18. sep. 2014

Horisont bøkene: Polarforskningens pionerer - denne finner du på Nasjonalbiblioteket.no


«Nordpolen og sydpolen har gjennom tidene utgjort en gåte og en utfordring for geografer og astronomer. Siden det 15. århundre har oppdagelsesreisende og forskere fra mange land trosset ekstreme naturforhold for å avsløre polarstrøkenes hemmeligheter: Hudson og Barents, Franklin og Scott, Nansen, Nordenskiöld, Amundsen, Shackleton.»

Og mange flere får en vite om i denne lille interessante boken, en liten smakebit eller en appetittvekker alt etter som. Rikt illustrert med bilder mv.

Boken kjøpte jeg på bokloppemarked på biblioteket. Vi har flere bøker om pionerene i bokhylla; og denne boken inspirerte meg til å lese ferdig Tor Bomann-Larsens biografi om Roald Amundsen (1995). Må vel begynne på nytt siden det er lenge siden jeg leste i den sist.

Noe av det jeg leste om kjente jeg fra tidligere, andre ting var helt nytt for meg. Etter å ha lest boken vet jeg nå at Dronning Maud Land, som er et av tre biland Norge har i Antarktis, er syv ganger større enn Norge.


Jeg skal ikke skrive mye om innholdet; for det jeg nå har oppdaget er at boken kan en lese på sidene til Nasjonalbiblioteket her.


«Det var is overalt. Isen strakte seg likblek i det uendelige. Den sprakk skrek og drønnet og hylte. Som de lydene en kan høre når man dåner» 
      (Samuel Coleridge the Ballad of the Old Sailor)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar