12. sep. 2018

Kongens ære av Erling Pedersen



Dersom jeg hadde lest denne ytringen Politiken.no:


hadde jeg neppe kjøpt og lest romanen Kongens ære av Erling Pedersen. Den er lest, og på slutten gikk jeg lei. Jeg skal ikke felle samme dom som den danske anmelderen om boken som er den siste i en trilogi. Særlig fordi jeg er litt boklei for tiden; det er for mye annet som opptar tankene. Litt vel eventyrlig var romanen, men å bli kalt eventyrsuppe synes jeg er å dra det litt langt.


«Vi møter den mektige kong Christian IV i de viktige årene etter 1625. Den atletiske, dyktige, språkmektige og skolerte kongen av Danmark-Norge møter for første gang i sin regjeringstid motgang. Problemene rammer både privat og i storpolitikken, da særlig svenskene begynner å volde ham problemer.

Kongen er sterk og fryktløs, men svak for kvinner. Han både begjærer og frykter Aona, som han tror er heks. Han satte for alltid sitt merke på henne som ungjente da han voldtok henne og ble far til hennes barn. Han vet ikke at Aona nå bor bare noen hundre meter unna i København. Hun har fulgt etter mannen som forandret livet hennes så dramatisk, har skapt seg en formue som utlånerske og vil ikke dra tilbake til Norge før kongen har angret sine synder og bedt henne om nåde.

Samtidig har han nettopp avvist sin uekte datter, barnet som ble til under voldtekten. Unge Erla kom til hoffet for å bli kjent med faren, men vender skuffet tilbake til Norge. Han ville overhodet ikke vite av henne. Sorgen er nesten ikke til å bære, og hun føler både dyp forakt og voldsom lengsel etter faren.

I Numedalen treffer hun sin livs kjærlighet, arvingen Amund. Det skal vise seg at de begge bærer på hemmeligheter de ikke kan fortelle hverandre, men kjærligheten er sterk, og de slår seg sammen og får sønnen Jon. Den oppvakte gutten blir som svært ung sendt til København for å studere og flytter inn hos beste moren Aona, uten å vite at han er dattersønn av den aldrende kongen. Kongen, som nå kjemper sin livs kamp for å bevare seg selv og sin ære, er under angrep fra alle hold. Ikke engang sin egen hustru kan han visst stole på.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar