16. des. 2014

Krim: Brighton Rock av Graham Greene - filmatisert to ganger, senest i 2010


Etter å ha lest en del bøker utgitt av norske forfattere i 2014 med sorg og tristhet, måtte jeg ha noe annet. Hvorfor ikke gå i bokhylla for å se etter en krim jeg ikke har lest.

Der fant jeg Brighton Rock av den engelske forfatteren Graham Greene (1904 – 1991). Jeg kan ikke huske hvordan den er kommet inn i min bokhylle. Den ble utgitt i 1939 og på norsk første gang i 1960. Her på Wikipedia kan du lese mer om forfatteren.

Brighton Rock er filmatisert to ganger. Første gang i 1947, og andre gang i 2010 med bl a Helen Mirren i en av rollene.

Romanen på 287 sider starter slik:

«Hale visste at de hadde bestemt seg til å myrde ham før han hadde vært i Brighton i tre timer. Hans blekkflekkede fingre og avbitte negler, hans kyniske og nervøse mine stemplet ham øyeblikkelig som en utenforstående. Han passet ikke sammen med det blanke solskinnet, med den kjølige brisen fra havet, med alle de glade menneskene som var ute for å nyte det vakre pinseværet. Hvert femte minutt gikk det tog fra Victoria-stasjonen i London, og i Brighton spydde de ut sin last av glade mennesker, som duvet videre nedover Queen’s Road med trikken og steg ut i den friske, klare forsommer-luften. Den lange rekken av hvite hus langs stranden tegnet seg mot himmelen som en blek, viktoriansk akvarell. Et race for lilleputt-biler var i full gang, et musikk-korps spilte, havene strålte av blomster, og et fly som gjorde reklame for en eller annen patentmedisin, skrev bleke uklare røkbokstaver på himmelen.»

Hale er Charles (Fred) Hale, en journalist som jobber for Daily Messenger. I rollen som "Kolley Kibber" skal han distribuere kortene for en aviskonkurranse. De som finner et av kortene kan innkassere et beløp, men klarer de å avsløre Hale, blir det et større beløp på finneren.

Men Hale har en gjeng fra Brightons underverden, med den 17 årige brutale gjenglederen Pinkie, i hælene. Pinkie har overtatt ledelsen for gjengen etter at den tidligere lederen er drept. De legger skylden for drapet på Hale.

For å beskytte seg tar Hale kontakt med den barmfagre og lettlivede Ida Arnold. Han antar at det kan forhindre at gjengen tar han. Men imens Ida er på toalettet, får de tak i han.

Ida får tilfeldigvis vite om likskuet til Hale ved å lese avisen. Dødsårsaken er oppgitt å være hjertesvikt. Men dette får ikke Ida til å stemme, og hun setter igang undersøkelser rundt dødsfallet. Hun vil ha rettferdighet for stakkars Hale.  
Pinkie og gjengen har gjort en feil når dekket over sporene etter Hale. Pinkie finner ut at den 16 årige Rose som jobber på et serveringssted, også stiller spørsmål ved dødsfallet. Han finner ut at det beste vil være å få Rose interessert i seg for å få henne til å tie. Men da har han ikke regnet med Ida Arnold som ønsker rettferdighet for Hale og vil beskytte Rose. Dette presser Pinkie til å gjennomføre flere drap...

Jeg likte romanen. Men jeg synes den ble litt langdryg i enkelte partier. Mulig det har med å gjøre at det er en gammel bok. Eller at forfatteren er opptatt å få frem at Pinkie og Rose er katolikker, som Greene var. Og det faktum at deres tro ikke gjør til at de har bedre moral enn sterke, rettferdige Ida,hvis gode moral ikke styres av religion.

Jeg har en roman til av samme forfatter, Den menneskelige faktor, som jeg heller ikke har lest. Den er fra 1978, og den skal jeg lese med tid og stunder.  

Her er traileren fra filmen fra 2010 – med Helen Mirren i rollen som Ida Arnold. Passer ikke til hvordan  hun beskrives av forfatteren, men hun er en god skuespiller:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar