21. juni 2017

1917 Petrograd. Fanget i den russiske revolusjonen av Helen Rappaport



«Mellom den første revolusjonen i februar 1917 og Lenins bolsjevik-kupp i oktober samme år var Petrograd (tidligere St. Petersburg) i opprør. Midt i dramaet befant det seg en stor og sammensatt gruppe utlendinger – diplomater, journalister, forretningsmenn, bankierer, guvernanter, frivillige sykepleiere og selskapsløver i utlendighet. Mange skrev dagbok og sendte brev hjem – blant dem en engelsk sykepleier som hadde overlevd «Titanic» og den amerikanske ambassadørens svarte kammertjener. «

Selv om jeg anser meg for å være i interessegruppen for innholdet i boken, skulle jeg ønske at forfatteren hadde konsentrert seg om færre stemmer. Med så mye fakta og så mange utlendinger som er omtalt i en bok på 352 sider, ble det i overkant mye og for fragmentert selv om forfatteren beveger seg tidsmessig gjennom året 1917. Jeg leste boken på eBokBib, og jeg tror jeg hadde fått mer ut av boken ved å lese en papirutgave.

Menneskene som gis stemme i denne boken er privilegerte mennesker sammenlignet den store andelen av byens lokalbefolkning som kjente vanstyret på kroppen. De som hadde dårlige levevilkår, herunder stod i matkøene dagen lang. De som jobbet på fabrikkene eid av utlendinger, på hotellene, hushjelpene osv. Jeg hadde forventet at det var referert fra samtaler som f eks journalister hadde med disse for å gi situasjonen et mer helhetlig bilde. Uansett, jeg har fått et større bilde av russisk historie ved å lese denne boken.

Jeg har tidligere lest og skrevet om disse bøkene som inneholder denne delen av russisk historie, både fiksjon og fakta – link til innleggene:






2 kommentarer:

  1. Ohh, jeg vil gjerne få mer kunnskap om russisk historie :)
    Ja, det blir lett uoversiktelig om en såpass kort bok inneholder mange stemmer. Så det var synd :/
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Som jeg skriver hadde det nok gitt bedre oversikt dersom jeg hadde lest en papirutgave. Men det er bare noe jeg tror.

      Slett