16. nov. 2014

En smakebit på søndag fra "Her lå Tirpitz" av Ingrid Storholmen


Det var smart  at jeg skrev at Ida Jacsons faktabok: Morfar, Hitler og jeg, «mest sannsynlig»  blir årets bok for meg, fordi romanen jeg leser nå, Her lå Tirpitz av Ingrid Storholmen, den er minst like god. Og det mener jeg selv om jeg bare er kommet til side 58.

Anita som har bokbloggen Artemisias verden skrev dette innlegget etter å ha lest boken: Her lå Tirpitz av Ingrid Storholmen. Begeistret Bokanmeldelse.  

I innlegget til Anita kan du lese mer om boken eller her hos forlaget  Mer om min leseopplevelse mv kommer i et senere innlegg.

Her er en smakebit: 

Andreas, som hjemme i Tyskland har en kjæreste som han tenker mye på, Elisabeth, har bestemt seg for å desertere fra slagskipet imens de ligger i Fættenfjorden i Trøndelag, vinteren og våren 1942.  Komme seg over svenskegrensen. Han vil ha med seg kameraten Fritz, men flykter alene. Andreas blir tatt og ført tilbake til skipet der han henrettes. Dette beskriver forfatteren ved å bruke tre stemmer, Dieter, Andreas og Fritz. Det er formen hun har valgt som gjør at denne romanen blir så virkningsfull for meg:

«Dieter: Endelig en henrettelse om bord. Nå skal han få, feige faen, tenk å rømme fra Tirpitz! Enda godt grensevaktene våre tok ham.

Andreas: Bak meg har jeg en madrass, og plutselig skjønner jeg det. Den er ikke der for å gjøre fallet mitt mykere, den skal hindre at kulene rikosjetterer og treffer eksekusjonspelotongen. Elisabeth!

Fritz: Andreas ble senket i sjøen i går. Kroppen i vannet. Ingen seremoni, bare stillhet, skjult av sorg og skrekk. Vi fikk se hva de er villige til om vi ikke lystrer...Lurer på hva offiserene kommer til å skrive til Andreas’s  mor og Elisabeth.»

 Flere smakebiter finner du på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten


18 kommentarer:

 1. Det hørtes ut som en bok jeg må lese. Godt å få slike tips iblant :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales - sjelden og god bok.

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Törs knappt skriva upp fler norska böcker på önskelistan nu...

  SvarSlett
  Svar
  1. Forstår - slik er det med meg også.

   Slett
 3. Låter som en intressant och spännande bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det - forteller om en kjent del av historien fra 2. verdenskrig på en særdeles virkningsfullt måte ved formen hun bruker.

   Slett
 4. Verkar som en ganska speciell bok :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det - og det er også spennende selv om en kjenner utfallet.

   Slett
 5. Takk for link. Godt å høre at du liker boka så langt.. Den er veldig god, men uvanlig skrevet, noe jeg vente meg fort til etterhvert da..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Håper ikke noen går glipp av boken pga formen - da gjør de en tabbe mener jeg. Jeg synes formen hun har valgt er så bra jf at hun får med seg mye. Hvordan det må ha vært - ikke minst for de unge mennene som var ombord - over 2000 i en trykkoker. Ligge der og vente - mer eller mindre råtne bort. Og vite at mest sannsynlig var døden neste stopp.

   Slett
 6. Flott og sterk smakebit! Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 7. Den blir jag nyfiken på! Ha en fin ny vecka!

  SvarSlett