30. nov. 2014

En smakebit på søndag: Republikken Norge av Kjetil Bragli Alstadheim - fra kapitlet "Hans Majestet grisen"

Link til et innlegg jeg skrev om boken jeg skal gi en smakebit fra: Kjetil Bragli Alstadheim: Republikken Norge - en bok du bør få med deg

Helt kort handler boken om at demokratiseringen av Norge har stanset foran slottet. I boken får vi et bl a et innblikk i hvorfor det er slik at Norges øverste politiske verv fortsatt går i arv. Men også hva vi kan få i stedet.

At monarkiet er langt på overtid kan bl a vi lese i i kapitlet Hans Majestet Grisen. Her er temaet at vi i grunnloven har en paragraf som gir kongen rett til å dele ut ordensbevisninger, selv om adelen ble avskaffet i Norge på 1800-tallet. Som forfatteren skriver:

«Det er de kongeliges versjon av å bytte glansbilder. Det er suvenirene de gir hverandre når de er på offisielt besøk.»

Når de kongelige tildeler hverandre ordener, handler det ikke om hva den som mottar ordener har gjort, men hvem som er giver og mottaker. F eks har han listet opp at Mette Marit har tjue norske og utenlandske ordener og medaljer; den ene merkeligere enn den andre. F eks fra Japan: Storkors av den Kostbare Krones orden.Ari Behn på bildet over har ikke mer enn tre, stakkars: to medaljer og en orden som han kan pynte seg med:

«Behn har mottatt Kong Olav Vs minnemedalje og Kongehusets 100-års medalje. På listen over norske dekorasjoner rangerer de ikke like høyt som for eksempel Kongens fortjenestemedalje som står på 22. plass. Behns medaljer står på 35. og 29. plass. Men begge rangerer høyere enn Forsvarets medalje for sårede i strid, og Politiets medalje for internasjonal tjeneste. Ari Behn er tildelt større ære enn en norsk soldat såret i strid. Og det eneste Behn har gjort er å gifte seg med Märtha Louise.»

Medaljen som henger rundt halsen er en orden han fikk av den nederlandske dronningen da hun var på besøk i Norge i 2010:

«Ari Behn var utnevnt til kommandør med stjerne av fyrstehuset Oraniens Kroneorden. Det tildeles utlendinger som har gjort noe spesielt for Nederland. Hva Ari Behn har gjort for landet, har hittil ikke kommet frem.»Flere smakebiter finner du på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten


23 kommentarer:

 1. Hehe.. det er jo en snedig skikk da, forunderlig som smakebite viser. Takk for litt humor før sengetid::)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, forunderlig at de fortsatt vil ha den. Det er med på å legge et komisk skjær over de menneskene som har disse rollene.

   Slett
 2. Jag vet inte vad jag ska tycka, vi har ju också monarki här i Sverige, men jag kan nog tycka att en bok som skrivits av en som är för republik sällan, eller aldrig, blir objektiv. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom det bare skulle utgis bøker der personen som skrev var objektiv til det tema vedkommende skriver om, ville det ikke blitt utgitt mange temabøker. Det er ofte engasjement som får folk til å skriver bøker. Det er leseren som må ha et åpent sinn til det som forfatteren skriver om. Når det gjelder monarkiet i Norge, er det mest følelser som gjør at det fortsatt eksisterer. Det som bl a Kong Olav gjorde - som den berømte trikketuren. Når monarkiet kritiseres i media er det personangrep. I boken går forfatteren bort fra det - det er systemet han presenterer. Så får den som leser tenke om det er greit at det skal være slik eller om vi kunne fått en ny statsform som de fleste land i verden har. Og lever fint med.

   Slett
 3. Håller med Monika, republikanska böcker förordar såklart sina argument, medan de monarkistiska har sina. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er klart. Men jeg liker bøker som skaper diskusjon, og ingen har hittil tatt forfatteren på de fakta han bruker i boka.

   Slett
 4. Inte en bok som jag skulle läsa. Men tack för smakbiten.

  SvarSlett
 5. Himmel og hav, hva er det du (eller forfatteren) sier? Jeg reagerte for noen dager på at prinsessekonen hans markedsfører lanseringen av boken sin på facebook, og frister bergensere til å komme på test med dem. Vel, det får en jo til å tenke.... Takk for super smakebit,som satt meg litt ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. NRK's dekning av Engleskolen skal opp i Kringkastningsrådet. Jeg har ikke lest hva som er konklusjonen. God reklame har hun fått uansett. Men når det er sagt så har hun havnet inn i en vanskelig rolle; kritikk får hun uansett.

   Slett
 6. Takk for smakebiten. En bok jeg ikke kommer til å lese. Har mine meninger om saken. Vil heller kose meg med adventslys og andre bøker i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Meninger er det mange som har. Jeg har en samboer som mener det motsatte av meg; han er for monarki. Men etter å ha lest boken klarer jeg å diskutere på et mer edruelig plan enn før jeg leste den.

   Slett
 7. Jag tror inte den här boken är något för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det med mange bøker for meg også.

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Ett tema som väcker känslor hos en del.

  SvarSlett
 9. Det var en bok jeg ikke har hørt om. Jeg har mine meninger, men er ikke så veldig opptatt av å lese hverken for eller mot. Det går mer på følelser, som du sier :-) Ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten! Ha en fortsatt trevlig söndag.

  SvarSlett
 11. Härlig smakbit, gillar liknelsen med glansbilder :) Visst finns det saker att fundera på när det gäller monarkin...

  SvarSlett
 12. Låter som en intressant bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett