15. juni 2014

En smakebit på søndag: Vestens store tenkere (2002) - redaktør Trond Berg Eriksen



Vil du lese flere smakebiter fra bøker - får du tilgang til dem ved å gå inn på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten.

Denne uken leser jeg Min Kamp 2 av Karl Ove Knausgård. Det tar sin tid, gitt! Jeg ble ikke bitt av «Knausgård-basillen» da den første kom i 2009. Min kamp 1 leste jeg ikke før 2011 eller 2012. Jeg synes at det er imponerende at han klarer å få dagligdagse hendelser interessante å lese om. Her dukker ingen lik opp. Bare en liten krangel i ny og ne - "liten" fordi han er selverklært konfliktsky... Forhåpentligvis blir jeg ferdig  i løpet av kort tid og får skrevet et innlegg fra den ordrike boken. Knausgård selger bra i USA for tiden som sikkert flere har fått med seg.

Det er ikke fra Knausgårds bok min smakebit kommer fra. Ofte er det slik at bøker leder til at en oppdager andre bøker. Det Knausgård skriver om er meste fra eget liv – hverdagslige temaer.  Men av og til er han filosofisk. Det var da jeg kom til å tenke på om jeg hadde en bok om filosofer.

Det hadde jeg gitt! En bok som har stått ulest i bokhylla siden jeg kjøpte den da den ble utgitt i 2002: Vestens store tenkere (redaktør Trond Berg Eriksen).


Selv om litt over 500 sider virker overkommelig er dette en bok jeg må lese over tid. Jeg er ikke så filosofisk av meg at jeg kan sette meg ned og lese den fra perm til perm f eks i løpet av en uke. Realisme er et stikkord for min tankeverden... Men litt hjernetrim har ingen vondt av...

Boken er et samleverk på litt over 500 sider med flere bidragsytere. Det er ikke bare innlegg om filosofer, men også om diktere, naturvitenskapsmenn, teologer, sosiologer og politiske teoretikere. Noen som kan nevnes er Aristoteles, William Shakespeare, Charles Darwin, Lenin og Sigmund Freud.

Min smakebit er fra forordet til redaktøren for boken:

«Bare en sjelden gang kan fortiden gi svar på våre spørsmål. Men Vestens store tenkere kan gi oss et språk å gripe mer uklare fornemmelser med og fortelle hvilke løsninger man tidligere har forsøkt å formulere. Vestens idéhistoriske arv er fremdeles en vesentlig kapital, men hver enkelt må gjennom egne erfaringer og anstrengelser veksle kapitalen inn i gyldig valuta for å få glede av den. Vi lever i en langt mer komplisert og uoversiktlig verden enn de fleste av de tenkere som presenteres i dette verket. Derfor kan de sjelden veilede oss direkte. Historien må huskes blant annet for at vi skal komme videre. Fortiden er nemlig ikke bare en sum av forbilder, men også en lang liste med advarsler. Det gjelder både den politiske historie og tenkningens. Ingen kultur kan leve på sin historie alene. Men på en annen side er ikke noe samfunn blir mer livsdugelig av et totalt og alminnelig hukommelsestap.»


Foto: bilder fra gårsdagen – noen partier fra «Blomsterveien»  i Rygge







23 kommentarer:

  1. Takk for tankevekkende og "filosofisk" smakebit! :)
    En sånn bok kan man lese i litt nå og da - mellom andre bøker.
    Herlige sommerbilder du har tatt! :) Ha en strålende søndag!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme til deg. Ja, jeg klarer neppe å lese for mye av gangen. Det kan også være at den blir for for tung for meg. Men jeg skal prøve...

      Slett
  2. Jag läste filosofi på gymnasiet och egentligen är det nog synd att man låter upplevelser från gymnasiet avskräcka en för ett helt liv, men filosofi var definitivt inget för mig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sånn er det. Jeg har ikke leste filosofi før, men en gang må være den første. Jeg jobber med tall og paragrafer og der vi er på evig jakt etter faktum. Det har nok påvirket meg som person; helt klart.

      Slett
  3. Enda gången jag varit intresserad av filosofi var när jag läste Sofies värld, där förstår jag någorlunda vad de vill säga...

    SvarSlett
    Svar
    1. Den har jeg i bokhylla, men ikke lest. Begynte på den for en del år tilbake, men det var lite interessant dengang. Men da var jeg veldig travel med jobb og leste lite bøker. Nå har jeg "tatt tilbake" fritida mi, jeg blander ikke jobben min inn i privatlivet og har da bedre tid til bøker. Det er håp at jeg klarer å konsentrer meg bedre.

      Slett
  4. Høres ut som en interessant bok du leser i og sikkert grei å lese innimellom andre bøker.Knausgård har jeg ikke lest enda og vet ikke om jeg skal heller. Fine bilder du hadde med:-) Ønsker deg en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme. Trodde aldri at jeg skulle lese Knausgård, men så kjøpte jeg nr 1 og leste den. Og nå er det nr 2. Det er ikke et must for meg å lese 3-6, men jeg kommer nok til å gjøre det. Men det er ikke noe stort tap ikke lese serien. Det er veldig tidkrevende. Men han skriver veldig godt. Det flyter ....

      Slett
    2. Det er vel sånn at når en først har begynt på en serie så vil man lese resten og det ikke skulle være helt avskrekkende... men foreløpig så blir det ikke, har så mange bøker liggende om ikke er lest så jeg får gjøre et solid innhogg der før jeg vurderer Knausgård.... men jeg er jo litt nysgjerrig...jeg må si det.

      Slett
  5. Det hørtes ut som et ganske stort prosjekt å komme igjennom Verdens tenkere, men samtidig et fantastisk fint prosjekt :-) Jeg har lest noen enkeltbøker om filosofer og man får jo noe å tenke på da :-)
    Knausgård har jeg ikke lest og selv om jeg på et vis føler at jeg burde det så er det for ivesamt å sette i gang :-) Ønsker deg en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme. Det er Vestens tenkere, kun tenkere fra Europa og det er mange som ikke er med. Men allikevel blir det helt sikkert nok å komme gjennom. Tidligere har det vært ett to-binds verk, men det er gjort mer leservennlig i 2002-utgaven jf forordet. Jeg er optimistisk til det motsatte er bevist... Jeg vet ikke om jeg kan si at jeg skal anbefale Knausgård - det tar veldig mye tid. For ikke å snakke om nr 6 - skrekk og gru. Men det er langt frem dit for meg...

      Slett
  6. Tack för smakbiten. Jag gillade verkligen filosofin i skolan, men den här typen av verk har jag inte läst sen dess.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har aldri lest filosofi før, men engang må være det første. Jeg krysser fingrene for at dette ikke blir et prosjekt som renner ut i sanden...

      Slett
  7. En spännande tegelsten :). Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Innledningen liker jeg - den gir mersmak. Gjør at jeg får forhåpninger at dette skal bli interessant å lese. Ikke bare noen tørre greier. Det er ulike skribenter, det er jeg spent på hvordan virker.

      Slett
  8. Knausgård har jeg satt på leselisten, men det spørs når jeg får tid til å starte. Uansett, jeg ble veldig nysgjerrig på hva det kan være som Hauge skrev i dagboken og som er hysj, hysj!

    Virker som en interessant bok du har startet på. Ha en fin søndag videre :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er tidkrevende. Det går ikke an å sammenligne med noe annet jeg har lest noen gang. Det er en ærlighet i det han skriver som gjør at en kommer veldig tett opp til forfatteren. Og noe er igjenkjennbart. F eks der han beskriver bl a hvordan han er i enkelte sosiale sammenhenger. Da kjenner jeg meg igjen i det han skriver. Da blir det nesten brutalt å lese. Når det gjelder Hauge, så er det noen dagbøker som er utgitt. Men det skal visstnok være noe han har fjernet; noe om at han skrev at Hitler var stor. Men så var også Hauge psykisk syk i perioder og da gikk det heftig for seg. Det er på side 275 flg det kommer frem i en samtale Knausgård har med en annen ifm at Knausgård har hatt planer om å skrive et essay om Hauge.

      Slett
    2. Jeg tror jeg har nevnt det før, men jeg ble veldig skeptisk til Knausgård da feberen stod på sitt verste og leste anmeldelser som slaktet hans ærlighet og åpenhet. I ettertid har jeg skjønt at han skriver bra og at bøkene er verdt å lese. Ang. Hauge så leste jeg i forbindelse med Urd et intervju med forfatteren hvor hun sier at det var inspirerende å lese dagbøkene hans (http://www.flammeforlag.no/eg-blei-frykteleg-opptatt-av-doden-da-eg-vart-mor/#more-18426). Tror jeg må finne ut mer av Hauge, for jeg visste blant annet ikke at han var psykisk syk. Takk for info :)

      Slett
  9. Fina bilder! Ha en bra söndag.

    SvarSlett
  10. Jeg mangler bare MinKamp6 av Knausgård, den har stått i hylle mi ei stund. Så mye annet har kommer i mellom. Men den skal nok til pers, snart.. Jeg liker Knausgård jeg.
    Ang filosofene, så kos deg… også.:) Har selv litt filosofi dann og vann..

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ser den er på 1119 sider. Det er galematias. Burde vært oppdelt i to bøker. Vel, vel - håper jeg kommer så langt at jeg kjøper den. Har nå kjøpt de fem første.

      Slett
  11. Tack för smakbiten! Låter mycket intressant.

    SvarSlett