2. feb. 2014

En smakebit på søndag fra boken Magnus Carlsen - verdens beste sjakkspiller


For tiden spilles Zürich Chess Challenge der Magnus Carlsen pr nå leder. I dag (startet kl 15.00) spiller han mot amerikansk-italieneren Fabiano Caruana som med sine 21 år er den yngste i sjakkeliten. Turneringen kan man følge på NRK.noPå TV 2. no er det livesending. 


 Magnus Carlsen er ikke kjent for å trene mye sjakk. I boken der min smakebit er fra og som jeg skrev om i innlegget:får vi et innblikk i dette tema, bl a første gang han samarbeidet med Garry Kasparov.

Garry Kasparov kunngjorde sin avgang som sjakkspiller 11. mars 2005 etter å ha vært på toppen av sjakk-tronen i mer eller mindre i 20 år. Noen måneder senere ble Magnus Carlsen som da var 13 år invitert til Garry Kasparov i Moskva. I boken er det et eget kapittel om dette med overskriften «Audiens hos sjakkongen». 

Magnus har fortalt at han ikke har noen overveldende positive minner fra denne turen. Han beskriver den som skremmende og kjedelig. Han reiste hjem med «lekser»: han skulle analysere partier han hadde spilt. Men det var lite lystbetont for Magnus å sitte alene å analysere. Faren måtte til slutt sende et hyggelig brev til Kasparov om at Magnus ville fortsette på sin måte. Gary Kasparovs kommentar:

«Jeg kommer fra en helt annen sjakkultur enn Magnus, sier Kasparov. Jeg vokste opp i et totalitært samfunn med overbevisningen om at for å oppnå noe, for å nå til topps, må man arbeide hardt. Man må satse alt. Mennesker som vokser opp i en fri verden er mer avslappet. De har for mange valg. Hvis de ikke lykkes med det ene, kan de alltids finne på noe annet. Spørsmålet var om Magnus var klar for å satse alt, om han var klar for å jobbe etter min profesjonelle standard og akseptere en hardtarbeidende rutine. På det tidspunktet var han ikke det. «


Vil du lese smakebiter fra andre bøker denne søndagen, klikker du på bildet nedenfor:

13 kommentarer:

 1. Schack är ett fascinerande spel :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det. Morsomt å sitte og høre ekspertene snakke om partiet: TV har krimforfatter Han Olav Lahlum i studio. Han tvilte på at hans neste krim ville inneholde sjakk - det ville blitt litt sært....

   Slett
 2. Takk for interessant smakebit. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Litt irriterende at innlegget har kommet fem ganger på Bokblogger.no - forstår ikke hva som har skjedd. Jeg har ikke postet det fem ganger.

   Slett
  2. Heldigvis var de fire andre fjernet nå....

   Slett
 3. Mannen min følger både med på TV og via et sjakk-computer-program, så han hadde sikkert likt denne boken :-) Jeg følger litt med, men er ikke helt solgt :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Jeg kan lite sjakk selv, men ønsker å lære. Morsomt å følge med på de engasjerte folkene i studio - lærer en del av det de sier.

   Slett
 4. Interessant smakebit! Og absolutt til ettertanke at det er så store kulturelle forskjeller. Håper du har en fin søndagskveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det; det er en fin liten bok på mange måter. Nå vant Magnus; spesielt gøy for de som er skikkelige sjakkentusiaster.

   Slett
 5. Hadde tenkt å lese denne allerede, så gøy å lese en snutt fra den :)

  SvarSlett
 6. Det var inte länge sedan jag la märke till hans namn för första gången. Så mycket vet jag om schack ;-) Tack för smakbiten

  SvarSlett
 7. Börjar helt plötsligt tycka lite synd om Kasparov, vilken barndom han måste ha haft...

  SvarSlett
 8. Takk for smakebiten! Så på sjakk når det gikk på tv litt, men det er liksom ikke helt min sport, så denne boken blir nok ikke lest. Men likte smakebiten! Ha en god helg!

  SvarSlett