23. okt. 2013

Krimlitteratur renser sjelen... skal kjenne godt etter neste gang jeg leser krim

Knut Gørvell, utviklingssjef hos Cappelen Damm, festivalsjef for Krimfestivalen 2013 (7.-9.mars) i et intervju med Aftenposten (A-magasinet) 1.mars 2013):

A: Hvorfor er krimlitteratur så utbredt i Norge og Skandinavia?

G: Krim er utbredt ikke bare her, den er det over store deler av verden. Man at det står sterkt hos oss, har kanskje noe med kontrastene å gjøre. I Skandinavia har vi følt oss trygge mot det forferdelige og dras mot å lese det. Men det er litt underlig at vi koser oss med mer og mer grotesk vold.

A: Hvorfor er det sånn?

G: Aristoteles hevdet at tragedien er renselse,'katarsis'. Å se en tragedie utløser vonde følelser, og dermed renses sjelen, mente han. Kanskje har krimlitteraturen samme funksjon for moderne lesere.

Da jeg søkte etter ordet "spekulativt" som ledet til innlegget: Jeg har spekulert meg frem til at jeg ikke bør bruke (moteordet?) «spekulativt»

 
Kom jeg over en artikkel forfatter Eystein Hansen har skrevet: Krim som renselse. Han inne på det samme som Gørvell. Han skriver i innledningen:

"Spenning og frykt, i kontrollerte doser, er sunt. Krimlitteraturen tilfredsstiller grunnleggende behov og gir leseren etterlengtet katarsis i en skremmende samtid."

Interessant påstand.  Kanskje det kan være lurt av meg å lese mer krim. Jeg må slutte å holde meg for ørene, lukke øynene, slå av lyden, løpe til et annet rom når jeg ser skummel krim på TV. For:   

"Ved å ikke skumlese eller hoppe over de mest skremmende sidene i en roman, konfronterer vi våre innerste frykter, vi bearbeider våre redsler og får samtidig bekreftet vår egen trygghet der vi sitter foran peisen med den siste boka til favorittkrimforfatteren. "

Så det så!

7 kommentarer:

 1. ja, hehe, det var jo noe å tenke på..

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Jeg er en pyse hva angår krim. Men det er jeg også hva angår blod, sprøyter mv. Jeg egner meg ikke til å jobbe i helsevesenet....

   Slett
 2. Kanskje det er difor eg er så avbalansert og roleg? At sjelen min vert rensa sidan eg får kontrollerte dosar med spenning og frykt gjennom krimbøkene eg les? Ikkje heilt dum, den teorien der.
  I det verkelege livet er eg som deg pysete når det gjeld blod og sprøyter og slikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du skal se det. Det er mye bra krim. Det som jeg synes er litt dumt, det er at mange forfattere skriver i serier. Fordi jeg må lese de i rekkefølge, blir det til at jeg ikke leser noen. Det er dumt jf at jeg ved det går glipp av mange gode bøker. Samtidig ser jeg nødvendigheten av det. Det tar tid å skape gode karakterer for forfattere.

   Slett
 3. Hah! Fin lesning nå som jeg har lest tre krim på rappen! Men nå er jeg straks mett og må lese noe annet frør jeg blir overmett.

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg blir det en stund til jeg skal lese en krimbok. Dersom jeg holder meg til den løse planen jeg har vel å merke.

   Slett