28. apr. 2014

28. april - en rapport fra Edith Holden, an Edwardian Lady, og meg - med en dæsj av William Shakespeare

I dag klippet jeg kaprifolen på leveggene. Pga trusselen om at ellers ville planten bli massakrert med hekksaksa – som de ble våren 2013. 
Imens jeg står der og vingler på gardintrappa på baksiden og strekker meg utover bedet, og aner fare for at jeg skal stupe ned i busker og kratt, tenkte jeg på Edith Holden (1871-1920) som laget en naturdagbok fra året 1906 som jeg skrev om i innlegget:

Stakkars Edith, hun ble bare 49 år – hun lente seg utover Themsen etter en kastanjeblomst og druknet. Tenk for en skjebne! Jeg håper at Themsen var renere enn da William Shakespeare levde. I boken til Jon Ewo som jeg leser nå, står det følgende fra året 1613:

«Et gufs fra Themsen får ham til å dekke nesa med skjorteermet. I varmen stinker det halvråtne vannet mer enn vanlig. Selv William, som har bodd i London i årevis, puster bare gjennom munnen når han går hjem over London Bridge.»

Det som er det utrolige sammentreffet, er at innlegget nevnt ovenfor skrev jeg 28. april 2013! Jeg ble litt overrasket da jeg så det.

Vel, tilbake til boka til Edith Holden. I april har hun bl a sitert følgende fra To herrer fra Verona av William Shakespeare:

Å, denne vårens elskov likner
i omskiftelighet en aprildags  glans!
Først kler den seg i skjønnhet som en sol,
men brått er allting gjemt av skyers dans.

Hva slags vær var det 28. april 1906 der Edith Holden oppholdt seg. Jo, hagl og sluddbyger rapporterer hun. Og både 29. og 30. april var det kaldt.


Tilbake til min kaprifol. Selv om det iflg YR skal bli litt lavere temperaturer fremover, får vi neppe hagl og sluddbyger, Uansett vil jeg sikkert oppleve kaprifolen blomstre som den gjorde sommeren 2012 på bildene nedenfor. Og tiltrekke seg humler, bier og veps som det dessverre er blitt færre av. Til ergrelse for han som hadde skumle planer med hekksaksa...han liker ikke å ha summende insekter rundt seg når han inntar frokosten sin om sommeren...



2 kommentarer:

  1. Klipping er desidert mye bedre enn massakrering :) Det er bra du gjør en innsats for humlene. Øynene mine suger til seg alt som handler om London, Themsen og den godeste William S. Var i dag på et intimt foredrag om Kong Lear som DnS har satt opp, med stjernen i stykket, dramaturgen og 3 publikummere. Skal si vi koste oss :) Tar bølgen hver gang Shakespeare krysser min vei, og gleder meg stor til juni når jeg skal besøke ham i The Globe. Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  2. Misunner deg veldig turen til London. Jeg må bare få det til om ikke for lenge. Nå er jeg ferdig med boken til Jon Ewo. Den skuffet ikke.

    SvarSlett