7. sep. 2015

Helga Flatland: Det finnes ingen helhet

Det var et intervju med forfatteren Helga Flatland i DN for ca en uke siden som minnet meg på at jeg ikke hadde lest romanen Det finnes ingen helhet. Jeg leste og skrev om de to første i triologien i mai 2013:


Å lese bøkene utgitt i 2010 og 2011 så tett opp mot hverandre var ikke noe sjakktrekk – å lese den andre romanen ble for mye sorg for denne leser. Derfor var jeg spent på den siste utgitt i 2013.

Det finnes ingen helhet ble en positiv leseopplevelse.  En fin avslutning på trilogien synes jeg. Romanen starter slik:

«Jeg hører på stillheten at det snør. At det våte ekkoet av bildekk mot asfalten er erstattet av mykere lyder, mer dempet. Som om noen har satt hele verden på mute. Jeg løfter akkurat nok på hodet til å se ut den lille glipen mellom persiennen og vinduskarmen, ser at det i det oransje lyset fra gatelykten laver ned tunge tette flak av snø, og jeg slipper hodet tungt tilbake på puta mens jeg lurer på hvem som får årets første hjerteinfarkt av den hissige snømåkingen før jobb.

Jeg lukker øynene i morgenmørket, kjenner hvordan hele kroppen stritter imot av tanken på å skulle mote kulden utenfor den søvnvarme dyna. Det er rart at det er så ubehagelig å våkne når det er så behagelig å sovne, sa en av de mest deprimerte pasientene mine for noen år siden, før han tok en overdose piller, og jeg var så enig i det - og i foruroligende mange andre av resonnementene hans – at setningen har blitt en ren motivasjon for å komme seg opp av senga om morgenen. Jeg står opp med påtvungne lette bevegelser, lett i bein og armer, rask og frisk gange med hevet hode gjennom den iskalde gangen, tross kulden mot den nakne huden, mot trekken som kommer fra gulvene, veggene, taket, overalt i det skjeve gamle huset jeg nærmest kjøpte på impuls for tjueen år siden.»

Temaet i boken er fortsatt sorgen de etterlatte og venner går gjennom etter at Tarjei, Trygve og Kristian, alle tre 21 år og fra samme bygd, ble drept av en veibombe i Afghanistan.

Det er gått fem år siden guttene kom hjem i kister. I denne boken får vi for første gang vite hvordan legen Ragnhild har opplevd denne tiden. Sitatet over er en del av hennes fortelling. Som det står på bokomslaget: «Hennes fortelling viser også hvordan hjelperen selv kan bli avhengig av de som hjelpes.». Som lege i en liten bygd over så lang tid kjenner hun pasientene godt og møter de i andre sammenhenger enn som lege.  Det har sine positive og negative sider.

I tillegg til at Ragnhild er gitt en stemme, får vi vite hvordan de siste tre årene har vært for foreldrene til Tarjei: Karin og Hallvard. Her er starten på Karins fortelling:

«Det er fremdeles et lite søkk i Tarjeis pute, et lite avtrykk etter hodet hans. Jeg skulle gitt ham en bedre pute, tenker jeg, men er samtidig takknemlig for den dårlige kvaliteten som sørger for at den ikke retter seg ut igjen og sletter sporet etter Tarjeis hode. Jeg må alltid motstå trangen til å legge meg med ansiktet ned i det samme avtrykket, til å puste inn små partikler av Tarjei, fylle nese, hals og lunger med det som er igjen av ham i putetrekket.

Resten av rommet hans står også fremdeles urørt, stikk i strid med alle råd, alle selvhjelpssider og sorggruppesamtaler. Rydd det ned, rydd det bort, sorter klærne, gi dem til Frelsesarmeen, send dem til Afrika. Faen ta Frelsesarmeen og Afrika, klærne til Tarjei ligger som han forlot dem i skapet, på gulvet i hjørnet, den grå hettejakka hengende over skrivebordstolen, jeg rører det ikke, aldri, bare ser. Det eneste jeg gjør, er å legge meg i senga hans, inn mot veggen, på innsiden av dyna og puta, lukte og se. Ligge på ryggen og se i taket, og det gir fremdeles en slags ro å se det samme utsnittet av tak og bjelker og kvister som Tarjei har sett hver kveld for han sovnet, hver morgen før han sto opp. Jeg må se det hver kveld for jeg sovner og hver morgen for jeg står opp.»

Det er desember 2012 og over fem år siden han døde. Likevel kan jeg våkne om morgenen og fremdeles glemme at han ikke lever...»

Det som gjorde mest inntrykk å lese om denne gangen var Bjørns historie. Den fjerde kameraten som kom uskadd tilbake fra Afghanistan. På grunn av at han var syk da de tre andre reiste ut på patrulje. Han har hatt liten kontakt med familien til de døde kameratene etter at han kom hjem – med familien til Tarjei ingen kontakt. Her er han hos legen etter at det har gått to år – han har utviklet angst og klarer ikke å jobbe:

«Eg såg ned att, konsentrerte meg om den eine svarte prikken i linoleumen. Ho skjønte ikkje likevel, snakka bare generelt og svada. Skjønte ikkje at eg var frå meg av raseri for at Tarjei, Kristian og Trygve slapp dette, for at dei let meg bli att aleine, for at dei lét meg reise tilbake aleine når me reiste fram saman, for at dei let meg svare på alle spørsmåla, for at dei overlet ansvaret til meg - at det plutseleg blei mitt ansvar å forsvare deira val, kvifor dei drog, at eg måtte tenke ut alle svara aleine. Mens dei bare kunne kvile i heltestatusen, og faen så urettferdig det er, at feige, redde Trygve plutseleg var ein helt, at Kristian som lengta så heim at han var grå i trynet, som på slutten forbanna heile forsvaret, heile operasjonen, plutseleg var eit symbol på lojalitet og ære. Og Tarjei, som rømte frå alt her heime, frå den fucka familien sin og garden og alt saman, som rett og slett bare rømte, skulle bli løfta fram som ein helt, ein som ofra seg, når det einaste han bevisst ofra, var familien sin.

Og likevel skulle eg forsvare dei, skulle nikke og seie ja, dei var så modige, dei modigaste eg kjente, men følelsen av raseri og av at dei på ein eller annan måte hadde svikta meg så totalt, overskygga lenge erkjenninga om at dei faktisk var modige, bare på heilt andre måtar.

Dette er ikkje ei komplisert sorg, hugsar eg ein eller annan sa i ei tale i minnesamværet etter gravferda. Det er lett å sørgje over Kristian, Tarjei og Trygve. Sjølv om eg skjønte kva han meinte, understreka det kor forferdeleg eg følte meg, kor feig eg var, og det igjen gjorde meg bare enda meir rasande. Samtidig sakna eg dei så det verkte i kvar del av kroppen, det var heilt fysisk, og ingen hadde fortalt meg at ein kunne sakne så hardt at det prikka ytst i veslefingeren eller så ein måtte stramme magemusklane så hardt at ein hiksta. Sakna dei kvar for seg og saman, sakna alt me var og skulle bli, og sakna dei framfor tv-en i sofaen på rommet mitt, i bygda, i verda, i livet.

Så forsvann det kvitaste raseriet, gradvis. Så forsvann draumane om hemn og alt eg ville rope opp i ansikta deira. Sa forsvann dei aller såraste stikka av sakn. Så forsvann dei mest granskande blikka, og dei vanskelegaste spørsmåla. Tilbake er tomheten, einsemda, og den uforklarlege frykta. Og det er fælt å tenke det, men eg kan av og til tenke at det var betre å vere sint, at det var betre å hate dei, enn å bare sitte att med den stusslege og pysete følelsen av vemod og gode tankar og godtvondt sakn som aldri lenger blussar opp og gjer så vondt at ein ikkje kan puste.»


Sorgen begynner å avta i styrke og det er noen av lyspunktene som for meg var mest rørende å lese om. Glad for at jeg fikk med meg denne delen av historien. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar