt lange liv, fra hans tid som kunstnerbohem i Paris i de tidlige år, som leder av impresjonistbevegelsen i 1870-årene og dl han i høy alder levde som patriark og skaper av den vidunderlige haven i Giverny. En biografi om Monet er på mange måter en gjennomgang av impresjonismens historie. 1 1860-årene sendte alle yngre malere i Paris sine bidrag til den årlige Salongen. Arbeider som ble vurdert som uortodokse ble vanligvis avvist. Ikke desto mindre malte de, også Monet, med tanke på utstillingen, siden det var den eneste relevante måten å få anerkjennelse på. I 1866 ble to av Monets arbeider akseptert av Salongens jury.

Sammen med Pierre-Auguste Renoir og Edgar Degas, var Monet en av organisatorene til den første impresjonistutstillingen i 1874. Blant de utstilte malerier av også Monets Impression: soleil levant, som kom til å gi bevegelsen dens navn. Utstillingen var ingen suksess, det samme var andre forsøk på å oppnå salg og anerkjennelse.

Monet gav imidlertid aldri opp impresjonismen. Han forlot det parisiske miljø, og begynte å male mer landlige miljøer. For Monet var impresjonismen en nasjonal fransk stil, og han benyttet gjerne motiver som poengterte det franske, som den gotiske katedralen i Rouen, naturperler i Normandie og Bretagne og nasjonale festdager.

I november 1890 kjøpte Monet et hus i Giverny. Det var her han malte sin vidunderlige serie malerier av vannliljer. Ved Monets død i 1926 var hans arbeider kjent over hele verden, og hadde influert en ny generasjon kunstnere. I dag er fortsatt Claude Monet av de største navn i malerkunstens historie.»

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar