9. sep. 2015

Ian McEwan: Hjelp fra fremmede (The Comfort of Strangers)


Mørk og makaber er romanen Hjelp fra fremmede av Ian McEwan beskrevet som. Utgitt i 1981 og på 119 sider. Jeg synes ikke den var makaber før helt på slutten. Og igjen; makaber med dagens spenningsbøker der det virker som om forfatterne konkurrerer om å overgå hverandre i grusomheter? Jeg vet ikke helt...
Romanen minnet meg litt om oppbyggingen til romanene jeg har lest av Patrick Modiano: spenningen sniker seg sakte, men sikkert inn i handlingen. En bok jeg burde lest på nytt for å finne detaljer jeg ikke fikk med meg første gang jeg leste den. Det gjelder å være årvåken når man leser. Ikke la seg lure av at romanen er på få sider.

Romanen som er filmatisert begynner slik:

«Hver eftermiddag når byen utenfor hotellvinduets dypgrønne skodder livnet til, ble Colin og Mary vekket av den taktfaste klinkende lyden av stål mot jernlekterne som lå fortøyd ved hotellkafeens brygge. Om morgenen var disse rustne, arrete holker som hverken lot til å ha last eller drivkraft, borte. Mot slutten av dagen kom de igjen, og mannskapet ville på uforklarlig vis ta fatt der de slapp med sine hammere og meisler. Det var på denne tid, i den disige, sene eftermiddagsheten at kundene pleide å samle seg på kafebryggen for å spise iskrem ved metallbordene. Også deres stemmer fylte det mørke hotellværelset; steg og sank i bølger av latter eller splid, overstrømmet den kortvarige stillheten mellom hvert gjennomtrengende hammerslag.»

På hotellrommet sover de, elsker, drikker, røyker en marihuanasigarett før de om kvelden drar ut for å lete etter en restaurant. På dagtid er Colin og Mary turister. Hvor de befinner seg nevnes ikke annet enn på bokomslaget. Litt etter litt får vi vite litt mer om dem.

En kveld de er sent ute går de seg bort og møter Robert i de mørke gatene de befinner seg. Han ber dem bli med til et fint sted han kjenner til:

«Han var kortere enn Colin, men armene var eksepsjonelt lange og muskuløse. Også hendene var store og sterkt håret på oversiden. Han var iført en tettsittende sort skjorte av et halvgjennomsiktig kunststoff, som var åpen i V-form nesten til livet. Rundt halsen bar han et kjede med et imitert barberblad av gull som la på skrå over den hårete brystkassen. Over skulderen hang et fotoapparat. En søt eim av efterbarberingsvann fylte den trange gaten.
«Hør her,» sa Colin og forsøkte å gjøre seg fri uten å virke voldsom, «vi vet at det finnes et sted her borte.» Grepet om håndleddet var løst men gav ikke efter: kun en finger og tommel fattet om Colins håndledd.»


Robert tar dem med på en bar og forteller dem en historie fra barndommen. Senere får de møte ektefellen Caroline. Det er med Robert at mørket og uroen sniker seg inn i romanen. Sakte, men sikkert. Hva er det ekteparet vil med Colin og Mary? Er de tilfeldig utplukket, eller?

2 kommentarer:

  1. Har ikke lest noe av denne forfatteren ennå, men jeg vet jeg vil få boka Barneloven i posten etter hvert og jeg har en annen ulest bok av ham i en av hyllene og skal også prøve å ta fatt på den.

    Ps: Har lest og anmeldt boka Lukk øynene av Josh Malerman og selv om skrekk er min greie så ble jeg også skuffet over den. Den ble dessverre for tam, selv for en srekkfan:)

    SvarSlett
  2. Jeg har bestilt den neste, men avbestilte den igjen i morges. Det er fjernlån, og da bruker ikke disse avbestillingene å fungere. Tror ikke jeg kan lese hans bøker for tett. Jeg går lett lei selv om denne boken var helt forskjellig i handling enn den første. Så får jeg se hvordan det går med meg og bøkene hans. Det er vel lenge til jeg kommer til den siste som du nevner.

    SvarSlett