16. jun. 2013

En smakebit på søndag fra De utålmodige av hjertet av Stefan Zweig


I dag skulle jeg startet å lese romanen Bølle på døra av Jennifer Egan, en roman som jeg har hatt et innlegg om i Boken på vent. Men sånn ble det ikke.....
Smakebiten i dag er fra romanen De utålmodige av hjertet av Stefan Zweig. Hvem som tipset meg om boken mv kan du eventuelt lese om i innlegget jeg skrev i går; Biblioteket....

Har så vidt begynt å lese i romanen, kun forordet. På bokomslaget står det at "forfatteren regnes som en av mellomkrigstidens store forfattere, en følsom kunstner av sjelden intelligens og med stor psykologisk innlevelsesevne."
Smakebiten min er fra bokomslaget:  

«Dette er en bok om mot og feighet.

Den unge løytnant Hofmiller blir en helt på slagmarken. Han dekoreres med en av Østerrikes fineste utmerkelser for militær tapperhet – men han er flyktet inn i krigen fra et sviende personlig nederlag. Han har vært feig overfor den unge piken som var forelsket i han. Hennes livsvilje brister når han viker tilbake for de forpliktelser han har pådratt seg.

De utålmodige av hjertet ble en verdenssuksess da den utkom i 1938. Handlingen foregår i det fjerne år 1914 og utspilles i et utsøkt selskap, blant godseiere, aristokrater og offiserer. Til tross for at boken er skrevet med Zweigs forfinete sjarm, er dette langt fra blitt en lettsindig operettehistorie. Det er først og fremst en inntrengende fortelling om det ansvar vi har overfor våre medmennesker, hvis vi ikke er ærlige i de følelser vi viser hverandre. «

Vil du lese flere smakebiter fra bøker, klikker du på bildet som kommer nå og du linkes rett inn i innlegget på Maris blogg Flukten fra virkeligheten.

10 kommentarer:

 1. Fin smakebit. Scheie er jeg nysgjerrig på:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er kommet litt ut i boka. Og den er bra! Gamle bøker er ikke å "forakte"...

   Slett
 2. Tusen takk for fin smakebit:)Denne boken ble jeg nysgjerrig på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Det var faktisk den eneste romanen han skrev. Men han skrev annen litteratur.

   Slett
 3. Har ikke lest noe av denne forfatteren. Håper boken er god og at du forsvinner inn i den, kos deg med lesingen!
  Takk for smakebiten og ha en fin fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Er kommet litt i gang og den er god. Synes det er morsomt å lese gamle bøker som beskriver miljø og mennesker slik de var for mange år siden.

   Slett
 4. Vissa böcker kan inte ens tiden ta död på, så är det ju :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint skrevet, det må jeg notere ned!

   Slett
 5. De utålmodige av hjertet virker som en god bok, og jeg kan godt skjønne hvorfor du fikk lyst til å lese boken etter det Archer har skrevet om den. Herlig innlegg om biblioteket! Takk for lesetips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er så entusiastisk. Men jaggu har Archer mye av Zweig; for ift til Zweig er Archer helt turbo.

   Slett