10. feb. 2023

Gjestene av Agnes Ravatn – morsom og spennende

 


«Mens me åt, slo ein vemodig tanke ned i meg, nemleg at eg angra på at eg ikkje hadde vore meir ambisiøs i yrkeslivet. Livet mitt fortona seg plutseleg som ein serie behagelege resignasjonar — frå eg forlet posten min ved Iris sitt hoff den gongen og uforvarande gjorde far min til offer for ein intrikat hemnaksjon, til eg som nyutdanna jurist med svært god eksamen valde å arbeide på Vinmonopolet og til slutt søkte på og fekk den nesten lattervekkande lågthengande stillinga i kommunen.

Berre Kai var ein slags triumf, og han hadde til gjengjeld komme rekande på ei fjøl.

Hadde eg ikkje vore så uambisiøs den gongen, kunne eg kanskje vore ein tiltrudd tingrettsdommar i dag, eller ein ærgjerrig og profilert forsvarsadvokat. Forsvarsadvokat og hyttenabo, for i denne fantasien var hytta verkeleg vår, og det kunne vere ein ekte varme mellom oss, og me kunne besøke dei i Stockholm, der me kunne ha lange, stille samtalar, ikkje berre om litteratur og rettsvesenet, det ville bli slitsamt i lengda, men om livet slik det er, i form av vanskelege val, konfliktar, dilemma.»

Romanen Gjestene ble en god leseopplevelse. Jeg burde ikke blitt overrasket. Etter å ha lest tidligere bøker og tekster av Agnes Ravatn er hun en av mine favorittforfattere. Det at jeg ennå ikke har lest Dei sju dørane fra 2019 er merkelig.

Gjestene, utgitt i 2022, synes jeg er morsom og spennende. Ikke til å legge fra seg. Jeg fikk opp pulsen flere ganger. Det er det ikke alltid jeg får av bøker som kategoriseres som spenningsbøker. Ser at anmeldere kategoriserer romanen som et kammerspill (et skuespill som er skrevet for en liten, intim scene). Helt klart at handlingen i romanen hadde passet som et skuespill.

Romanen er på 174 sider, og jeg skal ikke avsløre handlingen utover forlagets omtale:

 

«Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av.»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar