24. apr. 2019

Victoria – romanen som også kalles Knut Hamsuns kjærlighetsfantasi«Det var kveld, solen var nede; men varmen stod og dirret i luften. Over skogene, åsene og vågen lå en endeløs ro. En kvinne kom oppover mot bruddet. Det var Victoria. Hun bar på en kurv.

Johannes reiste seg, hilste og ville fjerne seg.

Jeg vil ikke forstyrre Dem, sa hun. Det var noen blomster jeg skulle ha.

Han svarte ikke. Og han tenkte ikke over at hun hadde allverdens blomster i sin have.»
Jeg har kjøpt og lest romanen Victoria, og etter det sett filmatiseringen med Iben Akerlie og Jacob Oftebro i rollene som Victoria og Johannes. Romanen til Knut Hamsun har jeg lest for første gang. Filmen har jeg sett tidligere. Utgaven jeg har lest ble utgitt i 1982.

Akk ja, det er en gammel bok. Utgitt første gang i 1898. Og filmatiseringen ble ikke bejublet. Mange har meninger om romanen. Det passet fint å lese boken og se filmen nå. Fjerne seg fra verdens støy og mas og ta inn langsomheten i denne romanen som ble en av Hamsuns mest populære bøker. Der en kan finne dette nydelige om kjærlighet:

«Spør noen hva kjærligheten er, da er den intet annet enn en vind som suser i rosene og derpå stilner. Men ofte er den også som et ubrytelig segl som varer for livet, varer for døden. Gud har skapt den av mange slag og sett den vare eller forgå.»
Boken som har inspirert meg til å lese romanen nå er boken jeg skrev om i innlegget:

Der skriver Rottem om romanen Victoria:

«Bergljot Goepfert Hamsuns første hustru. Bergljot het opprinnelig Bech til etternavn og var fra Trondheim. I 1893 ble hun gift med en Østterriksk forretningsmann som hun fikk en datter med. Ekteskapet raknet imidlertid hurtig på grunn av ektemannens mange kvinneeventyr. Da Hamsun møtte henne, var hun ennå ikke skilt.

Hun var prinsessen fra eventyret: 22 år, rik og blendende vakker. Hamsun var ikke bare forelsket, han var erotisk besatt av henne. Hans berømte «Feberdigte» stammer fra denne tiden og er åpenbart inspirert av rusen Bergljot hensatte ham i .

Da forholdet ble kjent, flyttet Bergljot hjem til sin far i Arbiensgate og Hamsun inn i en leilighet i Welhavens gate — høyst sannsynlig for å unngå skandale. I november 1897 ble Bergljot innvilget skilsmisse, og i mars året etter fikk hun ved kongelig resolusjon
tillatelse til å innga nytt ekteskap. 16. mai ble Knut og Bergljot viet i Johanneskirken.

Etter festen dro ekteparet på bryllupsreise til Oppegård og Valdres. Hamsun var strålende opplagt, men heller ikke nå kunne han legge diktningen til side. Han hadde en stund brygget på en ny roman. I september bestemte han seg for å gjøre den ferdig og fikk overtalt Bergljot til å dra tilbake til Kristiania.

Ved siden av Pan er Victoria Hamsuns heteste og mest poetiske kjærlighetsroman."Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar