31. jul. 2013

Dinosaurens fjær (Dinosaurens fjer) av Sissel- Jo Gazan

Det eneste jeg fant negativt med å lese romanen Dinosaurens fjær (dinosaurens fjer) av den danske forfatteren Sissel- Jo Gazan (f. 1973), var at jeg hadde kjøpt en pocketutgave med mikroskopisk skrift. For dette var en roman slik jeg liker den. Utgitt i 2008 og samme år på norsk av Piratforlaget. Er på 503 sider.

Bokomslaget på boken jeg har kjøpt er litt kjedelig ift til innholdet synes jeg.

Jeg leste denne boka på ferietur. På flybussen, flyet, flyplasser osv; overalt der det var mulig. Derfor noterte ingenting underveis. Så da tar jeg like godt det norske forlaget beskrivelse av innholdet:

«Dinosaurens fjær» er en vitenskapelig krim, en kjærlighetshistorie og et psykologisk drama. En roman om fedre og mødre og barn, og om de hemmelighetene som forpester livet.

Anna er sint. På moren, livet, biologiavhandlingen og ikke minst veilederen ved Biologisk Institutt, som har vært vanskelig gjennom et helt år. Da veilederen blir funnet myrdet, ligner det hevn, men har Anna drept ham? Politimannen Søren vil la tvilen komme Anna til gode hvis hun hjelper ham med å forstå sakens makabre omstendigheter og ikke minst med å gjennomskue den naturvitenskapelige verden – et miljø styrt av makt og prestisje. Her er alle villige til å gjøre alt for å nå lengst.
Plutselig er Anna midt i et mareritt, som har tråder dypt inn i hennes avhandling om dinosaurens historie og enda dypere inn i hennes eget liv – og i Sørens.»

At forfatteren har god greie på det hun skriver om, er det ingen tvil om. Sissel- Jo Gazan er utdannet biolog. I begynnelsen ble jeg utfordret litt hva angår tema. Ikke enkelt å få med seg alle detaljer hva uenigheten om fuglenes opprinnelse bestod i.  Men etter hvert som jeg fikk oversikt ble jeg mer og mer hektet. Gode karakterer, ikke minst likte jeg denne sterke, intelligente og uavhengige kvinnelige karakteren Anna som er opptatt av å finne ut av alle løgnene som hun har fått og får fortalt. En sjelden god roman som tar for seg mange temaer.

Her kan du lese en omtale som stod i Aftenposten i 2009 og bildet forfatteren er også Aftenpostens.

4 kommentarer:

 1. Flott omtale! Har tenkt mange ganger på å lese denne, kanskje den blir min neste bibliotekbok? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Jeg håper du liker den. Jeg slet litt i begynnelsen som jeg skriver. Men jeg er glad jeg ikke ga opp. Likte storyen.

   Slett
 2. Denne har eg aldri høyrt om før. Godt tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. En bok med mange ingredienser i hvert fall.

   Slett