8. jan. 2016

Kjell Aukrust: Ludvig - en engstelig sjel - som flere av oss har

Privat foto

Det er ikke enkelt å ta inn over seg alt nyhetssendingene bombarderer oss med. Kontrastene mot det fredelige samfunnet Norge er enorme. Det er enklest å ta få nyhetene ved å lese aviser. I små porsjoner. 

Men, jeg har en her i huset som er opptatt av nyhetssendinger på TV. Derfor er det ikke så enkelt alltid å skjerme seg fra journalistenes krisereportasjer om stort og smått.

Jeg funnet ut at Ludvig og jeg har noe til felles ved å lese Kjell Aukrusts «samlede verker». Som jeg har i bokhylla. I boken Ludvig er den siste historien En engstelig sjel.

Solan er også opptatt av verdensutviklingen på Dagsrevyen.«Epleskrotter, rundspist helt inn til kjernehuset ligger fraseg-slengt på bord og krakker.

Nytter itte å konsentrere seg om tv-skjermen når'n Ludvig spiser Åkerø og Gravensten. Knasking, sukk og høyrøstet smatting er irritasjonsmomenter for en «sykmeldt» Solan Gundersen som følger verdensutviklingen på Dagsrevyen. Her kan en interessert seer få innføring i krig, tortur, flykapring, voldtekt og gode tips om narkotika, bruk av sprøyter og sniffing med lynol.
Etter Kveldsnytt kryper Solan og Ludvig til sengs, med Gundersen innerst attme framskapet. De sovner inn med jordskjelv, henrettelser og voldtekt på netthinnen.

Etter slike rystende opplevelser kan selv en garvet Solan Gundersen bråvåkne å slå vilt rundt seg på måfå, for deretter å døse innatt med refleksspark i filtladdene.

Og Ludvig som ligger utsatt til ytterst — han har uroen i seg slik at han knapt finner go'stillingen sin når han skal sovne inn for natta. Ja så redd har han vært etter disse Dagsnytt- sendingene, at han måtte ligge å trøste seg sjøl til han sovnet.»

Når Solan etter Kveldsnytt i tillegg vil fortelle spøkelseshistorier, og kler seg ut som spøkelse, kryper Ludvig under ullteppet. Og drømmer om allverdens katastrofer. Når Ludvig kommer på arbeid på Rustadsaga med angsten i kroppen, må han gå rundt og mene noe hele tiden. Er Ludvig for eller imot selvbestemt abort? Hvordan stiller Ludvig seg til militærjuntaen i Chile?

«Nei denne Dagsrevyen var noe nø-fyse greier.»


Er det noe rart at en engstelig sjel blir redd sin egen skygge. Hvorfor er ikke Dagsrevyen interessert i hyggelige nyheter av typen at linerleparet inni Egnundalen var kommet velberget ne’att i Egypten, spør Ludvig.Det er ikke bare Ludvig og jeg som har en engstelig sjel – det har Happy også. Å møte store løse hunder er noe av det som er skummelt. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar