22. jan. 2018

Med blodig forsett Dokumenter vedrørende tilfellet RODERICK MACRAE (His bloody project : documents relating to the case of Roderick Macrae) av Graeme Macrae Burnet


Bokklubben kategoriserer Graeme Macrae Burnets roman Med blodig forsett Dokumenter vedrørende tilfellet RODERICK MACRAE som historisk krim. 

Romanen ble utgitt i 2015 med tittelen His bloody project : documents relating to the case of Roderick Macrae, og på norsk i 2018 på Forlaget Press.

Da boken dukket opp på eBokBib, var jeg rask til å låne den. Av erfaring vet jeg at det blir lange ventelister på bøker med handling som innbefatter et eller flere mord. På grunn av formen forfatteren har valgt, var min første tanke om boken er skrevet ut ifra en virkelig hendelse. Det er det flere lesere som har lurt på. 


«Å begynne på boken uten å vite noe om innholdet var som å se første episode av The Office uten kontekst. Er dette ekte? Eller lett fiksjonsvariant av noe som faktisk har skjedd? Er alt påfunn, eller har faktisk forfatteren Graeme Mcrae Burnet slektskap til drapsmannen Roddy Mcrae? Stemmer det, som han skriver i introen, at Roddy Mcrae skrev ned historien sin da han satt i fengsel? Forvirringen ga ekstra krydder til leseopplevelsen, men det skader heller ikke å vite hvordan det henger sammen. Med blodig forsett er uansett en riktig så stor leseopplevelse.»

De er flere anmeldere som fremsnakker boken – senest  i Aftenposten i går. Jeg har lest romanen i helgen. Selv om jeg ikke leser mye krim, likte jeg den. Fordi den skiller seg ut på en positiv måte. Romanen ble kortlistet til Bookerprisen 2015. Mer om forfatteren kan du lese her.

Allerede i romanens innledning får vi vite at romanens hovedperson Roderick Macrae er siktet for å ha drept tre personer. Han sitter i fengsel i påvente av rettsaken. Blir han funnet skyldig, vil han bli hengt. Året er 1869 og Roderick er sytten år. Etter å ha lest flere forklaringer til personer som kjente Roderick og som har ulike oppfatninger av drapsmannen og hans familie, kan vi lese Rodericks egen skriftlige redegjørelse om opptakten til drapene. En redegjørelse hans forsvarer har bedt Roderick om å skrive.

Vi kan lese om et liv som sønn av en fattig leilending på landsbygda i Skottland. Når moren, som har vært et lyspunkt i familien, dør i barselseng, forandrer livet seg til det verre for den allerede lutfattige familien. Den tungsindige og religiøse faren driver familien med hard hånd. Søsteren Jetta må nå utføre morens oppgaver. Når en av naboene, Lachlan Mackenzie som er en av de drepte, får oppgaven å være konstabel i landsbyen, bruker han sin myndighet til å gjøre livet vanskelig for familien. Roderick skriver i innledningen til sin beretning:

«Jeg begynner med å si at jeg utførte disse handlingene ene og alene i den hensikt å frelse min far fra de gjenvordigheter han har lidd under i det siste. Årsaken til disse gjenvordighetene var vår nabo Lachlan Mackenzie, og det var for å bedre min families skjebne at jeg fjernet ham fra det jordiske liv. Videre burde jeg opplyse at jeg ikke har vært annet enn en skuffelse for min far helt siden jeg kom til verden, og det at jeg forlater hans hus, kan bare være en velsignelse for ham.»

Jeg skal ikke røpe mer av handlingen i romanen. Det jeg kan si, er at jeg undrer på hvorfor ikke søsteren Jettas skjebne fikk større plass i romanen. Samtidig var det slik det var, kvinner og barn hadde liten status i samfunnet. Uansett; jeg tror boken til Graeme Macrae Burnets kan fenge mange lesere.


«Fjorårets publikumsfavoritt til Bookerprisen! Året er 1869. Et brutalt trippeldrap et sted i det skotske høylandet fører til at en ung mann ved navn Roderick Macrae blir arrestert. Med blodig forsett er en psykologisk thriller om en sytten år gammel mann fra det skotske høylandet som er fengslet for trippeldrap av den brutale sorten. Allerede på første side får vi vite hvem morderen er, men de viktigste spørsmålene står allikevel ubesvart. Forteller han sannheten? Var han gal? Finnes det en annen historie som kan forklare det som skjedde?

Den tiltaltes memoarer blir over hundre år etter funnet av forfatteren – en fjern slektning – og bekrefter at han er skyldig i å ha begått handlingene han er anklaget for, men bare summen av rettsdokumenter, medisinske undersøkelser og tilstedeværendes vitnesbyrd kan avsløre hva som fikk ham til å utføre en så brutal og nådeløs voldshandling. Kan forsvareren redde Roderick fra galgen?


Graeme Macrae Burnets har skrevet en forførende og original fortelling om søken etter sannhet. Selv om alle fakta synes klare, endres perspektivet gradvis i en genial dramaturgi hvor historiske rettsdokumenter og morderens egen beretning veksler om å føre ordet. Med blodig forsett er en engasjerende thriller lagt til et spektakulært landskap med uforglemmelige skjebner.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar