22. juni 2014

"Apache-indianerne - Jakten på den tapte stamme " av Helge Ingstad - en smakebit på søndag


Jeg har hele arbeidslivet vært fagorganisert under YS. I den nye jobben havnet jeg inn i rollen som tillitsvalgt. Det var ikke planlagt for å gjøre en lang historie kort. Men det er ingen kø for å ta på seg slike roller. 

Denne uka har jeg vært på et tredagers fagforeningskurs i medbestemmelse der tema bl a var «spillereglene» nedfelt i Hovedavtalen. Jeg blir neppe en som brenner voldsomt for fagforeningsarbeid, men det jeg lærte på kurset gjør rollen jeg har tatt på meg mer interessant.

En av bøkene jeg leser i for tiden omhandler parter der det som et utgangspunkt ikke fantes spilleregler, og når de ble laget, ble de brutt hele tiden. Det er Helge Ingstads faktabok: Apache- indianerne – Jakten på den tapte stamme utgitt i 1939.

Det er den tredje boken jeg leser skrevet av Helge Ingstad (1899 – 2001). Han skrev lettleste og interessante bøker om sine ekspedisjoner mv. I første del av skriver han om apachenes historie. Andre del er hans ekspedisjon (1936-1938) for å lære mer om apachene ved bl a å snakke med deres etterkommere.

De som brøt spillereglene var den hvite mann og det skjedde gang på gang. Det skapte et hat hos indianerne.  Apachenes første møte med den hvite mann var spanjolene som var på jakt etter mer rikdommer etter at de, med Hernando Cortez i spissen, hadde plyndret Mexico for rikdommer. Det var ryktet om gull også i apachens land, dvs Arizona, New Mexico og vestre Texas, som var grunnlaget for at ekspedisjon ledet av Francisco Vasquez de Coronado i 1540.  

Ekspedisjonen skulle finne Cibolas syv byer der gatene skulle være belagt med sølv. Den ble en fiasko, men skapte uro hos indianerne som holdt til i området, og medførte også til at andre ekspedisjoner fulgte i Coronados kjølevann.

Min smakebit:
«For de tusener av indianere som holdt til i det nye landet, innvarslet Coronados eksposisjon en voldsom brytningstid. Her hadde de ville gjennom uminnelige tider levd sitt eget liv som hadde preget deres tankeverden, og så plutselig kommer disse fremmede inn over deres land, sittende på skrevs over merkelige dyr, taler om gåtefulle ting og krever, med våpen i hånd, at folket skal trampe på forfedrenes tro.«


Flere smakebiter finner du på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten


15 kommentarer:

  1. Takk for interessant boktips. Ha en fin søndag!

    SvarSlett
  2. Jeg har vært verneombud noen år, det var heller ikke planlagt, men sannelig interessant når jeg satte meg inn i det. I den forbindelse kommer jeg stadig over saker som gjør meg nysgjerrig, spesielt der avtaler brytes som du snakker om her. Boken kan jeg godt tenke meg å lese, takk for tips og smakebit :)

    SvarSlett
    Svar
    1. På kurset lærte vi bl a forskjellen på å være tillitsvalgt og verneombud; viktig å kunne der det er arbeidskonflikter. Det er en god og tankevekkende bok. Pussig så lite vi mennesker lærer av fortidens feil; det gjentar seg gang etter gang. Skal bli spennende å lese om hans ekspedisjon.

      Slett
    2. Ja, det er lett å blande de rollene, så nyttig å vite forskjell :)
      Merkelig er det som du sier at vi ikke lærer, men fremdeles holder på på samme måte.

      Slett
  3. Det er en grusom del av vår historie alt man gjorde mot indianerne!
    Men boken hørtes veldig interessant ut.
    Ønsker deg en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Det er det. Begge parter begikk grusomheter. Men det er ikke vanskelig å forstå indianernes vrede når man leser hvordan de ble behandlet. Mannen var god til å skrive.

      Slett
  4. Indianer har alltid fascinerat mig, jag hade gärna levt med dem ett tag på den tiden. Tack för smakebiten!

    SvarSlett
  5. Låter som en mycket intressant bok. Tack för smakbiten och ha en fin kväll.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er det selv om den er gammel og lukter røyk ( kjøpte den brukt) ;)

      Slett
  6. Ja, det där är en bit av mänsklighetens historia som vi borde lära något av... Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker at man ikke har lært så mye. Men det kommer vel av at når menneskers grådighet og maktsyke tar over, så glemmer man alt det historien burde lært oss. For ikke å snakke om religion,

      Slett
  7. Låter som en möjlighet att lära sig en hel del :)

    SvarSlett
  8. Skreiv en kommentar som eg trur forsvann ut i atmosfæren...prøver igjen. Denne boka ser spennande ut og dessverre er urfolk sine historiar mildast sagt brutale. Ingstad er ein nasjonalhelt og eg burde nok lese bøkene hans ein dag... Ønskjer deg ei fin, ny veke :-)

    SvarSlett
  9. Spennende historie! Indianere er interessant å lese om , men det er så irriterende å lese om hvor urettferdig behandlet de ble. Lekte mye indianer som liten, var skikkelig fascinert av livet deres også var de jo så fine med alle de fjærene. Kos deg med boken og som tillitsvalgt:)

    SvarSlett