26. nov. 2018

60 damer du skulle ha møtt Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt av Marta Breen og Jenny Jordahl




Jeg var innom biblioteket og skulle hente en bok jeg hadde reservert. Det ble fire bøker etter å ha snakket med en av de ansatte om foredraget Marta Breen holdt der for kort tid siden. Et foredrag jeg hadde planer å dra på. Men slik ble det ikke. Uansett; jeg lånte med meg to tegneseriebøker som er blitt til ved et samarbeid mellom Marta Breen og Jenny Jordahl. Den ene er 60 damer du skulle ha møtt Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt. Boken ble utgitt i 2016.

Jeg har lest mange bøker om norsk kvinnehistorie. Samtidig forstår jeg ved å lese boken til Breen og Jordahl at jeg bør lese enda flere. For det er en skikkelig teaser, her er det mange spennende kvinner som burde fått en større plass i norsk historie.

En av dem er Aasta Hansteen (1824-1908). Norges første profesjonelle kunstmalerinne. Talefør var hun også og kjempet for kvinnesaken:



Men hun var ikke populær. Avisene trykket stygge karikaturer av henne. Hun reiste til USA som nær sagt en feministisk flyktning. Da hun kom tilbake til Norge hadde stemningen snudd, hun ble sett på som en pioner og hyllet av kvinnebevegelsen.

En annen er Bikkje-Lisa Kristoffersen (1833-1928). Hun jobbet for dyrevelferd og var med på å stifte den første foreningen for dyrebeskyttelse i Kristiania. Hun samarbeidet med politiet ved alvorlig dyremishandling.




Katti Anker Møller (1868-1945) jobbet blant annet for å avkriminalisere abort og forsvarte bruk av prevensjon. Men da som nå var kristenfolket der med pekefingeren- til og med når hun hjalp kvinner som hadde havna i uløkka; 



Artig bok om modige damer som fortjener mer oppmerksomhet i norsk historie.

25. nov. 2018

Mysteriet på Asthall (The Mitford Murders) av Jessica Fellowes - gleder meg til neste bok i serien



På bokomslaget til romanen Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes, er det referert at den er som en søndagsfilm i bokform. Etter å ha lest romanen synes jeg at den er grunnlag for første sesong i en filmserie. Romanen ble utgitt i 2017 med tittelen The Mitford Murders og på norsk i 2018 på forlaget Gyldendal.

The Mitford Murders er første roman i en serie, og bok nummer to er gitt ut i 2018 med tittelen Bright Young Dead. Jeg gleder meg til neste bok for jeg synes Mysteriet på Asthall var knakende god underholdning. Det er som bøkene til Agathe Christie, historien har noe tidløst over seg. Spennende historie med mange overraskelser. Jeg tror og håper den får mange lesere. Til alle de som ikke liker løse tråder når en roman slutter: Dette er boken for dere. Samtidig slutter den slik at den gjorde meg nysgjerrig på hva som vil skje fremover i livet med hovedpersonene i fortellingen.



Gyldendal presenterer forfatteren slik:

«Jessica Fellowes er journalist og forfatter, mest kjent for flere bestselgende bøker om Downton Abbey på begynnelsen av 1900-tallet. Hun er ekspert på denne historiske perioden og er en erfaren foredragsholder. Mysteriet på Asthall er hennes første roman.»

På bokomslaget og ifølge etterordet er historiene i serien med grunnlag i virkelige uløste forbrytelser og grunnlagt i livene til de glamorøse Mitford-søstrene. Fiksjon der fakta er innblandet bruker å gi gode bøker. 


«Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London, og ikke minst sin brutale og undertrykkende onkel. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Aller mest knyttet blir hun til seksten år gamle Nancy Mitford – en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Men da sykepleiersken Florence Nightingale Shore blir myrdet på et tog, finner Nancy og amatørdetektiven Louisa ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule …»

Som alle bøker som inneholder et kriminelt element, er det dårlig gjort å skrive mye om historien i en bokomtale. Det jeg kan skrive, er at jeg synes den er godt skrevet. I historien er det karakterer som er lett å like og andre som er uspiselige. Forfatteren får frem kontrastene mellom livet som Louisa lever og Nancy lever. For Louisa er å komme til Asthall Manor et gode, en trygg havn. For Nancy er Asthall Manor og livet hun lever bare begrensninger. Da blir Louisa som et friskt pust i tilværelsen. Fortsatt er det slik at ansatte behandles med kjølighet som foreldrene til Nancy viser overfor Louisa. Mysteriet med drapet på Florence Nightingale Shore er ikke hardkokt krim, men blir allikevel spennende da forfatteren har skapt mange overraskelser for leseren. At forfatteren kan mye om epoken historien har sitt grunnlag i, er det ingen tvil om. Konklusjon: God bok!


18. nov. 2018

Stiklingen av Auður Ava Ólafsdóttir


Det er ikke mange romaner jeg leser i løpet av et år som treffer meg som romanen Stiklingen skrevet av den islandske forfatteren Auður Ava Ólafsdóttir. Ved å lese romanen på 266 sider, har jeg vært gjennom det meste av følelsesregisteret. Romanen starter slik:

«Fordi jeg skal forlate landet og ikke vet når jeg kommer tilbake, har den syttisju år gamle faren min tenkt å gjøre det siste måltidet vårt minneverdig, han har planlagt å bruke en oppskrift fra mammas håndskrevne oppskriftsbok, noe mamma kunne ha funnet på å servere ved en liknende anledning.»

Lobbi på 22 år skal reise ut i verden og forlate far, tvillingbroren Jósef som har en diagnose som gjør at han er bor på et omsorgsenter, og datteren som kom til verden ved et uhell; som Lobbi kaller det. Datteren bor sammen med moren sin og ble født samme dag som moren til Lobbi omkom i en bilulykke. Faren vil at sønnen skal studere og mener at sønnen kaster bort talentet sitt. Men Lobbi er ikke til å rikke. Han har fått seg jobb som gartner og forlater Island og familien.

Det er Lobbis reise vi får være med på i denne romanen. Historien virker så enkel i bokomtalen. Jeg ble derfor overrasket over hvilken virkning den hadde på meg. Jeg synes den uttrykker så mye og det er så mange lag i historien. Historien i boken er som livet. Det slutter aldri å overraske.

Jeg skulle skrevet mye mer om denne vakre romanen. Men jeg har ikke mer tid å avsette. Les romanen. Det er stor sannsynlighet for at du også vil få en god opplevelse ved å lese Stiklingen


«22 år gamle Lobbi vet ikke helt hva han vil i livet. Det eneste som er sikkert, er at han ikke vil studere, slik faren ønsker. Lobbi drømmer om å bli gartner og jobbe med roser – en lidenskap han delte med moren, som mot alle odds dyrket fram de mest fantastiske blomster i det karrige islandske klimaet. Med tre sjeldne rosestikling fra morens samling i bagasjen, setter han kursen mot et søreuropeisk kloster med en berømt, men forfallen rosehage. Etter en tid i klosterlandsbyen dukker plutselig Anna opp med lille Flóra Sól, datteren de fikk ved et uhell ni måneder tidligere, og Lobbi må brått forholde seg til sin nye rolle som far – og kanskje kjæreste.»

Forlaget beskriver forfatteren slik:

«Auður Ava Ólafsdóttir er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Hun underviser i kunsthistorie ved Universitet på Island, har undervist ved Islands Teaterhøyskole og vært direktør for Universitetets kunstsamlinger. Som forfatter skriver hun i mange sjangre, med romaner, dramatikk og poesi. Ólafsdóttir fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Stiklingen, som var innstilt til Nordisk Råds litteraturpris i 2009, og ble en leserfavoritt i blant annet Frankrike, med 300 000 solgte bøker. Romanen ble tildelt flere priser, både på Island, i Frankrike og i Canada, deriblant DV Cultural Award for Literature og Prix Page des libraires. Ólafsdóttirs bøker er utgitt i rundt 20 land og oversatt til norsk er StiklingenRegn i november og Arr. For romanen Arr ble Ólafsdóttir tildelt Nordisk råds litteraturpris 2018.»

15. nov. 2018

P2 lytternes romanpris – norske romaner utgitt i 2018 skal kåres over nyttår - lesere inviteres til å delta i panelet – frist 25. november 2018




For meg er det ikke viktig hvem som vinner P2 lytternes romanpris; det er juryens diskusjoner som er interessante å lytte på. Prisen ble første gang utdelt i 1998 for romaner utgitt i 2017.

Opplegget er at seks nominerte norske romaner blir plukket ut av et fagpanel fra NRKs litteraturredaksjon. Seks lesere er i panelet. Her er invitasjonen for å delta i panelet som skal kåre prisen for romaner utgitt i 2018 med frist fredag 25. november:  

«Vi har ingen aldersgrense, men siden de nominerte bøkene vil være romaner for voksne, bør deltakerne være over 18 år. Og, nei, du trenger ikke å være en ihuga P2-lytter for å være med heller. Den eneste regelen vi har, er at du ikke kan jobbe profesjonelt med litteratur.»

Under har jeg laget en oversikt over de nominert for årene 2014 – 2017, romanene som kom i finalen og vinneren. Men først har jeg krysset av for hvilken av romanene jeg har lest. Romaner jeg har skrevet innlegg om på bloggen.

Diskusjonene mv om disse bøkene  kan en finne her på NRK Radio. Anbefales!

2014
Lest
Forfatter
Boktittel



X
Levi Henriksen
Harpesang



X
Brit Bildøen
Sju dagar i august
Finale
Vinner

X
Lars Petter Sveen
Guds barn
Finale



Jørgen Gunnerud
Sju dager i september




Liv Mossige
Tyskland



X
Rune Christiansen
Ensomheten i Lydia Ernemanns liv
Finale

2015
Lest
Forfatter
Boktittel



X
Marit Eikemo
Alt inkludert
Finale



Ida Hegazi Høyer
Fortellingen om øde
Finale



Lars Saabye Christensen
Magnet




Geir Gulliksen
Historien om et ekteskap



X
Linn Ullmann
De urolige
Finale
Vinner


Thorvald Steen
Det usynlige bilblioteket


2016
Lest
Forfatter
Boktittel



X
Tore Renberg
Du er så lys



X
Nina Lykke
Nei og atter nei




Gunstein Bakke
Havende
Finale



Dag Johan Haugerud
Enkle antonale
Finale
Vinner

X
Vigdis Hjorth
Arv og miljø
Finale


X
Kyrre Andreassen
For øvrig mener jeg at Karthago må ødelegges


2017
Lest
Forfatter
Boktittel



X
Lars Saabye Christensen
Byens spor
Finale



Demian Vitanza
Dette er livet eller det neste
Finale



Tormod Haugland
Om dyr og syn
Finale



Merethe Lindstrøm
Nord




Ole Robert Sunde
Penelope er syk
Finale
Vinner


Jan Kjærstad
Berge