20. feb. 2022

Norbritannia – en reise i det norske Storbritannia av Gry Blekastad Almås – savner noen bilder fra reisene

 


Norbritannia – en reise i det norske Storbritannia av Gry Blekastad Almås ble utgitt i 2020.  Jeg likte boken. Men jeg er overrasket og skuffet over at det ikke finnes et eneste bilde av reisene hun skriver om i boken.

 Gry Blekastad Almås er fra 2021 inne i sin andre periode som korrespondent for NRK i London. Fra forordet:

«Jeg ble ikke interessert i Storbritannia fordi jeg er journalist. Det var omvendt. Jeg ble journalist på grunn av Storbritannia. Det viktigste for meg den gang var å studere i England, faget kom i andre rekke. Men journalistikken tok meg, og etter mange år som nyhetsjournalist kom jeg tilbake som korrespondent, ble bofast i London og levde et britisk familieliv med barn på lokale skoler i et system som er veldig annerledes enn det norske.

 

Men jeg trivdes — og trives fortsatt — blant briter av alle slag. Det er noe i dem som gir gjenklang hos meg. Summen av minnene, innsikten og erfaringene gjorde at jeg gradvis begynte å spørre meg hvorfor jeg alltid ville tilbake til Storbritannia. Og hvorfor så mange andre nordmenn lider av den samme trangen. Jeg fikk et behov for å utforske fellestrekkene, hva som forener oss, hva som trekker så mange av oss over Nordsjøen.»

Noe av det jeg leste om kjente jeg til fra tidligere, men mye var nytt. Sist jeg var i Storbritannia var høsten 2019 da jeg var i Skottland. Det kjennes som en evighet siden og jeg gleder meg til å reise dit. Håper ikke det er lenge til.

 Forlagets beskrivelse av boken:


«Nordmenn elsker Storbritannia - men hvordan preger vi britene!

 

I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre. På en kunnskapsrik og underholdende måte tar hun oss med på en norsk reise i et kjært naboland.

 

Etter en tur innom en norskeid pub blir vi med på fotballkamp mellom engelske storlag som er preget av nordmenn. Hos en eksklusiv skredder i en bygning eid av Oljefondet tester forfatteren om nordmenn får prisavslag, før den tidligere uteliggeren Vivi fra Bærum tar oss med til et ganske annerledes London.

 

På øya Man kommer forfatteren over en fortiet historie om nordmenn fra begge sider som satt i britisk fangeleir under andre verdenskrig. Og aller lengst nord ønsker mange seg en sterkere formell tilknytning til Norge.

 

Fins det et «Norbritannia» i Storbritannia? Og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever?»

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar