30. nov. 2014

Agnes Ravatn : Operasjon sjølvdisiplin - en humoristisk tilnærming til tema


«Sjølvhjelpsbok for deg som ikkje kan fordra sjølvhjelpsbøker

Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg! 

Mangel på sjølvdisiplin er eit problem stadig fleire merkar på kropp og sinn. Slik var det òg for forfattar Agnes Ravatn, som i mange år var ein kronisk utsetjande internettslave, med frynsete livsstil og altfor høg kvilepuls. Heilt til ho bestemte seg for å ta eit grep. Resultatet er ein vitskapleg fundert og praktisk guide til korleis du kan gjenvinne viljestyrke og sjølvkontroll. Operasjon sjølvdisiplin er ei gjenkjenneleg og underhaldande bok spekka med råd om korleis du kan bryte dårlege vanar, arbeide konsentrert, få gode rutinar, og meir fritid utan dårleg samvit.

Boka passar like godt for studentar og folk i kontoryrke, som for deg som har vondt for å knyte på deg joggeskoa, eller har ein hang til å småete.
Tekstane i boka byggjer på ein artikkelserie i Dag og Tid.»

Jeg skal forsøke å gjøre dette innlegget så enkelt som mulig: jeg fikk en forkjølelse kastet over meg på fredag. Det er det med at noe har invadert kroppen min som jeg misliker veldig.

Vil du lese et fyldig og god anmeldelse av denne boken kan du lese innlegget som Rose-Marie har skrevet på sin blogg:


Årsaken til at jeg lånte denne lille boka på 108 sider i et lite format av biblioteket, er ikke at jeg forventet mange nye råd hva angår selvdisplin utover det jeg har lest tidligere. Hun viser til en del forskning på området, og det meste har jeg lest om før, i bøker og artikler i aviser og tidsskrifter. Noe nytt er det å hente. Men det er erfaringen med forfatterens morsomme tilnærming til slike temaer som fikk meg til å lese boken.  

For som mange av oss mangler hun selvdisiplin på en del områder, som kan gi seg utslag i en del komiske tilstander og situasjoner, og det var det jeg ville lese om. Gjenkjennelsen beskrevet av Agnes Ravatns skarpe og morsomme penn. Hun skuffet ikke denne ganger heller.

For egen del er det å si at det er områder jeg har mer selvdisiplin enn andre. Jobb og økonomi er gode områder.  Trening under middels. Salte snacks er jeg en uforbederlig synder. Jeg drømmer bare om den dagen jeg kan finne en død rotte i posen med potetgull fra Maarud der favorittsmaken er Ost & Løk. Det vil nok være den beste kuren mot min dårlige selvdisiplin på området. Jojo-slanking kan jeg alt om. Både hvordan en går ned vekt og går opp igjen.

Jeg er en av de få som ikke har smarttelefon. Jeg leser her i en bokanmeldelse i VG at Agnes Ravatn hadde gått tilbake til en Nokia, en sånn som jeg har. Så glad jeg ble da jeg leste det - føler meg ikke så ensom lenger! Har lenge tenkt at jeg skal skaffe meg en smarttelefon for ikke havne utenfor den teknologiske utviklingen. Har også et stående tilbud på jobben som jeg hittil har takket nei til. Men når jeg observerer hvor avhengig mange er av smart-telefonen, har det foreløpig bare vært en tanke. Er redd for at den skal invadere meg på samme måte som forkjølelsen har gjort med kroppen min.

Men når det er sagt: jeg synes det er noe skummelt med de som er selvdisiplinerte på de fleste områder. Vi lever i et overflodssamfunn, og det skal en sterk rygg å lukke øynene for alle fristelsene. Men Agnes Ravatn har råd og tips som kan være til hjelp.

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om listen jeg har hatt på kontoret mitt, en liste jeg har hatt omtrent siden jeg begynte å jobbe. Jeg fant den i et internt blad på jobben – og her er det mange råd som jeg har fulgt og som har gitt effekt jobbmessig – med det er det ikke sagt at jeg ikke synder innimellom også på det området:

·            Løs oppgavene i rekkefølge etter deres viktighetsgrad

·            Gjør "ubehagelige" ting tidligst mulig på dagen

·            Kom med løsninger, ikke bare problemer

·            Gjør en ting av gangen - og gjør den ferdig

·            Ta aldri i et stykke papir uten å gjøre noe med det

·            Løs beslektede oppgaver i sammenheng

·            Unngå impulsive avbrytelser i eget og andres arbeid

·            Gjør ikke ting bedre enn godt nok til å tjene sakens formål

·            Fastsett tidsfrister for arbeidet

·            Vær usvikelig presis ved oppfølging av tidsfrister

·            Analyser feil og forebygg gjentakelser


·            Årsaksforklar suksesser - og gjenta dem

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar