11. nov. 2013

Knut Hamsun: "Og havet voxte. Vinden øgede, søsygen tiltog..."

Nå blåser det friskt ute og det er sikkert ikke noen fornøyelse å være på havet for den som er sjøsyk.

I boken som jeg skrev om i innlegget:


er sjøsyke et av temaene på strekningen Bodø til Stamsund. Det er bl a sitert fra en artikkel som Knut Hamsun hadde på trykk i Dagbladet 14. og 21 nov. 1886 – fra en av hans Atlanterhavturer. Her er den humoristiske beskrivelsen:  

« Og havet voxte. Vinden øgede, søsygen tiltog; den ene emigrant efter den anden knak ynkelig sammen, og ned i kahytterne blev der en tid for oppvarterne. Med hvilken grådighet angriber ikke denne syge hvert lem selv hos den kraftigste mand. Jeg selv, som dog havede faret så meget på søen, var avmæktigt av elendighed i hele to døgn. Jeg holdt meg nogenlund oppe til udenfor Skotlands kyst, så lå jeg der. Engang mens min pine var på det højeste, og jeg lå henslængt i en krog på dekket sammen med to, tre andre lidelsesfæller, kom haugesunderen forbi, min sovekammerat til venstre, dette svære, ubehjelpsomme menneske, som kunde snuble i et stykke fladt papir, og trådte uden den ringeste nødvendighed to gange på min ene fod, - jeg var ude af stand til at rejse mig op og slå ham ned; jeg bare hviskede en smule velsignelse efter ham. «


Bildet har jeg tillagt med tillatelse av Anne Olsen-Ryum. På Hasvik foto.com finner du flere bilder hun har tatt. Hun er også å finne på Facebook.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar