27. apr. 2014

En smakebit på søndag: Tove Nilsens forord i min utgave av Tove Janssons "Sommerboken"

Tove Jansson (1914-2001) var forfatter, tegneserietegner og maler. Mest kjent for bøkene om mummitrollene.

I 2014 feires 100-års jubileet for hennes fødsel.  Det blir en rekke seminarer og store konferanser og utstillinger i Finland og Sverige i anledning jubileet. Men også nyutgivelser av bøker hun har skrevet og illustrert.  Bl a ved at Bokklubben utgir Billedhuggerens datter og Den ærlige bedrageren - to bøker i ett bind. Men en skikkelig godbit er at for første gang på norsk utgis Alice i Eventyrland (Lewis Carroll) illustrert med Tove Janssons tegninger.  Begge bøker har jeg bestilt.

Min smakebit denne søndagen er fra en bok hun har skrevet og som allerede er i min bokhylle, og som jeg i april 2013 skrev om i innlegget: Sommerboken (Sommarboken) av Tove Jansson - en skatt er oppdaget  En bok man kan lese om og om igjen og stadig finne nye ting.Smakebiten er slutten av forordet skrevet av den norske forfatteren Tove Nilsen i 2012, som selv har skrevet bøker jeg liker veldig godt, ikke minst oppvekstromanene om Tove og Goggen.

Smakebiten:

"Hva kan kjennetegne stor romankunst? At det ikke står et ord for mye. At det ikke finnes en eneste klisjé. At språket virker glassklart, men mettet.  At tonen og formen virker så enkel, selv om innholdet er komplisert. At forfatteren går i dybden. At du gjenkjenner deg selv, eller noen av dine, i hver eneste skikkelse. At du blir så glad i personene at du ikke bare oppfatter dem som virkelige, men de nekter å forlate deg, og du dem. Slik har Sommerboken blitt for meg, jeg må alltid vite hvor i bokhylla den står, den må alltid være innen rekkevidde, så jeg kan lese et kapittel eller to og plutselig være der, oppslukt igjen.


Som jeg unner nye lesere å oppdage denne skatten av en bok!"

Flere smakebiter denne søndagen finner du ved å klikke på bildet nedenfor:


16 kommentarer:

 1. Åh, Tove Jansson. Det var länge sedan. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 2. Åh, denne er ikke det lenge siden jeg kjøpte og ser virkelig frem til å lese den. Tusen takk for smakebiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til - håper du liker den. Jeg skal lese den om igjen denne sommeren.

   Slett
 3. 100-årsjubileum. Då borde jag kanske passa på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir vel neppe noen markeringer her i Norge utover de bøker som utgis. Men det er lov å håpe.

   Slett
 4. Åh Tove Janssons berättelser är så mysiga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er de, virkelig. Jeg digger mummiene- det er også litteratur for voksne. Kjenner igjen mange typer mennesker og hverdagshistorier ved å lese om dem.

   Slett
 5. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Tänk, jag tillhör de som inte riktigt förstår Tove Janssons storhet. Men det är knappt man törs säga det ;-) Jag tyckte mest de var otäcka när jag var liten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde ikke noe forhold til hennes bøker da jeg var barn. Tror ikke jeg leste noen av dem faktisk. Det var etter at jeg selv fikk barn og på den måten leste om mummiene, at jeg så hva som ligger i historiene. Det er faktisk også bøker for voksne. Dette beskriver Tove Nilsen så fint i forordet.

   Slett
 7. Bøkene om Mummitrollet er noen av de fineste som finnes! Sommerboka skal jeg absolutt få med meg. Takk for nydelig smakebit fra denne boken, ønsker deg en fin uke :)

  SvarSlett
 8. Jag måste ju erkänna att jag helt och hållet saknar en relation till Mumintrollen. Tror inte jag läste något alls om dem som barn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Aldri for sent. Jeg ble "kjent" med den i voksen alder og lille My er min favoritt. Kanskje det er fordi jeg kjenner jeg meg igjen i henne...

   Slett