26. jun. 2018

En ulastelig mann (Old Filth) av Jane Gardam – bok nummer en i en trilogiJeg fant romanen En trofast hustru av Jane Gardam i hylla for nyankomne bøker på biblioteket. På bokomslaget stod det at det var roman nummer to i en trilogi og at den første er En ulastelig mann som ble utgitt i 2004 og på norsk i 2017 av forlaget Gyldendal. Jeg lånte begge bøkene, og nå er En ulastelig mann lest.  

På bokomslaget står det at Jane Gardam er England best bevarte hemmelighet! Det er jeg enig i – romanen var en positiv overraskelse. En skikkelig godbit av en bok. Elegant tar hun oss med i inn i livshistorien til hovedpersonen- nåtid og fortid. Jeg gleder meg til å lese neste bok i trilogien.


I sin storhetstid var Edward Feathers en respektert advokat og dommer. Nå er det bare de eldste av hans prominente kollegaer som husker at kallenavnet hans, Filth, sto for Failed In London Try Hong Kong.

For lenge siden var Filth et av de mange små barna som i Det britiske imperiets dager ble sendt «hjem» fra Østen for å bli fostret opp og gå på skole i England. Som ung, nyutdannet advokat flytter den forknytte og lynende intelligente Filth til Hong Kong, der han treffer sin store kjærlighet, Betty. Her møter også det unge paret mannen som skal bli Filths livslange rival, den utadvendte og sjarmerende Terence Veneering. Nå befinner den gamle enkemannen seg på landet i England, der han glir inn i en døs av gamle minner om uavklarte begivenheter.

Under den dannete overflaten ulmer spørsmålet: Hvordan lever man med en fortid man gjør sitt ytterste for å fortrenge, men som likevel presser seg på? Og: Hva kan vi egentlig vite om andre, og oss selv?

2 kommentarer:

  1. Jeg har lest alle tre i denne serien. De likte jeg veldig godt. Tror det er noe med coveret som gjør at folk ikke har fått øynene opp for denne fantastiske serien. Den er historisk bra og hun forteller veldig godt!

    SvarSlett
  2. Tror du har rett. Mulig coveret gjør at boken forsvinner i mengden av bøker med bilder av "bortvendte kvinner". Jeg er anglofil og det ble jeg ved å lese engelsk krim og bøkene om engelsk historie skrevet av Richard Herrmann. Derfor er de midt i blinken for meg.

    SvarSlett