1. jan. 2016

Anne Havåg Holter-Hovind: Fuglefryd. Hvordan skape kvitrende hager og balkonger

Like lenge som denne bloggen har eksistert har hagearbeid blitt utført på en minimumsnivå. Det startet med at mange av plantene, herunder alle rosene, døde pga barfrost våren 2013. Sommeren 2014 var veldig tørr, og sommeren 2015 var lite sommer. I tillegg er det et faktum at brunsneglene gjør at det jeg tidligere år hadde suksess med, å plante frø på voksestedet, ikke er noen vits i. Sneglene spiser opp plantene.

Men jeg har planer for sommeren 2016 – og jeg ble oppmuntret av en artikkel i Aftenposten 17. september 2015: Slik får du en nydelig høsthage. Her er det mange tips på planter som blomstrer sent. 

Jeg er evig optimist at 2016 skal bli det store hageåret. Jeg må bl a være tidlig ute med å klippe ned denne skråningen ved trappa – klatrehortensiaen ble ikke klippet våren 2015 og det er ikke bra. Det er leirjord i en del av denne delen av hagen, og da har vi valgt vintergrønne planter – de klarer seg stort seg uten stell – kun klipping. Bilde tatt sommeren 2015. Jeg har også kjøpt boken til Anne Havåg Holter-Hovind: Fuglefryd. Hvordan skape kvitrende hager og balkonger utgitt i 2015. Veldig inspirerende, og boken er illustrert med mange flotte bilder.  
Anne Havåg Holter-Hovind har hagebloggen Moseplassen

Vi har en del fugler i hagen, og de mates gjennom vinteren. Men etter å ha lest boken har jeg fått mange gode tips. Både å utvide sortimentet hva angår mat for å tiltrekke flere typer fugler. Men også hvilke planter en skal velge for å tiltrekke seg fugler. Og mye mer. Vanligvis mater jeg med solsikkefrø og meiseboller. Men jeg leser i boken at vil jeg f eks ha gråtrost til å komme i hagen, må jeg fore med frukt og bær. Billige epler er herved kjøpt på Rema 1000 og hengt ut. Svarttrosten er altetende skriver hun, men rosiner er yndlingsmaten. Enkelte fugler er også glad i brød. Billig kneip er kjøpt og hengt ut.

I boken er det også tips om hvordan en skal tiltrekke seg ekorn. Ekorn ser jeg av og til, men mindre de siste årene. Mulig hundene har skremt dem bort. I tillegg fjernet naboene mange trær som de helt sikkert trivdes i. Pinnsvinet som bodde under verandaen da vi flyttet inn i huset forsvant som dugg for solen. Sikkert fordi vi hadde med oss to katter. Håpet er at pinnsvinet skal komme tilbake.


Her er bilder som jeg har tatt på foringplassen i januar 2015 av stillits, spettmeis og flaggspett. Bildene av fasanen tok jeg i desember 2012 – det siste året vi hadde snø i jula. Det har vært lite fasan på tomta de siste årene – det har nok med å gjøre at de ikke har behov å besøke foringplassen siden det har vært lite snø de siste vintrene. 2 kommentarer:

 1. Jeg er også glad i hagearbeid. Er ikke så veldig flink
  så gjør det enkelt. I 2015 prøvde jeg meg med en liten kjøkkenhage. Fikk til noe, men litt for lite sol og varme gjorde at ikke alt ble bra. Jeg har lånt fuglefryd på biblioteket og den har så mange flotte bilder og tips. Jeg mater alltid fuglene fra senhøst til vår, og gøy med tips om ulik type mat

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heller ikke så flink, det har blitt mye prøving og feiling. Men jeg tror det er slik med de fleste. Litt sånn opp som en løve og ned som en fell for meg. Liker veldig godt klatreplanter. Og planter mye i potter. Men jeg lærte av sommeren 2015 at jeg må ta ut plantene av pottene og sjekke røttene før jeg kjøper dem - da jeg kom hjem med de jeg hadde kjøpt var det en del med brune røtter, og de klarte seg ikke. Burde egentlig gått tilbake med dem. Det blir også litt skippertakjobbing. Når jeg driver på, stortrives jeg med det. Og da tenker jeg at jeg må drive på mye mer. Nå er planen å satse på planter som blomstrer sent. Jeg skal bruke artikkelen jeg linker til for å finne planter. Men også boka Fuglefryd. Bloggen hun har er også inspirerende - det er ganske nylig jeg oppdaget den. I det hele tatt, jeg må være mer ute har jeg tenkt. Er blitt litt sofasliter, og det tror jeg kommer av all lesingen. Vel, en får ikke i pose og sekk...;)

   Slett