4. feb. 2017

Lørdagsstubber: En smakebit fra Alf Prøysens kortnovelle To egg om pinsekvelden (1953)

Privat foto

Planen er at jeg skal lese et års kortnoveller pr uke. Det klarte jeg ikke forrige uke, men en plan er en plan – ikke noe annet. Mer om denne boken kan du lese i dette innlegget:
 Denne uken har jeg lest stubbene som ble utgitt i 1953, 50 kortnoveller, og smakebiten er fra 23. mai 1953: To egg om pinsekvelden:

«Det ligg to smågutter og rænske tuneps en pinskveld.
Matklokkene begynner å ringe bortover i gardom. Fysst høre
dom Lein-klokka, lita og tynn og singlete.
- Nå er det kveldsvor'n pa Leine, sier den eine guten
- Hadde v i rænske tuneps på Leine nå så hadde vi vøri ferdig
for dagen.
- Ja, sier den andre. Og så godt som det er å vara på Leine.
- Det er fordi det er en liten gard det, seie 'n far. Dom sitt ved
samma matbordet både sjølvefolket og tenera der.
- I kveld ville je itte vara på Leine, i kveld vil je vara her.
Det er bære her på Skarstad en får to egg om pinskvelden.»

Det er forskjellig fra gård til gård hvordan det er med matstellet for de som plukker turnips. På Skarstad er maten vanligvis ikke av den beste; det er «svart kaku og vond pultost og drekke skvalasur mjølk. «

«Men i kveld får vi to egg har oss fordi det er pinskvelden.
Det får dom ingen annen stann. Men det har vøri skikken på
Skarstad i æille år det, sa 'n far.

Nå begynner det å ringe i mange stabburstårn på en gong,
Smågutta reiser seg når dom hører Skarstadklokka og be-
gynner  å gå bortover etter åkerkanten. I kveld er det kvelden
doms. Nå er det ingen som slår Skarstad-gården, endelig kan
onga på de andre åkrom misunne doml  Når dom kjæm inn nå
så står det en kvit bolle med varme egg i midt på langbordet.

Men det jorde itte det. Sjølvefolket hadde reist bort, og
kokka hadde fønni ut at det greide seg med ett egg tel manns.
Så kunne dom få rull og syltetøy og geitost! Og det var da mye
bedre!

For kokka ja!

Men itte for de to smågutta som hadde én ting å vekse på
Og sjå frem imot.


To egg om pinskvelden.»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar