24. mai 2021

Grensen av Erika Fatland; folkeopplysning også for sneversynte norske journalister og politikere

 


Jeg ble påminnet om at jeg ikke hadde lest Grensen av Erika Fatland som ble utgitt i 2017 etter at hun hadde gitt ut boken Høyt: en reise i Himalaya i 2020.  Grensen ble kjøpt og nå er den lest. Jeg kan ikke huske å ha lest en faktabok som har fascinert meg som boken til Fatland. Fra første til siste side. 600 sider, og jeg kan ikke huske å ha lest en bok på 600 sider der jeg har tenkt at jeg skulle ønske det var flere sider. Jeg er rett og slett imponert

Det er i boken en god balanse mellom forfatterens tilstedeværelse og hva hun opplever underveis, menneskene hun møter og det de forteller, og de historiske hendelsene hun skriver om. Les og lær skriver en anmelder. Helt enig, dette er folkeopplysning. Den bør også leses av sneversynte norske journalister og politikere som jeg synes ensidig interesserer seg mest for folk og konflikter som er utenfor Europa. Les og lær; det tenker jeg også forfattere som tenker å skrive bøker i samme kategori kan gjøre. Det er for mange faktabøker der det lesses på detaljer som kun spesialister på tema har interesse for.

Ikke før jeg i går hadde lest ferdig boken kom en melding i media om denne hendelsen:

Utenriksdepartementet reagerer kraftig, etter at et passasjerfly på vei til Litauen ble tvunget til å lande i Hviterussland. En opposisjonell journalist som var ombord, ble arrestert rett etter landing.

 Det er skremmende å lese om dette etter å ha lest boken til Fatland. Men enda skremmende må det være for folk som bor i landene som har vært underlagt Russlands jernhæl og ikke ønsker seg tilbake.

Forlagets omtale av Grensen:

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2014. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

 


4 kommentarer:

  1. En spennende bok, som fikk meg til å få lyst til å se mer av hva hun skriver om. Men at hun tør å reise alene, det hadde ikke jeg gjort. Eks; taxier hun kjørte milevis med, men var mennen til å stole på langt ute i ødemarken. Modig kvinne. Jeg kjøpte faktisk boka hennes Høyt her om dagen, på salg til 199kr. Den er utrolig tykke, så det får bli langlesing. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den kommer jeg også til å kjøpe. Ja, tenkte også på det at hun er modig. Samtidig kan hun mange språk, ikke minst russisk, og det hjelper godt på tenker jeg. Synd at forfattere må bli 100 år før de portretteres. Hva med tv program om unge forfattere, fremfor alle reality program om alt mellom himmel og jord.

      Slett
  2. Denne har jeg også lest, veldig kjekt å lese omtalen din, og bli minnet på boken. Gøy at du likte den :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Uten å ha lest den, tror jeg ikke jeg hadde forstått betydningen av det som skjer i Hvite Russland og flykapringen som det var. Fatland har også vært med i Drivkraft i NRK Radio, måtte høre på programmet en gang til etter å ha lest boken.

      Slett