23. jan. 2018

Diktsamling: En annen sol av Kolbein Falkeid
I helga leste jeg to avisartikler om boken til den danske forfatteren Naja Maria Aidt. Hennes bok Har døden taget noe fra dig så giv det tilbake er utgitt på norsk. En bok som handler om tapet av sønnen.  Etter å ha spist hallusinerende sopp sammen med en venn, hoppet han naken ut av vinduet i fjerde etasje. Han var 25 år. «Mot døden har du ingenting å stille opp» sier hun i et intervju med A-magasinet.

I en anmeldelse av boken hennes i Aftenposten lørdag 22 januar, er diktsamlingen til Kolbein Falkeid En annen sol (1989) omtalt. Jeg har Samlede Dikt (2003) av Kolbein Falkeid i bokhylla mi. Diktsamlingen En annen sol finnes i Samlede dikt. Ulest. 
Fra omtalen i Aftenposten  på lørdag:

«Kolbein Falkeid laget denne boken som et minnesmerke for datteren, som tok sitt eget liv da hun var 25 år. En annen sol er blant de mest solgte diktsamlingene i moderne norsk litteratur. Særlig inntrykk gjør disse linjene fra diktet Et rom står avlåst...»

Etter å ha lest den sterke historien til Naja Maria Aidt i intervjuet med A-magasinet, gjorde diktsamlingen inntrykk å lese. Datteren til Kolbein Falkeid døde i 1988, året før diktsamlingen ble utgitt. Jeg skal gi noen smakebiter fra samlingen.

Siste verset av Hvem er du?:

«Hvem er du? Jeg leter
i det siste bildet av ansiktet ditt,
ser blikket bøyd under en altfor tung bør.
Livet mitt skulle jeg gitt for å vite hva du visste,
er sorgfull fordi jeg ingenting vet.
Og kan ikke svare. «
Et vers fra diktet En annen sol:

Stille rundt båten, stille
som stjerner når jorda er avskrudd og menneskers ord,
famlende tanker og drømmer er glemt.
Jeg legger årene i hver sin tollegang,
senker og løfter dem. Lytter.
Det vesle plasket av dråper i havet
sementerer stillheten. Sakte mot en annen sol,
dreier jeg båten i tåka: Livets
tette ingenting. Og ror,
ror.
Diktsamlingen speiler den store sorgen til dikteren. Ikke minst diktet  Et rom står avlåst

Jeg lengter etter deg.
Et rom står avlåst i kroppen min.
Alle tingene dine fins der og avtrykkene
av det korte livet ditt, flyktige
som skygger på snøen i måneskinnet.
Nøkkelen har jeg og går inn
med sekunders mellomrom. Jeg tar på alt
og taler uten ord med tomheten,
en kronisk lytter.

Jeg lengter etter deg
også fordi du var likest meg. Uten deg
går jeg alene med vranglynnet mitt.
Alt som var fint i meg og nå falmer
bar du som en tidlig sommerdag, et flott
langtidsvarsel. Også lavtrykkene mine
langt vest i deg kunne hope seg opp.
Av og til
kolliderte vi og værlagene våre. Skybrudd
og solgangsbris tørnet sammen. Men oftest
hang dagene våre som enige
søskenperler på kjedet.

Lengter etter deg.
Hverken vær eller dager løper mer.

Og tomheten svarer aldri.»

9 kommentarer:

 1. Dette var sterke dikt og et tankevekkende innlegg. Falkeid har jeg ikke lest noe av sånn sammenhengende. Det skal jeg gjøre. Takk for tips og bidrag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ps. Det er denne du har lest ifb diktlesesirkelen? Sånn at jeg kan legge den inn der?

   Slett
  2. La inn en lenke i kommentarfeltet på bloggen din :)

   Slett
 2. Kolbein Falkeid skriver vakre dikt. Jeg har Samlede Dikt i hylla, og leser et dikt i ny og ne derfra. Et rom står avlåst er hjerteskjærende. Fint at du leste og fikk fram Falkeid. Ham liker jeg godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han har mange dikt jeg også liker. På den andre siden har han dikt jeg ikke finner noen mening i å lese. Denne diktsamlingen fant jeg mye fint i.

   Slett
  2. Jeg begynte å lese Falkeid fordi hans samling "Utvalgte dikt" for noen år siden ble beæret med å være boka i prosjektet hele Rogaland Leser. Alle i Rogaland fikk boka gratis om de ville, og kunne hente på bibliotekene over hele fylket. Veldig bra tiltak som fremdeles er en stor suksess. Falkeid er fra Haugesund, nesten "lokal" for meg, så jeg leste boka bare fordi. Godt valg, for jeg liker godt diktene hans. Enig i at han har noen dikt jeg heller over ikke får grep i, men det er helt ok syns jeg. Jeg liker bedre å lese samlinger der jeg kan ta flere dikt til meg som gode opplevelser inniblant for meg uforståelig lyrikk istedenfor å lese en hel samling som jeg gjorde denne gang hvor bare en tekst gjorde noe for meg. Skal bli spennende å følge diktsirkelen gjennom året. Jeg tror jeg kommer til å få noen gode opplevelser, og ikke minst gode tips :)

   Slett
 3. Det er samme diktsamling (Utvalgte dikt) som jeg har valgt til denne månedens diktbok. Jeg visste ikke om datteren til Falkeid så det var interessant å lese og jeg vil se på diktene med andre øyne. Jeg er veldig glad i diktene hans og gleder meg til å ta fatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var klar over det fordi jeg så et innslag på Dagsrevyen for et par år siden. men jeg var ikke klar over at han hadde skrevet en diktsamling som et minnesmerke over datteren,

   Slett