6. okt. 2013

En smakebit på søndag: Kjærlighet av Hanne Ørstavik

Bokelskere skriver Tore Renberg:

«Tre ganger har jeg lest denne romanen. Tre forskremte ganger. Ørstaviks beste, en av nittiårenes fremste norske romaner. Perfekt i sitt lille, grusomme selv.”

Romanen han har lest tre ganger er Kjærlighet av Hanne Ørstavik på 128 sider:
«Vibeke har nettopp flyttet til et lite tettsted i nord sammen med sin ni år gamle sønn Jon. Vi følger dem på hver sin ferd gjennom en kald vinterettermiddag og natt.»

«Vi hater Hanne Ørstaviks romankarakter, men kjenner oss likevel igjen i henne. Selv om ingen tør si det.»

Romanen har stått ulest i bokhylla siden 2001. Den lille romanen har forsvunnet blant andre bøker. Nå skal den leses. Kom på at jeg hadde den i bokhylla da jeg leste i boken som jeg har skrevet om i innlegget:


I innlegget  har jeg sitert fra intervjuet med Irene Engelstad: hvorfor hun mener at åpningen på en bok er viktig. Hun sier til Brenner at mange krimforfattere er dyktige på åpninger. Videre at hun synes åpningen i boken Kjærlighet av Hanne Ørstavik er helt fantastisk.Jeg er litt usikker på om det er denne teksten i kursiv hun sikter til:  
«Når jeg blir gammel skal vi reise av sted med toget. Så langt det bare går an. Se ut av vinduet på fjell og byer og sjøer, snakke med folk fra fremmede land. Være sammen hele tiden. Aldri kommer frem. «

Uansett, her er begynnelsen på historien:
«Det går med tre bøker i uken, ofte fire, fem. Helst skulle hun ha lest hele tiden. Sittet i sengen under dynen med kaffe, masse røyk og en varm nattkjole. Hun kunne ha kvittet seg med tv ’n også, jeg ser jo aldri på den, tenker hun, men det hadde vel ikke gått for Jon. «

Det var min smakebit. Vil du lese flere smakebiter, finner du dem linket til Mari’s blogg ved å klikke på bildet som kommer nå:

12 kommentarer:

 1. Takk for smakebit. Har tilgode å lese Ørstavik, men denne verka interessant. Har skrive den opp i "venteboka" mi :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har heller aldri lest noe av henne. Dette er en bok utgitt av bokklubben i 2001, men opprinnelig utgitt i 1997.

   Slett
 2. Har litt dårlig erfaring med forfatteren, men dette er jo en fin anledning til å rette opp i det :) Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet heller ikke om jeg liker boken. Det er ingen lystig affære forstår jeg. Men det er helt greit når boken har så få sider.

   Slett
 3. Tack för smakbiten! En okänd författare för mig.

  SvarSlett
 4. Takk for fin smakebit.:) Jeg tror faktisk jeg også har denne hjemme....glemt. Skal ta den frem.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra å høre at det er flere. I den perioden tok jeg av vaskeomslaget på bøkene jeg kjøpte. Tullete. Derfor forsvinner de veldig når de forsvinner.

   Slett
 5. En fin smakebit! Jeg tenker at når hvem som helst kan lese samme boken tre ganger er den verd å ta en titt på! Takk for flott tips og ha en fin dag!

  SvarSlett
 6. Vilken fin inledning! Tack för smakebiten.

  SvarSlett
 7. Det där verkar vara en person som jag kan relatera till när det gäller läsningen :)

  SvarSlett
 8. Å Guud, vi er nok mange som kjenner oss igjen i smakebiten din!!!! Takk for smakebiten. Og tror det er selve smakebiten du deler nederst Irene Engelstad synes er fantastisk og som regnes som begynnelsen på den lille romanen :-)

  SvarSlett