9. feb. 2014

En smakebit på søndag: fra boken Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

Min smakebit kommer under temaet: hva skal hunden hete? 

Mine hunder på bildet over hadde levd en del av livet sitt hos andre da de kom til meg og fikk beholde navnene tidligere eiere hadde gitt dem. Rufus; jeg har lurt på om de hentet navnet fra Vilhelm II av England; sønnen til Vilhelm Erobreren. Han fikk tilnavnet Rufus; «et tilnavn han kan ha fått for sitt utseende eller sitt blodige regime». Min Rufus er ikke rød, men hvit. Det flyter aldri blod rundt han, men han går ikke av veien for en slåsskamp med fremmede hunder.  Den minste hunden min er Happy, og det navnet passer veldig bra til henne. Kanskje det er slik at hunder lever opp til navnet de får...
Så til smakebiten som er hentet fra boken jeg skrev om i innlegget:
Bildet over er hentet fra Nationaltheatret.no – fra dramatiseringen av boken. Her sitter Mathea (Anne Marit Jacobsen) og tenker tilbake på hunden hun og Epsilon hadde, en dalmatiner. Fra boken:

«Vi diskuterte lenge om han skulle hete Black eller White. ‘Men hvorfor ikke noe mindre rasistisk’, foreslo jeg, vi er da oppvakte mennesker. La oss kalle han King etter Martin Luther King, la oss statuere et eksempel.’ Så vi kalte han King, og det gikk fint helt til den den første negeren kom flyttende til Haugerud. I stedet for å snuse han i skrittet slik han gjorde med alle andre, ble King rabiat og bjeffet og kastet seg mot den stakkars mannen. Vi trodde først dette var et engangstilfelle, men det samme skjedde gang på gang. Hunden vår var av den fordomsfulle sorten, og selv om vi var glade i han syntes vi ikke vi kunne oppkalle han etter Martin Luther King, så vi kalte han opp etter onkelen til Epsilon i stedet. Han fikk navnet Stein, og det var skjebnens ironi når man tenker etter hvordan han døde.»

Vil du lese smakebiter fra andre bøker denne søndagen, klikker du på bildet nedenfor:


30 kommentarer:

 1. Intressant smakebit. En rasistisk hund måste vara ovanligt. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Dette var en interessant smakebit:-) Har ikke lest boken enda, men den står på listen. Herlig bilde av hundene dine:-) Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Nå er jeg endelig kommet dit at jeg får tid til å lese andres smakebiter. Sånn er det noen søndager...

   Slett
 3. Herlig bilde av Rufus og Happy!
  "Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg" kan jeg tenke meg å lese, takk for smakebiten. Ha en fin søndag, Tone :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. De er herlige særlige når de er rene som på bildet. Det er de ikke nå i dette slafseføret. Den eldste hører dårlig, snart 14 år...

   Slett
 4. Skjønner hvorfor du ville dele denne smakebiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den scenen og fortsettelsen lo jeg godt av :)

   Slett
 5. Boka har jeg lest og synes den var litt tragiskomisk. Kos deg..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt riktig - det det den er...

   Slett
 6. Tack för en tragisk men underhållande smakbit! Ha en trevlig söndag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Dette er en av scenene som er veldig morsomme . synes jeg.

   Slett
 7. Jeg hadde glemt den smakebiten og det var morsomt å bli minnet på den igjen :-) Jeg leste boken da den kom ut og falt helt pladask for den så jeg skulle veldig gjerne ha sett dramatiseringen!
  Når jeg tenker over det har alle de hundene jeg har hatt fått navn på litt innviklede måter :-) Jeg har hatt to Laika etter den første hunden i verdensrommet. En da jeg var liten og en etter jeg ble voksen, men utenom det er forklaringene ganske lange :-) Er det Bichon Frise du har? Jeg har hatt en av dem, og hun het Fleur de Lis de Fortier. Populært kalt Fleur :-D Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Jeg også, men det ut som om det er fullt på alle forestillingene. Ja, det er Bichon Frise. Men bare den ene har stamtavle. Den andre tror vi kan være litt blanding. Dyrlegen mente at det var iblandet puddel. Husker perserne jeg hadde, de hadde også slike lange flotte navn i stamtavlen- akkurat som kongelige :)

   Slett
 8. Det här fick mig att skrocka glatt :) Förstår att de ändrade namnet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortsettelsen er enda mer komisk ;)

   Slett
 9. Den här försökte jag läsa för något år sen, men det gick inget bra då. Men jag gillar smakbiten som du bjuder på, minns inte den så jag kom nog inte så långt...Kanske får ta och ge boken en chans till.... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det noen ganger. Jeg har lest en del bøker som "alle andre" liker, som jeg ikke liker. Så det er ikke sikkert at dette er boken for deg. Den er jo litt trist da, selv om det er mye morsomt i den.

   Slett
 10. Hei! Er nysgjerrig på denne boken, og kanskje teateroppsetningen også. Liker rammen og virkemidlene godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. En liten roman som rommer mye.

   Slett
 11. Nej, men vilken hund! Jag blev verkligen nyfiken på den här boken. Tack så mycket för smakebiten! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ble godt tatt imot da den ble utgitt.

   Slett
 12. Tack för den annorlunda smakbiten om en annorlunda hund

  SvarSlett
 13. Tack för en smakbit av ovanligare slag. Ha en fin kväll.

  SvarSlett
 14. Hehe, i grunnen en både morsom og litt trist smakebit. Tror jeg må se nærmere på den boka!
  Og så utrolig nydelige og gode hunder du har!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke mange sider, men inneholder mye. Ja, det er fine. Det beste er at de ikke røyter.

   Slett